iOS 5-triks du bør kunne

Med den siste oppdateringen har iPhone og iPad fått over 200 nye funksjoner; noen av dem litt skjult enn andre.

På iPad-versjonen av iOS 5 kan du dele tastaturet i to ved å dra det fra hverandre. Perfekt hvis du skal skrive med tomlene.
På iPad-versjonen av iOS 5 kan du dele tastaturet i to ved å dra det fra hverandre. Perfekt hvis du skal skrive med tomlene. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig som iPhone 4s ble lansert, ble også den siste versjonen av iOS, iOS 5, sluppet.

iOS 5 er tilgjengelig for både iPhone, iPad og de to siste generasjonene iPod Touch, og oppdateringen inneholder over 200 nye funksjoner. Har du ikke oppgradert ennå, må du koble enheten til en PC/Mac og gjøre dette via iTunes.

Heretter vil for øvrig slike oppdateringer foregå OTA (over-the-air); helt uavhengig av både kabler og iTunes. Du trenger heller ikke kabel for å synkronisere iPhone/iPad og PC/Mac – det holder at de er koblet til samme trådløse nett og at iOS-enheten er koblet til strømnettet.

Under finner du ti av våre favorittfunksjoner i iOS 5 (i tillegg til iCloud) og litt mer informasjon om hvordan du bruker dem:

1. Tilpassede varslinger

Mange har tidligere kritisert varslingssystemet i iOS, som var laget slik at du bare kunne se det siste varslet, og som igjen gjorde at noen kunne gå tapt dersom du hadde vært borte lenge fra telefonen. I iOS 5 har Apple latt seg inspirere av Android, men også raffinert konseptet.

Under varslingsinnstillingene kan du velge hva slags varsling du vil ha pr app. I vårt eksempel får vi banner-varsling fra Facebook og viser dem også på låsskjermen (til høyre). Der kan man så bare dra Facebook-ikonet fra venstre mot høyre for så å hoppe direkte til aktuell Facebook-oppdatering.
Under varslingsinnstillingene kan du velge hva slags varsling du vil ha pr app. I vårt eksempel får vi banner-varsling fra Facebook og viser dem også på låsskjermen (til høyre). Der kan man så bare dra Facebook-ikonet fra venstre mot høyre for så å hoppe direkte til aktuell Facebook-oppdatering. Vis mer


Har du installert iOS 5, kan du nå trekke ned varslingene som en rullgardin fra toppen av skjermen (identisk med Android), slik at du kan se en kjapp forhåndsvisning av de siste SMS-ene, epostene etc.

Også på låsskjermen er dette forbedret. Har du vært borte fra telefonen og både fått et tapt anrop, et par SMS og oppdateringer på Facebook, ser du alle disse separert. Du har da muligheten til å dra f.eks. Facebook-ikonet for å åpne Facebook-varselet direkte (bildet til høyre over).

Varslingene kan skreddersys under innstillinger, varsling (bildet til venstre over). Her kan du velge, pr app, om varslingen skal vises på låsskjermen, og om den skal få lov til å avbryte deg mens du bruker telefonen – enten i form av den tradisjonelle boksen som spretter opp og stopper det du holder på med, en linje på toppen av skjermen som forsvinner etter noen sekunder eller ikke i det hele tatt.

Dobbeltklikker du på hjem-knappen når telefonskjermen er slukket (eller befinner seg på den samme låsskjermen), får du snarveier både til musikkavspilling og kamera – uten at du trenger å taste opplåsingskoden.
Dobbeltklikker du på hjem-knappen når telefonskjermen er slukket (eller befinner seg på den samme låsskjermen), får du snarveier både til musikkavspilling og kamera – uten at du trenger å taste opplåsingskoden. Vis mer


2. Snarvei til kamera

Kamera-appen har også fått noen små oppgraderinger som er verdt å sette pris på. For det første kan du bruke volum opp-knappen på siden av telefonen som utløserknapp (sett fokus ved å berøre skjermen). Du kan også bruke knappen på de medfølgende øreproppene, som da blir en slags fjernutløser; en perfekt kompanjong for Glif – et kamerastativ til iPhone.

