iPhone 1.100 kroner dyrere

Saftig økning i prisene hos Apple.

<b>OPP I PRIS:</b> Apple-produktene gjør et kraftig hopp nå ved nyttår. Konkurrentenes produkter går langt mindre opp, og i noen tilfeller til og med ned. Foto: TORE NESET
OPP I PRIS: Apple-produktene gjør et kraftig hopp nå ved nyttår. Konkurrentenes produkter går langt mindre opp, og i noen tilfeller til og med ned. Foto: TORE NESETVis mer

De som måtte tro at januarsalget også gjelder Apple-produkter tok grundig feil.

For nå setter Apple Norge nå opp prisene så det virkelig monner i kassa til den fra før av steinrike amerikanske IT-giganten.

Årsaken er etter alt å dømme den kraftige reduksjonen i kroneverdien i forhold til dollar.

Dette har ført til at for eksempel en iPhone 6 16GB som før jul kostet 5.790 kroner nå koster 6.590 kroner. Altså en økning på 800 kroner.

Går vi til den andre enden av prisskalaen ser vi at en iPhone 6 Plus som før kostet 8.490 kroner nå koster 9.590,-

Gjelder også Mac og iPad

Også Mac og iPad går opp i pris i den norske nettbutikken.

En 64GB iPad Air 2 som før kostet 4.990 kroner ligger nå på 5.590, altså en prisoppgang på 600 kroner.

Mens en 13 tommers MacBook Air med 1,4Ghz-prosessor, 4GB RAM og 256GB SSD som før lå på 10.190 kroner nå får en pris på 11.790, altså en oppgang på 1.600 kroner.

Dette er priser fra Apple Store, og de vil variere en del hos andre forhandlere. Men variasjonene er ikke så store, og prispåslaget på Apple-produktene ser ut til å gjelde rund baut.

LES OGSÅ: Dette blir dyrere i 2015

Hva med alle de andre?

Også for andre elektronikkprodukter forventes det en merkbar oppgang nå ved begynnelsen av det nye året. Men her er bildet ikke like entydig.

GÅR NED: I enkelte nettbutikker går Samsungs iPhone-konkurrent Galaxy S5 ned i pris. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
GÅR NED: I enkelte nettbutikker går Samsungs iPhone-konkurrent Galaxy S5 ned i pris. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis merIfølge prissammenligningstjenesten Prisjakt.no stiger en Samsung Galaxy S5 smarttelefon med 500 kroner hos Norges største nettbutikk Komplett, mens den faktisk synker med 349 kroner hos konkurrentene Amentio og Mamoz fra 2/1.

En annen populær mobiltelefon er Sony Xperia Z3. Den synker faktisk med 895 kroner hos Lefdal fra 1/1. De øvrige har ikke oppdatert prisene sine ennå.

Dinsides prisfavoritt Huawei Honor 6 ser fortsatt ut til å ha uendrede priser, der Elkjøp tar 2.699 kroner og Komplett/MPX tar 2.799 kroner.

Venter oppgang på 10-30 prosent

Kilder i elektronikkbransjen antar at prisene vil øke mellom 10 og 30 prosent i år på grunn av valutasituasjonen.

Men så langt ser det altså ut som det er Apple som kjører hardest ut for å kompensere for at nordmenns penger har blitt mindre verd.