Apple-sjef Tim Cook viste frem den nye iPaden tidligere i år. Snart er tiden inne for å presentere iOS 6. Foto: All Over Press
Apple-sjef Tim Cook viste frem den nye iPaden tidligere i år. Snart er tiden inne for å presentere iOS 6. Foto: All Over PressVis mer

iOS 6 - ønskelisten

Snart kommer Apples neste store oppgradering av iOS. Her er hva vi ønsker oss.

Midt i juni sparkes årets utgave av WWDC av stabelen; Apples årlige konferanse for utviklere, der selskapet også tradisjonelt presenterer noen store nyheter.

Hvorvidt dette blir anledningen der også den neste iPhone-modellen avsløres vet vi ikke, men vi blir overrasket om ikke Apple viser frem den neste versjonen av iOS, som da vil få versjonsnummer 6.

I fjor sommer lanserte Apple iOS 5, og blant de store nyhetene den gangen var iCloud, varslinger (inspirert av Android), iMessage (gratis meldinger mellom iOS-brukere), forbedret nettleser, Twitter-integrasjon og trådløs iTunes-synkronisering.

Men hva blir nytt i iOS 6? Her er vår ønskeliste – del gjerne din i kommentarfeltet under artikkelen.

iPad-nettleseren Switch lar deg logge på med ulike brukerkonti. Vi kunne tenke oss det på hele operativsystemet.
iPad-nettleseren Switch lar deg logge på med ulike brukerkonti. Vi kunne tenke oss det på hele operativsystemet. Vis mer


 • Støtte for flere brukere (iPad)
  I de fleste hjem er iPad en familieenhet der man i motsetning til mobiltelefoner deler på ett eksemplar og ikke har én hver. Det gjør at ungene har full tilgang til fars epost, at tenåringens Facebook-konto er fritt tilgjengelig for alle, eller at spillprogresjonen på Angry Birds deles mellom alle som spiller.

  En egen påloggingsmulighet på låsskjermen gjør at flere kan bruke samme iPad og ha sine epostkonti, bokmerker, notater, ikonformasjon eller hva det måtte være for seg selv. Gjerne også med en gjestefunksjon der du kan la en annen person få ringe, sende SMS eller sjekke noe på nettet uten å ha tilgang til dine data.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Delingsmenyen på Android kan populeres med de tjenestene du ønsker.
  Delingsmenyen på Android kan populeres med de tjenestene du ønsker. Vis mer

  I det minste bør man få lov til å låse enkelte apps med en ekstra kode.


 • Delingsmeny
  Det var kjekt med introduksjonen av Twitter, der du kan dele bilder, nettsider og annet direkte på Twitter via Tweet-knappen. Det er imidlertid noe mer tungvint å dele et bilde på Facebook eller Dropbox, siden du da må inn i den respektive appen og bla frem bildet.

  Men en delingsmeny kan man installere enkelte apps som tjenester, slik at man kan dele tekst, bilder og annet direkte på Facebook, Evernote, Dropbox eller hva det måtte være. Slik det fungerer i Android.

 • Delt skjerm (iPad)
  Med den høytoppløselige skjermen på iPad 3 er tiden nå moden for å kunne kjøre flere apper samtidig. I et tenkt scenario kan man da surfe eller lese epost i den ene halvdelen av vinduet, mens man har notatblokka åpen i den andre halvdelen. Det lar seg neppe gjøre å kjøre to tunge spill i hver sin halvdel, så her må i så fall Apple ha en belastningsbegrensning på appene som kan kjøres i splittet modus.

  Snedig hadde det også vært hvis det var mulig med dra-og-slipp mellom de to halvdelene.

  SAMLESIDE:

  iOS

 • Tilpasse varsellyder
  I gjeldende versjon av iOS er det bare én varsellyd på tvers av alle applikasjoner. Vi ønsker også å kunne høre hvorvidt det er en tekstmelding, en kommentar på Instagram eller at du er blitt nevnt i en tweet – før vi tar opp telefonen for å se.

  iOS 6 - ønskelisten

  Og ikke minst – kunne sette opp telefonen slik at man ikke mottok varslinger mellom 23 og 06. Vi kunne også gjerne ha sett at "lest"-statusen ble synkronisert på tvers av enhetene, slik at varslingen om en ny Facebook-melding på iPaden ble fjernet når du hadde lest den på iPhone.


 • Støtte for widgets
  Neida, vi er ikke de som fyller Android-hjemmeskjermen med 40 ulike widgets, men enkelte av dem er genuint kjekke å ha. Kalenderavtalene for dagen, været i helga, bryterne for skjermstyrke, Bluetooth og WiFi, de siste nyhetsoverskriftene, TODO-listen … Og la oss få velge ikoner til mappene på hjemmeskjermen i stedet for at alle ser like ut. Tiden er definitivt moden for en oppdatering av hjemmeskjermen på iPhone og iPad.

  Og for guds skyld – la oss ikke måtte hoppe ut av App Store hver gang vi kjøper en app! Automatisk oppdatering av apps når man er koblet til WiFi hadde også vært å foretrekke.

 • Bedre Siri
  Siri ser imponerende ut på reklamefilmene, men selv bruker jeg Siri til lite annet enn å sette alarmer. For det første vil vi selvsagt at Siri skal tolke norsk, men også at hun har tilgang til flere deler av operativsystemet. For eksempel å starte apps, lese opp tapte anrop eller slå på GPS.

  I tillegg burde Siri-funksjonen få et API slik at tredjepartsutviklere kan koble seg mot tjenesten. Dermed kan man si "spotify play Madonna" for å høre på Madonna på Spotify, eller "facebook check in at Wembley Stadium" for å sjekke inn som angitt.

 • Filsystem
  Selv om bildene man tar med iPhone er tilgjengelig via kamerarullen for de fleste applikasjoner, gjelder det ikke filer man overfører til enheten, som videofiler, PDF-dokumenter eller hva det måtte være. Man må overføre fila via iTunes til en spesifikk applikasjon, som da blir den eneste som får tilgang til fila. En "kamerarull" for alle typer filer hadde vært å foretrekke.

  Swiftkey X er ett av de mest populære Android-tastaturene.
  Swiftkey X er ett av de mest populære Android-tastaturene. Vis mer

  Kamerarullen/bildestrømmen er også svært lite fleksible. Fotoappen burde støtte at man flyttet filer til et album – ut av kamerarullen. Det er ikke helt elegant at skjermdumper ligger blandet med familiebilder og at kamerarullen blir en samlingsplass for ALT av bilder.

 • Bedre tastatur
  Android finnes det en haug av gode tastaturer, og iOS-tastaturet er praktisk talt uendret siden lanseringen. Vi er spesielt glade i Swiftkey, som ikke bare korrigerer det man skriver feil, men som også foreslår det neste ordet basert på hva man pleier å skrive. Autokorrekturen på iPhone føles også litt bakvendt, der man må krysse vekk forslaget som kommer opp i stedet for at man aktivt velger det dersom man vil bytte ut ordet. Avstanden mellom tastaturet og autokorrigeringen er også unødvendig høy.

Hvilke ønsker har du for iOS 6? Vi hører fra deg i kommentarfeltet under.