Du kan også bruke én finger og sveipe til høyre for å hoppe direkte til fotoalbumet når du har kameraapplikasjonen åpen, og tilbake for å ta bilder igjen. Vær også klar over at du kan dobbelttrykke på hjem-knappen når skjermen er avslått (eller på låsskjermen) for å få opp en snarvei direkte til kameraet. Det ekstra kjekke er at du da kan ta bilder (og se på bildene du tok i akkurat den seansen, men ikke resten) uten å låse opp telefonen med kode først.

image: iOS 5-triks du bør kunne


3. iMessage

Det finnes etter hvert flere løsninger for å sende "gratis" meldinger til andre, blant annet Kik, Whatsapp, nykommeren ChatOn fra Samsung etc. Flere av disse har også apps for flere operativsystem.

Telefonoperatørene river seg muligens i håret når Apple nå har valgt å integrere denne funksjonaliteten inn i iOS. Det gjør at du kan sende meldinger til andre iPhone/iPad/iPod Touch-eiere (med iOS 5) over Internett. Helt gratis når du er koblet til WiFi og også tilnærmet gratis selv om du bruker 3G-nettet; i hvert fall hvis du har noen megabytes inkludert på telefonabonnementet ditt.

I tekstmeldingsapplikasjonen er send-knappen grønn hvis telefonen kommer til å sende vanlig SMS, mens den blir blå hvis meldingen blir sendt via iMessage. Lett å se forskjell der, altså.

4. Tekstsnarveier

Hvis du tenker deg om, er det sikkert enkelte uttrykk du skriver ofte. "Er fremme om ti minutter!", "Litt opptatt – ringer deg etterpå!", "Sove godt, elskling *smask*" e.l.

Snarveien opprettes enkelt ved å angi et uttrykk i det øverste feltet og snarveiteksten under. Når du så skriver sistnevnte, blir den erstattet med førstnevnte som i eksempelet til høyre.
Snarveien opprettes enkelt ved å angi et uttrykk i det øverste feltet og snarveiteksten under. Når du så skriver sistnevnte, blir den erstattet med førstnevnte som i eksempelet til høyre. Vis mer


Nå kan du lage snarveier til ofte brukte uttrykk. Du går inn i instillinger, generelt, tastatur og finner "snarveier" helt nederst på siden. Du lager en ny snarvei, skriver først inn uttrykket og eventuelt snarveien (skriver du bare inn uttrykket vil dette bli foreslått når du begynner å skrive det). Dermed kan du gjøre det slik at timin blir til "Er fremme om ti minutter" eller at "nattakos" blir til den siste varianten over.

Synes du dette er stas, tipser vi også om Texter for Windows eller TextExpander for Mac med samme type funksjonalitet.

Denne kommer til å kime omtrent i det jeg går inn døra hjemme.
Denne kommer til å kime omtrent i det jeg går inn døra hjemme. Vis mer


5. Stedsbundne påminnelser

En av de nye appene i iOS 5 er Påminnelser; en app som lar deg lage gjøremålslister og eventuelt sette alarmer på dem. Det smarte er imidlertid at alarmene ikke trenger å gå av på et gitt tidspunkt – du kan også gjøre det slik at de går av når du ankommer eller reiser fra et sted.

Eksempelvis måtte jeg i går sende epost til vår ærede redaktør om hvordan jeg ville bruke mine gjenstående fridager i år, og siden sånne ting er kjekke å lufte med min bedre halvdel, satte jeg på en stedsbasert påminnelse som gjorde at telefonen pep og viste "feriedager!" i det jeg gikk inn døra hjemme (faktisk skremmende nøyaktig).

Løsningen er ikke ultra-fleksibel siden du er nødt til å angi adressen til en av kontaktene på telefonen din (evt der du sitter akkurat nå) og ikke kan plukke den på et kart e.l., så vil du at "husk å kjøpe batterier" skal sprette opp i det du ankommer kjøpesenteret, er du nødt til å lagre det som en kontakt på telefonen. Senteret, altså.

Denne funksjonen er bare tilgjengelig på iPhone 4/4s.

For 9 kroner slipper du å lete i lomma hver gang en annen iPhone-eier mottar SMS.
For 9 kroner slipper du å lete i lomma hver gang en annen iPhone-eier mottar SMS. Vis mer


6. SMS-toner

Det er på grensen til merkelig at vi måtte helt opp i versjon 5 av iOS før man kunne velge en annen SMS-lyd enn håndfullen som følger med, men nå er det mulig å skreddersy også dette.

Via innstillinger, lyder, SMS-tone kan du velge varslingstone som før, men skroller du helt opp finner du også et valg for å kjøpe flere toner. Da blir du tatt direkte til iTunes, der du kan kjøpe både ringetoner og varslingstoner. Sistnevnte koster 9 kroner stykket og kan også forhåndslyttes på.

