iOS 7-triks du bør kunne

Få mer ut av Apples nyeste operativsystem med disse 15 tipsene.

Nettopp oppdatert til iOS 7? Da bør du lese videre. Foto: Pressefoto
Nettopp oppdatert til iOS 7? Da bør du lese videre. Foto: Pressefoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

iOS 7 er litt som å komme til et nytt land. Uvant i starten, men etter hvert lærer man seg hvordan ting fungerer og nye vaner som får hverdagen til å gå lettere.

Operativsystemet til iPhone, iPad og iPod touch har regelrett fått en ny strøk maling, for noen føles det kanskje ut som fem strøk. Alt ser annerledes ut, menyer, funksjoner og apper.

Det er en del nytt også. Faktisk innholder iOS 7-oppdateringen over 200 nye funksjoner, noen større og mer merkbare enn andre, riktignok. Samtidig det ikke gjort noen endringer så omveltende at gamle brukere ikke vil kjenne seg igjen.

For at overgangen skal gå litt enklere, har vi har samlet sammen 15 triks du bør lære deg først som sist. Har du noen av dine egne? Del de gjerne nederst i saken!

Lurer du på hva som er nytt i iOS 7? Se vår kjappe videogjennomgang!

1. Kontrollsenter

Kontrollsenteret er av de viktigste nye funksjonene som gir deg rask tilgang til innstillinger og andre funksjoner, som flymodus, WiFi, Bluetooth, lysstyrke på skjermen og så videre. For å hente opp kontrollsenteret trenger du bare å gjøre dra fingeren opp fra bunnen av skjermen.

PS: Kontrollpanelet er også tilgjengelig fra låseskjermen, men det kan du deaktivere under Innstillinger > Kontrollsenter. Herfra kan du også velge om kontrollpanelet skal kunne hentes opp når du er inne i en app.

Slik ser det nye kontrollsenteret ut på iPad. Foto: Kirsti Østvang
Slik ser det nye kontrollsenteret ut på iPad. Foto: Kirsti Østvang Vis mer


2. Det nye søkefeltet:

Leter du etter noe på telefonen din? En tekstmelding, en app eller en kontakt? Foto: Kirsti Østvang
Leter du etter noe på telefonen din? En tekstmelding, en app eller en kontakt? Foto: Kirsti Østvang Vis mer


Tidligere pleide det universelle søket i iOS, også kalt for Spotlight-søket, å ha sin egen dedikerte skjerm i iOS. Herfra kunne du gjøre søk på telefonen eller nettbrettet ditt etter for eksempel apper, epostmeldinger og kontakter.

Den gamle søkeskjermen er nå borte, nå kan du i stedet søke fra en hvilken som helst hjemskjerm bare ved å dra ned på et ikon for å få frem et nytt søkefelt.

Les også: iOS 7 kan gjøre iPhone vanskeligere å spore

3. Lukke apper:

I den nye multitasking-funksjonen drar du en app opp og ut av skjermen for å lukke den. Prøv med tre apper samtidig! Foto: Kirsti Østvang
I den nye multitasking-funksjonen drar du en app opp og ut av skjermen for å lukke den. Prøv med tre apper samtidig! Foto: Kirsti Østvang Vis mer


Apple har endret hvordan man bytter mellom og lukker apper i iOS 7. Multitasking-skjermen, som du får opp ved å dobbeltklikke på hjemknappen, viser nå en forhåndsvisning av appen i tillegg til ikonet i en slags app-karusell du blar i ved å sveipe fingeren til venstre eller høyre. For å avslutte en app, bare sveip skjermbildet til en app opp og ut av skjermen.

PS: Du kan ikke avslutte alle apper samtidig, men du kan faktisk stenge flere av gangen med den nye løsningen. På iPhone kan du se tre skjermbilder av gangen på multitasking-skjermen, og har du en finger på hvert bilde og drar de opp og ut, lukkes alle appene samtidig.

4. Frem og tilbake uten knapper

iDingsene kommer ikke med noen fysisk frem- og tilbakeknapp, men en kjekk nyhet i iOS 7 er at du kan gå til forrige side i en app bare ved å sveipe fingeren tilbake (altså fra venstre til høyre). Det fungerer i apper som innstillinger, Mail og Safari.

Hvis du f.eks. er ferdig med å lese en epostmelding, er det bare å bruke denne metoden for å komme tilbake til innboksen igjen.

5. Lås opp telefonen fra hvor som helst:

Før måtte man låse opp iPhone-en eller iPad-en ved å dra fingeren langs Lås opp-bryteren nederst på låseskjermen. Denne er nå borte, og erstattet med en tekstbasert variant. Men trenger du ikke å bruke denne for å låse opp enheter med iOS 7, bare sveip til høyre fra hvor som helst på låseskjermen. Bare husk å bruke kodelås som før (for du gjør vel det).

6. Blokker uønskede samtaler og meldinger:

Lei av at den samme telefonselgeren ringer gang på gang? Foto: Kirsti Østvang
Lei av at den samme telefonselgeren ringer gang på gang? Foto: Kirsti Østvang Vis mer


I serien av funksjoner som burde vært standard på iPhone for lenge siden, finner vi denne. Frem til nå har det ikke vært mulig å blokkere telefonnumre på en enkel måte. I iOS 7 er den bekymringen over.

Du kan blokkere både innkommende samtaler, meldinger eller FaceTime-anrop. Bare gå til Innstillinger > Telefon > Blokkerte for å legge til en kontakt du ikke ønsker kontakt med.

