Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf BlixVis mer

iPhone og iPad som lydmodul?

Hva som er et musikkinstrument kan diskuteres. Her kommer to gode innlegg i debatten.

Grunnen til smartelefonenes suksess skyldes i stor grad at de kombinerer datakraft, skjerm og betjening i samme enhet. Apparatet blir rett og slett et verktøy, eller et instrument om man vil, når noen lager et smart nok program.

Men det er selvsagt begrensninger i både format og konsept – en smarttelefon kan aldri bli en hammer eller skrutrekker (muligens til engangsbruk, men det blir dyrt).

Siden vi nevnte "instrument" er det nærliggende å trekke fram varianten musikkinstrument. Her var smarte hoder tidlig ute med Ocarina, som var en app som gjorde iPhone til et blåseinstrument, som vanligvis lages av leire - på norsk kalles den leirgjøk.

10 snodige ting du kan gjøre med iPhone

Det finnes mange andre programmer som simulerer instrumenter av forskjellig slag, men felles for dem alle er at de fungerer svært dårlig. Grunnen til det er ganske enkelt at du ikke får nok kontroll, siden glassplaten ikke forteller fingrene dine hva du gjør. Alle instrumenter gir såkalt taktil respons, som gjør at vi har kontroll over tonene med alle sine forskjellige parametre. Man må rett og slett kjenne at man gjør noe for å ha kontroll.

MIDI

Løsningen er imidlertid enkel, man kobler til et MIDI-instrument, og overlater til smarttelefonen å lage lyden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

MIDI betyr ikke dårlig PC-lyd, det står for Musical Instrument Digital Interface. Vi snakker altså om den delen av et instrument som ikke lager lyden, men som du bruker til å kontrollerer den. MIDI sender altså spilleinformasjon som data over MIDI-kabler eller via USB. De vanligste MIDI-instrumentene har pianotangenter, med eller uten avansert vektbalansert mekanikk ("veide tangenter"), men det finnes også MIDI-instrumenter for blåsere, trommeslagere og gitarister, pluss en del eksotiske varianter.

For å få MIDI på iPad må du gå via USB-overgangen fra Apple i Camera Connection Kit. Du kan enten koble til et driverløst (Class Compliant) MIDI-interface, eller direkte til et tilsvarende driverløst instrument som sender MIDI over USB.

På iPhone må du ha et eget MIDI-interface, Camera Connection Kit fungerer ikke på iPhone.

Hva med lyden?

For en del år siden skrev vi en artikkel om PC-en som musikkinstrument, med virtuelle instrumenter - programvare som simulerer/gjenskaper prosessene i et instrument eller bruker samples (opptak) av tonene i hele registeret av lydstyrker og toneområder.

I dag er prosessorene i iPhone og iPad like kraftige som PC-prosessorene var for ikke så veldig mange år siden. Dermed åpner mulighetene seg for å bruke iPhone og iPad som MIDI-lydmodul!

Mye av den funksjonaliteten ligger inne i andre programmer. GarageBand fra Apple er kanskje det beste eksempelet, her er det et stort utvalg av virtuelle instrumenter, og flere av disse låter like bra som instrumenter du finner i musikkforretningen. Problemet med GarageBand som virtuelt instrument er mangel på polyfoni, spesielt på pianolydene. Du mister toner hvis du bruker pedal og slår an eller holder flere enn cirka ti toner samtidig. Dessuten er det litt upraktisk lagt opp til live-bruk.

Med mange gigabyte lagringsplass har faktisk iPhone og iPad langt mer potensiale enn instrumenter fra ledende produsenter som Clavia/Nord, Roland og Yamaha. Disse har sjelden mer enn noen hundre megabytes med minne til lyddata (samples).

Kan iPhone og iPad hamle opp med disse? Foto: Brynjulf Blix
Kan iPhone og iPad hamle opp med disse? Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Dessuten er flashminne som kjent langt raskere enn harddisker, noe som er en stor fordel når det skal spilles av mange lydfiler samtidig, noe som gjøres kontinuerlig med stadig skiftene filer når man spiller på virtuelle instrumenter basert på sampling.

Programvaren

I skrivende stund er det to programmer - eller apper om man vil - som gjør iPhone eller iPad til en fullverdig lydmodul.

bs-16i er utviklet av en japaner og er i utgangspunktet et PC-program etter VST-standarden. Versjonen for iOS støtter full MIDI-pakke med alle 16 kanaler samtidig. Det vil si at du kan spille opptil 16 forskjellige instrumentlyder samtidig. Vanligvis spiller man en eller to instrumentlyder selv og overlater det andre til en ferdig redigert Standard MIDI-fil (SMF) som spilles av. bs-16i har innebygd avspillingsfunksjon.

Lydvalg og avspilling Foto: Produsenten
Lydvalg og avspilling Foto: Produsenten Vis mer


Formatet på lyddataene som støttes er SoundFont, som er en standard som i sin tid ble utviklet av Creative Labs for SoundBlaster-kortene. Det finnes mengder av SoundFonts på nett, både gratis og til salg, mange produsenter av profesjonelle lydbiblioteker tilbyr også SoundFont-versjoner.

Til styring av de forskjellige kanalene byr programmet på en mikser med to effekter, romklang og chorus, for hver kanal. De enkelte instrumentene har også kontrollparametre for filter og envelope.

Mikser og FX for 8 kanaler Foto: Produsenten
Mikser og FX for 8 kanaler Foto: Produsenten Vis mer


SampleTank for iOS er et annet program som ble vist på NAMM-messen i sommer. Det kommer sammen med et MIDI-interface som kobles direkte til iPhone/iPad.

SampleTank støtter 4 MIDI-kanaler og er derfor først og fremst beregnet på live-bruk av instrumentlyder, ikke avspilling av MIDI-filer.

Lydvalg på 4 kanaler Foto: Produsenten
Lydvalg på 4 kanaler Foto: Produsenten Vis mer


Det kommer med 1 GB lyddata til over 500 instrumenter, og i tillegg finnes det en mengde effekter. Vi siterer fra listen:

AM Modulation, Auto Pan, Channel Strip, Chorus, Compressor, Crusher, Filter, Flanger, FM Modulation, Guitar Amp, Lo-Fi, Multi Chorus, Overdrive, Parametric EQ, Phaser, Phonograph, Rotary Speaker, Slicer, Tremolo, Wah Wah, Delay, Reverb, Reverb Delay og Spring Reverb.

Til kontroll under spilling er det fire alternative skjermbilder, med spaker, X/Y styreflate, ribbon eller virtuelle bend/modulasjon-hjul.

Til redigering er det en rekke parametre som du kan justere for å skreddersy lydpakker med opptil 4 lag med forskjellige egenskaper.

Flere lydparametre Foto: Produsenten
Flere lydparametre Foto: Produsenten Vis mer


På testbenken

Vi venter i spenning på SampleTank for iOS, som etter planen skal komme i august i år. Vi vil teste både denne løsningen og bs-16i når begge er tilgjengelig og kan sammenlignes side ved side.

Mer informasjon finner du på nett: bs-16i og SampleTank for iOS

Les også: Skal du kjøpe piano?