Internett stjeler TV-tittere

En undersøkelse blant 38 mill. amerikanere viser at TVen taper terreng til Internett. Det er ikke umulig at Internett en gang i fremtiden vil utkonkurrere dagens TV helt. Allerede nå er det programvare tilgjengelig for å vise levende bilder direkte i nettleseren din.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Simmons Online Studies II, en undersøkelse blant 38 mill. voksne amerikanere, viser at 37% av de aktive internettbrukerne ser mindre på TV til fordel for Internett. Undersøkelsen viser også at to tredjedeler av de aktive surferne bruker minst 10 timer i måneden på Internett.

Noe av forklaringen på denne tendensen ligger i at flere og flere får økt båndbredde (altså en raskere tilknytning) til Internett. Økt båndbredde fører nemlig til økt bruk av Internett i følge en annen undersøkelse gjennomført av IDC i mars.

Hvis dette er en trend som fortsetter, vil mediebildet kunne endre seg dramatisk i løpet av de neste årene. Dagens løsninger med ISDN og modemer med 56 Kb/sek må regnes som overgangsløsninger. Det som virkelig kan sette fart i utviklingen er internett-tilknytning via kabel, satelitt eller strømnettet. Allerede nå har flere norske e-verk konkrete planer. Les mer om Internett via strømnettet.

Internett blir kanskje TV

Med økt båndbredde vil det bli teknisk mulig å overføre TV-bilder via Internett, og det åpner for helt nye muligheter. Tenk deg for eksempel å finne et magasin som omhandler hobbyen din med både artikler og videofilmer. Eller en avis hvor du kan velge mellom en vanlig nyhetssending eller vanlige avisartikler.

Allerede nå har en rekke selskaper utviklet forskjellige programmer som gjør at du kan se levende bilder i nettleseren din. Er du interessert i dette, anbefaler vi å kikke nærmere på RealPlayer. Det er en plug-inn til nettleseren som lar deg se levende bilder selv om du bare har et 28.8 modem.

Men ikke forvent for mye. Internett i sin nåværende form er egentlig ikke egnet til å sende video fordi dataene sendes i pakker, og ikke sammenhengende datastrømmer.