Du kan også lage deg en helt egen variant på PC-en og overføre – du finner en grei guide til hvordan du lager egne SMS-lyder på lenka du nettopp passerte.

Rediger-knappen lar deg lage album og samle bilder fra kamerarullen. Sletter du albumet skjer ingen verdens ting med bildene.
Rediger-knappen lar deg lage album og samle bilder fra kamerarullen. Sletter du albumet skjer ingen verdens ting med bildene. Vis mer


7. Album i bilder-appen

Hvor mange bilder har du i kamerarullen din? Selv har jeg 376 i skrivende stund (jeg skrev nemlig dette før jeg tok skjermbildet til høyre), men vet at enkelte kolleger har firesifret. Du kan nå åpne bilder-applikasjonen og trykke rediger for deretter å opprette nye album. Når du har gjort det, åpner du kamerarullen og velger bilder du vil ha med i albumet. Bildene blir fortsatt liggende på original plass, så det gjør ingenting om du senere velgere å slette albumet.

Uansett er det kjekt endelig å kunne lage "hyttetur til Beitostølen" og smekke alle bildene inn der, så slipper du å bla hundreogførtitre bilder tilbake for å finne bildene fra hytteturen neste gang du skal vise dem frem. Du kan også klikke på "del"-knappen når du ser på et bilde for deretter å putte det i et nytt eller eksisterende album.

Sushi? Nei, jeg har ikke bestilt sushi!?
Sushi? Nei, jeg har ikke bestilt sushi!? Vis mer


8. Sletting av sanger og samtaler

Okay. Lady Gaga-låta fra forsommeren er definitivt passé nå, og tidligere har du vært nødt til å koble telefonen til PC-en for å fjerne den igjen. Nå sveiper du bare til venstre over en sang for å vise slett-knappen og sletter den på direkten ved å trykke.

Dette gjelder også flere steder i iOS 5 – blant annet kan du også slette den siste samtalen fra lista over nylige samtaler, slik at din bedre halvdel ikke kan se at du ringte til gullsmeden rett før du kom hjem, eller når du skal overbevise onkel politi om at "– Nei, jeg ringte ikke, jeg brukte bare telefonen til å klø meg i nakken. Se selv – siste samtale var i går kveld!".

image: iOS 5-triks du bør kunne


9. Egendefinert vibrering

Når du sitter i møte og telefonen vibrerer i lomma, er det fristende å ta den opp for å sjekke om det er eiendomsmegleren som ringer. Med egendefinert vibrering kan du få telefonen til å vibrere på spesielle måter i forhold til hvem som ringer slik at du med en gang kjenner i bukselomma hvem som er i andre enden av telefonen.

Dette gjør du ved å gå inn på innstillinger, generelt, tilgjengelighet og aktivere egendefinert vibrering. Deretter kan du gå inn på en gitt kontakt, redigere kontakten og velge vibrering, for deretter å ta opp et vibreringsmønster ved å prikke på skjermen. Får vi foreslå Beethovens femte?

Mens vi er inne på det er det nå også mulig å få LED-pæra (den ved siden av kameralinsen) til å blinke ved varsling. Dette gjøres også fra tilgjengelighet-menyen, selv om lyset selvsagt peker rett ned i bordet hvis du har lagt fra deg telefonen på normalt vis.

10. Multitouch-snarveier på iPad 2

Dette trikset fungerer kun på iPad 2, men bruker du fire eller fem fingre kan du gjøre en klypebevegelse for å vise hjemmeskjermen (på samme måte som du aktiverer Launchpad i OSX Lion), skyve fire/fem fingre opp for å få opp menylinja nederst med kjørende programmer (tilsvarende dobbelttrykk på hjem-knappen) eller fire/fem fingre til høyre/venstre for å bytte mellom kjørende programmer. Dette må aktivers via innstillinger, generelt.

Når det gjelder iPad-utgaven av iOS 5 tipser vi også om at du kan splitte tastaturet i to; spesielt kjekt hvis du holder den med begge hendene og bare har tomlene disponible når du skal skrive. Dette gjør du enkelt og greit ved å bruke tomlene og dra tastaturet fra hverandre.

Hva liker du best ved iOS 5? Kanskje har du funnet funksjon #197 som ingen andre har sett? Vi hører som vanlig fra deg i kommentarfeltet under.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!