Gartner tror telefoner basert på Windows Phone 7 og Android vil dominere mobilmarkedet i 2015.
Gartner tror telefoner basert på Windows Phone 7 og Android vil dominere mobilmarkedet i 2015.Vis mer

- iPhone har nådd toppen

Oppsiktsvekkende framtidsrapport fra Gartner.

Det er mye fokus på iPhone (iOS) og Android-telefoner for tiden, og mange tror at den virkelige kampen om smartmobil-markedet vil stå mellom disse to systemene i tiden som kommer.

Men ikke alle er like enige i det. Analyseselskapet Gartner, tror for eksempel at Microsoft sitt system Windows Phone 7 vil gå forbi iOS innen 2015 som det nest mest brukte operativsystemet for mobiltelefoner.

Android-dominans

Det vil imidlertid være langt igjen opp til markedslederen Android, som Gartner tror vil ha 49,2% markedsandel allerede om to år. Det er mer enn en dobling av markedsandelen Google-systemet hadde i 2010 (22,7%), skriver Mashable.com.

Gartner tror at iOS når toppen av sin markedsandel i år med 19,4%, og at denne vil synke til 18,9% neste år, og til 17,2% i 2015. Når det gjelder Windows Phone 7 ser fremtiden langt lysere ut, tror Gartner. Systemet vil ifølge rapporten øke fra 5,6% markedsandel i år, til 10,8% neste år, og 19,5% i 2015.

Takket være Nokia

Hva tror du?

Vil iOS bli forbigått av Windows Phone 7? (Avsluttet)
No chance!(51%) 1378
Ja, det tror jeg(38%) 1021
Vet ikke(10%) 279
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


En forklaring på Windows Phone 7-optimismen er naturlig nok at Nokia, fortsatt verdens største mobilprodusent, skal bruke operativsystemet på sine kommende smartmobiler. DinSides mobiltestere er blant dem som har uttrykt seg positivt om Microsofts siste tilskudd på mobilOS-fronten.

Men det kan være vanskelig å spå i mobilmarkedet. Mye avhenger av hvilke avtaler som blir gjort mellom produsentene og OS-utviklerne, og her dukker det stadig opp overraskelser. Så sent som i oktober i fjor spådde for eksempel Gartner at Symbian kom til å dominere i 2014, og at fremtiden så mørk ut for Windows Phone 7. Det var imidlertid før Nokia-avtalen ble kjent. I dag anser de fleste Nokia-kontrollerte Symbian som et døende system.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hele Gartner-rapporten finner du her.