Internett via satellitt

En forrykende utvikling er i gang. Tilbud om Internett via satellitt har vært lansert i mindre målestokk. Nå står nye, mer omfattende tilbud på trappene: Først, bredere lansering av Internett via satellitt fra flere selskap allerede i november. Så, muligheten til å både ta imot digital-TV og Internett på samme parabolantennen.

Internett via satellitt
Publisert

Men parabolantenne innstilt mot en kommunikasjonssatellitt, et ekstra PC-kort og programvare kan du få Internett rett inn i heimen. Flere selskap jobber nå med tilbud for privatbrukere og hjemmekontor, som lanseres i nærmeste fremtid. Vi har snakket med to av selskapene, som lover spennende tilbud i ukene som kommer.

Slik virker det

En parabolantenne blir montert på taket ditt hjemme (kontakt en radio- og TV-installatør, hvis du ikke har slik erfaring) og du installerer et ekstra PC-kort og programvare i maskinen din.

Når du logger deg på Internett og sender en forespørsel om informasjon, må dette skje via telelinjer (du trenger ISDN-kort eller analogt modem), via kabel-TV-nettet eller annen type linje ut. All innkommende informasjonen kommer så tilbake til deg via satellitt. Derved har du en rask og direkte Internett-tilknytning.

Flere fordeler med satellitt

Løsningen med nedlasting fra satellitt og opplasting via en annen forbindelse gir deg som bruker stor båndbredde til en rimelig penge. Det er der fordelen ligger. Hastigheten på en slik forbindelse lover godt. Et av satellittilbudene som kommer i november, frister deg med en forbindelse på opp til 7 Mbit per sekund. Samtidig legges prisene på et nivå som skal passe deg som er privatbruker.

Hastigheten kan økes til 45 Mbps hvis stamnettet blir åpnet, i følge produktsjef Lars Kristian Bjaanes i Next Interactive, importør av utstyr for mottak av Internett via satellitt med SATDEM. Sannsynlighet for at stamnettet blir åpnet for satellitt er store – større enn andre nett – fordi signalene kommer via satellitt og behøver ikke å gå gjennom mange noder, mener Bjaanes.

Det er mulig å sende informasjon tilbake til satellitten via en spesialtilpasset parabolantenne. Men selv om en slik toveis satellittkommunikasjon gir høy båndbredde, gir den dårlig responstid (som vises med kommandoen ping) og koster mer penger, i følge fungerende daglige leder Einar Roland i Interweb, et selskap som snart vil lansere nye satellittilbud i Norge.

Responstiden til en satellitt er noe langsommere enn enkelte andre løsninger. Med en toveis forbindelse til en satellitt vil responstiden bli høyere, og dette vil kun være et alternativ i geografiske områder der fastlinjer ikke er et alternativ eller er for dyre, sier Roland. Responstiden til en satellitt (geostasjonær satellitt) er typisk mellom 400-600 millisekunder.

Ulemper?

Hvis vi skal se etter ulemper med Internett-tilknytning via satellitt, måtte det være den noe langsommere responstiden (ping) til satellitten.

I tillegg må du altså benytte et ”vanlig” Internett-abonnement tilbake til nettet. Da er det verdt å merke seg at du kan tegne gratis Internett-abonnement gjennom flere aktører, og at du kun betaler for tiden du er koblet opp. Velger du en fast forbindelse til kommunikasjonen din tilbake til nettet, har du den faste, månedlige avgiften å forholde deg til, i tillegg til hva det koster å være knyttet til satellitten.

Men er du som de fleste Internett-brukere, mottar du mer enn du sender. Totalt sett kan du derfor vinne mye ved bruk av en satellittilknytning. Har du behov for å laste ned store filer fra Internett, kan en forbindelse via satellitt altså være en nyttig løsning for deg.

Det er også verdt å merke seg at hele apparatet rundt det systemet du velger er viktig, og ikke bare kapasiteten fra satellitten og ned til deg, poengterer Roland i Interweb. Hvor mange brukere deler for eksempel på den båndbredden fra satellitten, som du får tilbud om fra et selskap?

Merk deg også at hvis du mottar TV-signaler via parabol, kan du med enkelte løsninger både se på TV og bruke Internett samtidig.

Tilbydere av tjenesten

I løpet av november vil flere selskap komme med forbedrede tilbud om Internett via satellitt.

Tilbudet som kommer fra Interweb kan du lese mer om her. Interweb har hatt tilbudt om satelittilknytning siden desember 1997.

Tilbudet om SATDEM fra Kiss Nordic, hvor Next Interactive er importør av utstyret, kan du lese mer om her.

MERK: Informasjonen om de forskjellige tilbyderne er i samsvar med gjeldende tilbud da artikkelen ble publisert/oppdatert (se publiseringsdatoen).

Men vårt utvalg av selskaper som tilbyr Internett via satellitt er på ingen måte en komplett oversikt over hva som finnes i Norge. Vårt mål er å gi et representativt inntrykk av prisnivåer og fordeler.

Har du informasjon om andre selskaper som tilbyr Internett-tilknytning via satellitt, hører vi gjerne fra deg: DinSide Tema: Internett-teknologi.

Andre artikler om Internett via satellitt

Telenors Global Access Network (GAN) gir global, mobil Internettilknytning
Web, satellitt og film i samme boks

Mer om Internett-teknologi:
Artikkelserien Tema: Internett-teknologi

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer