iPhone 5S låses opp på helt ny måte

Men Apples nye toppmodell og billig-iPhone kan drøye til Norge.

GJØR PINKODEN OVERFLØDIG: Den nye hjemknappen på iPhone 5S har en innebygget fingeravtrykksleser. Fingeren er med andre ord det nye passordet. Foto: Pressefoto
GJØR PINKODEN OVERFLØDIG: Den nye hjemknappen på iPhone 5S har en innebygget fingeravtrykksleser. Fingeren er med andre ord det nye passordet. Foto: Pressefoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var få overraskelser da Apple lanserte nyheter tirsdag kveld, takket være det usedvanlig høye antall lekkasjer på forhånd.

For første gang i historien slapp selskapet to nye iPhone-modeller samtidig: iPhone 5S, en oppgradert versjon av iPhone 5, og en billigere modell, som går under navnet 5C.

Vi fulgte Apples pressekonferanse live

iPhone 5S


iPhone 5S er navnet på selskapets nye flaggskip, oppfølgeren til fjorårets modell, iPhone 5. Den har samme design som forgjengeren, og fremdeles bare 4-tommer stor skjerm, men er raskere, har bedre kamera og fås også i en helt ny farge, nemlig gull, i tillegg til svart og sølv.

Touch ID

Den nye hjemknappen til iPhone 5S består av fire ulike deler. Sensoren fungerer som et objektiv som tar bilde av fingeravtrykket ditt.  Foto: Engadget
Den nye hjemknappen til iPhone 5S består av fire ulike deler. Sensoren fungerer som et objektiv som tar bilde av fingeravtrykket ditt. Foto: Engadget Vis mer


Fingeravtrykksensoren, kalt Touch ID, er kanskje den mest omveltende nyheten i iPhone 5S. Den finner du integrert i hjemknappen, og den kan brukes til å låse opp telefonen med bare tommelen. Dermed trenger du ikke lenger å bruke mye unødvendig tid på å taste inn kodelåsen utallige ganger hver eneste dag.

Alt som trengs er en kjapp berøring på hjemknappen. Rundt denne er det en ring i rustfritt stål som detekterer når fingeren din er på knappen, slik at du ikke trenger å trykke på den engang.

– Fingeren er en utmerket erstatning for passordet, sa Apple under lanseringen. Det høres unektelig spennende ut, selv om det nok vil være en del sikkerhetsspørsmål knyttet opp mot løsningen.

Touch ID er også en integrert del av iOS 7. Du kan f.eks. godkjenne et iTunes-kjøp med en enkel fingerberøring, i stedet for å måtte taste inn Apple-passordet ditt hver eneste gang. I fremtiden er det ikke utenkelig at lignende godkjennings- og betalingsmuligheter vil utvide seg utover selskapets eget univers. Dermed ser det kanskje mørkt ut for at NFC kommer til iPhone med det første - eller noensinne.

Først til å bruke ny prosessor

Høy blingfaktor på Apples nye toppmodell. Gullversjonen vil kanskje slå aller best an blant kvinner - eller? Foto: APPLE
Høy blingfaktor på Apples nye toppmodell. Gullversjonen vil kanskje slå aller best an blant kvinner - eller? Foto: APPLE Vis mer


På innsiden av iPhone 5S sitter det en ny, raskere A7-prosessor med 64-bit arkitektur, og Apple skal faktisk være de første til å benytte dette i en smarttelefon. Forgjengeren brukte bare 32-bit arkitektur. Fordelene skal være store. A7 skal være opptil dobbelt så rask som forgjengeren, og 40 ganger raskere enn den første iPhonen fra 2007.

iPhone 5S kommer også med en ny, såkalt bevegelsesprosessor (motion co-processor) kalt M7, som kontinuerlig måler bevegelsesdata fra akselerometer, gyroskop og kompass uten å ta i bruk A7. Dette vil åpne opp for enda mer avansert håndtering av trenings- og helseapper enn før. Og kanskje bane vei for en iWatch-smartklokke?

Smart på armen fra Samsung: Slik er Galaxy Gear

Vil batteriet holde?

Kameraet til nykommeren er fremdeles 8 megapiksler som før, men det skal likevel ta bedre bilder takket være et nytt, mer lyssterkt objektiv med større sensor. En mer avansert blitsløsning og nye kamerafunksjoner skal også bidra til det.

Batteritiden i iPhone 5S skal være omtrent på nivå med forgjengeren, med ti timers 3G-samtaletid eller LTE-surfing. Med så mye ny innmat skal det bli spennende å se om den lovnaden holder mål. Apropos LTE, så støttes alle de vanligste norske 4G-frekvensene – endelig.

iPhone 5C

Det ble også lansert en lillesøster-iPhone på kveldens arrangement kalt iPhone 5C. I dette tilfellet står C for color, da den kommer i fem ulike farger; blå, rød, gul, grønn og hvit. Telefonen er støpt i ett stykke solid hardplast, og det finnes også matchende, fargerike deksler å få ved siden av.

C kan imidlertid like gjerne stå for cheap, da både materialet og innmaten gjør den billigere enn storebror 5S. På den måten ønsker Apple å ta tilbake markedsandeler fra produsenter av rimelige Android-mobiler som Samsung.

Billig toppmodellalternativ: ZTE Nubia Z5

Innvendig skal iPhone 5C være omtrent identisk med iPhone 5, men den har litt større batteri og bedre kamera på fremsiden. Som storebroren støtter også denne alle de norske LTE-frekvensene.

FEM FRISKE FARGER: iPhone 5 kommer i fem forskjellige farger med matchende bakgrunnsbilde.
FEM FRISKE FARGER: iPhone 5 kommer i fem forskjellige farger med matchende bakgrunnsbilde. Vis mer


Men når kommer nyhetene?

Enn så lenge er det ett lite skår i gleden. iPhone 5S og 5C kommer i salg den 20. september, men ikke i Norge. Slik vi forstår det fra pressekonferansen kommer den ikke hit før i desember, men vi avventer endelig bekreftelse. Det er noe annet enn i fjor, da nykommeren landet på norsk jord bare to uker etter amerikansk lansering.

iPhone 5S vil koste 199 dollar for 16 GB-versjonen, 299 dollar for 32 GB-versjonen og 399 dollar for 64 GB-versjonen. iPhone 5C vil koste 99 dollar for 16 GB-versjonen, og 199 dollar for 32 GB-versjonen. Prisene er riktignok med binding. Norske priser er foreløpig ikke kjent.

iOS 7 slippes 18. september

De nye iPhone-modellene kommer med Apples nye operativsystem, iOS 7. Denne oppdateringen slippes også for alle den 18. september, allerede i neste uke. Blant nyhtene i iOS 7 er et helt nytt og mer moderne brukergrensesnitt med redesignede apper, et nytt kontrollsenter som gir raskere tilgang til viktige innstillinger, nye kamerafunksjoner og nye ringelyder.

Nysgjerrig? "Alle" kan laste ned iOS 7 allerede nå. Les mer hos ITavisen.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!