Hvor vanntett er iPhone 7?

iPhone 7 tåler å bli våt, men den er ikke ordentlig vanntett

Skader forårsaket av væske dekkes ikke av garantien, sier Apple.

ENDELIG: Kanskje det beste med Apples nyeste iPhone er at den er støv- og vannbestandig. FOTO: Gary Reyes/Bay Area News Group/TNS
ENDELIG: Kanskje det beste med Apples nyeste iPhone er at den er støv- og vannbestandig. FOTO: Gary Reyes/Bay Area News Group/TNS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Apples nyeste telefoner, iPhone 7 og 7 Plus, er de første iPhone-modellene som er vanntette.

Eller strengt tatt markedsføres de som «vannbestandige».

«De tåler å bli sølt på», og søl, sprut eller støv skal ikke være noe problem lenger, skriver Apple selv på promosidene for den nye telefonen.

IP67-sertifisert

TÅLER OGSÅ VANN: Samsung Galaxy S7 skal være en anelse bedre vannbeskyttet enn iPhone 7, i hvert fall på papiret. Foto: REUTERS/Kim Hong-Ji/File Photo
TÅLER OGSÅ VANN: Samsung Galaxy S7 skal være en anelse bedre vannbeskyttet enn iPhone 7, i hvert fall på papiret. Foto: REUTERS/Kim Hong-Ji/File Photo Vis mer

Ifølge Apple har iPhone 7 en IP67-sertifisering, men hva innebærer egentlig det?

IP-sertifiseringen består av to siffer; det første angir i hvilken grad enheten er tettet mot støv, mens det siste sifferet angir hvor tettet det er fra vann.

I dette tilfellet betyr 6 (støv) at enheten er helt tettet mot støv og smuss, mens 7 (vann) betyr at enheten skal tåle nedsenking i vann på dybder opptil én meter i 30 minutter, ifølge MacRumors.

IP67 er den nest høyeste rangeringen, etter IP68, som innebærer at telefonen tåler dyber på over én meter.

Samsungs Galaxy S7 har en IP68-sertifisering, hvilket betyr at de på papiret skal være mer vannbestandige enn Apples telefoner.

Ifølge Samsung kan de være nedsenket i 1,5 meter vann i opptil 30 minutter. Sony Xperia XZ har samme IP68-sertifisering.

Merk at vi skriver på papiret, for i realiteten er det ingen av mobilprodusentene som råder brukerne til å holde telefonene under vann i lengre perioder av gangen.

Den kan bli våt, men du bør ikke ha den under vann

iPhone 7 bør tåle en lett regnskur eller at du mister den i do ved et uhell, men den overlever neppe en tur i dusjen eller at du tar den med på svømmetur.

Telefonen kan overleve dersom den gjør det, men den kan også bli ødelagt.

Apple tar dessuten noen forbehold. På promosiden til iPhone 7 står det følgende med liten skrift:

INGEN LUKER: iPhone 7 har ikke gummiplugg for å dekke til ladeporten slik vi kjenner fra eldre vanntette Sony-mobiler. Apple fraråder imidlertid å lade en våt iPhone. REUTERS/Beck Diefenbach
INGEN LUKER: iPhone 7 har ikke gummiplugg for å dekke til ladeporten slik vi kjenner fra eldre vanntette Sony-mobiler. Apple fraråder imidlertid å lade en våt iPhone. REUTERS/Beck Diefenbach Vis mer

«iPhone 7 og iPhone 7 Plus ble testet under kontrollerte laboratorieforhold og har en sprut-, vann- og støvbestandighetsrangering på IP67 i henhold til IEC-standard 60529.

Sprut-, vann- og støvbestandighet er ikke en permanent tilstand og kan bli svekket, også ved normal bruk.

Ikke lad en våt iPhone – finn ut hvordan du rengjør og tørker den i brukerveiledningen. Skade forårsaket av væske dekkes ikke av garantien.»

Mister garantien ved vannskader

Så ikke bare advarer Apple mot å lade en iPhone 7 som er våt, de sier også at vannskader ikke dekkes av garantien. Det gjør imidlertid heller ikke Samsung eller Sony, ifølge Neowin.

Samsung og Sony omtaler for øvrig også sine telefoner som vannbestandige, ikke vanntette. Sony pleide å gjøre det, men modererte seg i fjor.

- Vanntette telefoner skal tåle vann

Så hvordan skal du som forbruker forholde deg til dette?

DU HAR OGSÅ ANSVAR: - Vårt råd til de som kjøper en vanntett mobiltelefon er å sette seg inn i hva det innebærer før de for eksempel kaster seg ut for brygga, eller mister den i do, sier Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet
DU HAR OGSÅ ANSVAR: - Vårt råd til de som kjøper en vanntett mobiltelefon er å sette seg inn i hva det innebærer før de for eksempel kaster seg ut for brygga, eller mister den i do, sier Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

- Har du kjøpt en vanntett telefon, skal den også tåle vann. Spørsmålet blir gjerne hvor mye vann den skal tåle, sier kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, Martin Skaug Halsos, til Dinside.

Sjekk om telefonen har en sertifisering, les instruksjonsboka eller spør en selger, er Skaug Halsos' råd.

- Kan du for eksempel ta bilde under vann, eller dykke med telefonen? Eller er det bare snakk om at den tåler litt mer enn vanlig norsk vær? Husk også at vann er noe annet en væske, slik at en vanntett mobiltelefon tåler nødvendigvis ikke kaffe eller cola, han.

Butikken kan ikke nekte reklamasjon helt uten videre

Skaug Halsos sier imidlertid at en garanti ikke kan sette til side rettighetene du har i forbrukerkjøpsloven.

- Det betyr at butikken ikke kan nekte reklamasjon ved vannskade, fordi det står i garantien, men fordi feilen for eksempel skyldes forbrukeren selv. Disse reglene gjelder også for iPhone 7, sier han.

Forbrukerrådet mekler i saker som gjelder forbrukerkjøp av mobiltelefoner.

- Vår erfaring er at hver sak må behandles for seg ut i fra hva den enkelte telefon lover å tåle av vann. Slik er det også med iPhone 7, avslutter han.

LES OGSÅ:
Vanntett mobil må ikke bli våt
Kan du ha mobilen liggende på badet når du dusjer?
Du kan ikke nektes reparasjon bare fordi iPhone-fuktindikatoren er slått ut

BEDRE EGNET I NORSK VÆR: Selv om du ikke kan dykke med den, er Apples nyeste iPhone 7 i hvert fall bedre egnet for norsk ruskevær. Foto: Apple
BEDRE EGNET I NORSK VÆR: Selv om du ikke kan dykke med den, er Apples nyeste iPhone 7 i hvert fall bedre egnet for norsk ruskevær. Foto: Apple Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!