Les også: Facebook-appen for iOS blir også ny

7. Del filer med AirDrop:

AirDrop er den aller enkleste måten å dele et bilde med en annen iOS-bruker på. Foto: Kirsti Østvang
AirDrop er den aller enkleste måten å dele et bilde med en annen iOS-bruker på. Foto: Kirsti Østvang Vis mer


AirDrop er en ny funksjon som lar deg dele innhold, som bilder, kontakter, videoer og nettsider, trådløst med andre brukere i nærheten av deg via WiFi eller Blueooth.

Du aktiverer funksjonen ved å hente opp kontrollsenteret. Når det er gjort, vil du bli synlig for andre. Hvis du vil dele et bilde, er det bare å trykke på deleknappen, deretter AirDrop og så velge personen du ønsker å sende til.

Dessverre må du ha minst en iPhone 5, iPad 4, iPad mini eller iPod touch 5 for å dra nytte av fildelingsfunksjonen.

8. Se når alle meldinger ble sendt:

Det har faktisk vært mulig å se når meldinger ble sendt før også, men det var som regel kun den første meldingen i en spesifikk samtale. Det er det nå slutt på. I iOS 7 får du et tidsstempel på hver eneste melding. Bare ta tak i en av meldingsboblene og dra den til venstre.

9. Sjekk om ting er i vater:

Lurer du på om bildet du skal henge opp er rett? Bruk iPhone. iOS 7 kommer med vater-funksjonalitet, som du finner i den medfølgende kompass-appen. Når du åpner denne, kan du sveipe en side til venstre, så får du opp et digital vater som viser deg som du eller det du skal måle er vannrett eller ei.

Ekstratips: Hvis du trykker på skjermen en gang, så stilles vateret til å være på 0 grader uansett hva slags vinkel enheten din er i.

image: iOS 7-triks du bør kunne


10. Automatiske oppdateringer

Hæ, har appene oppdatert seg selv? Sjekk App Store > Oppdateringer for å få oversikt. Foto: Kirsti Østvang
Hæ, har appene oppdatert seg selv? Sjekk App Store > Oppdateringer for å få oversikt. Foto: Kirsti Østvang Vis mer


En etterlengtet funksjon i iOS 7 er at du ikke lenger må oppdatere apper selv, du kan få det til å skje helt automatisk. Farvel røde bobler med tall på App Store-appen. Gå til Innstillinger > iTunes og App Store og under Automatiske nedlastinger, skru på Oppdateringer.

Ekstratips: Hvis du går til App Store og velger fanen Oppdateringer, kan du få et raskt overblikk over nylig oppdaterte apper.

11. Ta flere bilder samtidig:

Kamera-appen har fått en overhaling og flere nye funksjoner i iOS 7, deriblant et kvadratisk bildeformat og fotofiltre. En annen som ikke er så godt synlig er en såkalt "burst mode" som lar deg ta flere bilder raskt etter hverandre. Det eneste du trenger å gjøre for å ta den i bruk er å holde utløser-knappen inne når du skal ta bildene.

12. Juster tekststørrelsen:

En kjekk nyhet for bedre lesbarhet i iOS 7 er muligheten til å endre tekststørrelsen. Synes du skriften er for liten i menyer rundt omkring på telefonen din? Gå til Innstillinger > Generelt > Tekststørrelse og dra skyveknappen til du finner en størrelse som passer best for deg. Du kan også gjøre tekst fetere ved å gå til Innstillinger > Generelt > Tilgjengelighet.

13. Bestem hvilke apper som får bruke mobildata

Noen apper spiser datatrafikk levende. Netflix-appen bruker ganske mye data, det samme gjelder Spotify og Facebook. Men iOS 7 finnes det en ny funksjon som lar deg enkelt se hvilke apper som bruker mye data, og det er til og med mulig å begrense dem til å kun fungere over WiFi. Gå til Innstillinger > Mobilnett og bla ned til bunnen av skjermen.

14. Bestem hvilke apper som kjører i bakgrunnen

At apper kan kjøre i bakgrunnen gjør at de kan samle inn data og være så oppdaterte som mulig når du åpner dem. Det betyr at ny epost allerede er lastet ned når du starter epostklienten. Men på grunn av det så vil batteriet tømmes enda raskere i løpet av dagen. I iOS 7 er det imidlertid blitt mulig å blokkere apper fra å kjøre i bakgrunnen.

For å gjøre det, går du til Innstillinger > Generelt > Bakgrunnsoppdatering. Du kan skru av hele funksjonen i seg selv, eller deaktivere spesifikke apper individuelt.

15. Rist for å angre epostsletting

Det har lenge vært mulig å angre inntasting av tekst i iOS bare ved å riste på telefonen eller nettbrettet. Nå fungerer dette også når du har slettet en epostmelding i Mail-appen. Så har du kanskje vært litt for kjapp i avtrekkeren når du har hevet en epost i søplekurven, er det bare å riste enheten din, og så får du opp en "Angre kast"-knapp. I løpet av kort tid vil meldingen dukke opp i innboksen din igjen.

Flere tips?

Dette var bare noen få av de nye triksene iOS 7 kan gjøre. Kjenner du til noen andre flere burde lære seg?

Del de gjerne i kommentarfeltet nedenfor - og kanskje vi inkluderer dem i artikkelen vår.

Les også: Slik blir nye iPhone 5S og 5C

Kilder: The Verge, TechCrunch, TechRadar

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!