iPhone-sikkerhetshull gjør det umulig å spore en stjålet telefon

Men bare om du ikke har sikret telefonen med kodelås.

<b>SKUMMELT HULL:</b> Et sikkerhetshull i iOS 7 gjør at tyver kan deaktivere Finn iPhone-sporingstjenesten. Foto: KIRSTI ØSTVANG
SKUMMELT HULL: Et sikkerhetshull i iOS 7 gjør at tyver kan deaktivere Finn iPhone-sporingstjenesten. Foto: KIRSTI ØSTVANGVis mer

«Finn iPhone» er Apples tjeneste som lar deg spore en stjålet iPhone, iPad eller iPod touch.

En av nyhetene i iOS 7 var en funksjon kalt «Aktiveringslås», som skulle gjøre det enda vanskeligere å bruke eller selge en brukt iOS-enhet dersom den kommer på avveie.

Aktiveringslåsen gjør at man er nødt til å oppgi Apple-ID og passord for å deaktivere Finn iPhone eller slette innholdet på enheten.

Apple-ID og passordet må også oppgis for å aktivere den på nytt. Med andre ord blir den så godt som ubrukelig for andre enn deg selv.

Til og med Oslo-politiet har oppfordret iPhone-brukere til å ta i bruk tjenesten, ifølge Dagbladet.

Nå har det imidlertid blitt oppdaget et stort sikkerhetshull i iOS 7 som gjør det mulig å omgå aktiveringslåsen, rapporterer 9to5Mac.

Dermed kan en stjålet telefon bli helt umulig å spore opp igjen.

Les også: Slik tar politiet lommetyvene

Går via innstillingene

KREVER PASSORD: For å skru av Finn iPhone-tjenesten må du vanligvis taste inn iCloud-passordet ditt, som på skjermbildet. Foto: KIRSTI ØSTVANG
KREVER PASSORD: For å skru av Finn iPhone-tjenesten må du vanligvis taste inn iCloud-passordet ditt, som på skjermbildet. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Tyven trenger bare å gå til innstillingene for iCloud, og trykke på bryteren ved siden av Finn iPhone og Slett konto-knappen samtidig, og deretter skru av telefonen.

Når telefonen skrus på igjen, vil tyven kunne fjerne den tilknyttede iCloud-kontoen uten å måtte taste inn passordet.

Telefonen kan deretter kobles til iTunes, slettes og gjenopprettes uten problemer, og uten at aktiveringslåsen er en hindring, ifølge 9to5Mac.

Kjent feil

Som flere i kommentarfeltet hos 9to5Mac påpeker, skal feilen visstnok ha vært kjent i noen måneder. Om Apple har tenkt til å fikse det i løpet av nær fremtid, er enn så lenge uvisst.

Problemet skal angivelig ikke ramme nyere iOS-enheter, som iPhone 5S. Vi har ikke klart å gjenskape det på denne modellen heller.

I en video som er lagt ut på YouTube er det en iPhone 4S som blir brukt.

Les også: Her er kodene du bør styre unna

Heldigvis kan du sikre deg

Den gode nyheten er imidlertid at en eventuell tyv bare kan utnytte sikkerhetshullet om han eller hun har tilgang til innstillingene på telefonen din. Og det er umulig om du bruker en kodelås.

Gjør du fremdeles ikke det, og det er det strengt tatt ingen grunn til å droppe dette, gå til Innstillinger > Generelt > Kodelås. På iPhone 5S må du gå til Innstillinger > Touch ID og kode.

Les også vår guide: Slik sikrer du iPhone mot tyveri