Internett på innerlomma

Tre ønsker på en gang? Det er nå mulig dersom ønskene består av en lomme-PC du kan bruke både som en liten PC med office-programmer, til å surfe raskt på nettet og som mobiltelefon.

Det er PC-produsenten Compaq som, ved å relansere sin iPAQ i ny utgave, ønsker å oppfylle disse ønskene.

iPAQen ble første gang lansert i september 2000, så dette er i og for seg ikke noe nytt produkt. Apparatet ser fortsatt helt likt ut, men én liten detalj er endret. Denne lille forskjellen, som likevel betyr så mye, er noe så trivielt som en driver og en såkalt "jakke".

Moderne Filofax?


Slik Filofaxen kan pyntes med permer av skinn, gjøres iPAQen klar til fest i ny "jakke". Likheten slutter også her. Mens de stive skinnpermene ikke duger til mye annet enn å provosere dyrevernere og muligens imponere de rette damene, er iPAQens bekledning også dens billett ut av Filofax-klassen.

Lite program lot selskapet vente

iPAQs nye PC-card-jakke i kombinasjon med Nokia Card Phone 2.0 er hva du trenger for å benytte den lille rakker'ns mange muligheter. Grunnen til at denne jakken ikke kommer før nå, er at Compaq har manglet en driver som kan sørge for kommunikasjonen mellom jakken og telefonkortet. Denne driveren, kalt Communique, har nå blitt laget av fimaet TBS i England.

Enklere SMS-tjeneste

Compaqs markedssjef Verner Hølleland demonstrerer iPAQens nye bruksområder.
Compaqs markedssjef Verner Hølleland demonstrerer iPAQens nye bruksområder. Vis mer

- Dette er ikke en elektronisk Filofax men en mobil Internett-enhet, sier Verner Hølleland, markedssjef i Compaq Norge.

Mye tyder på at Hølleland har god dekning for sin uttalelse. iPAQen gir god funksjonalitet gjennom kjente Microsoft-programmer som Internett Explorer, Word, Exell og Outlook. Sistnevnte er kanskje det mest anvendelige; ved å koble PDAen til intranettet på jobben, kan du enkelt samkjøre kalender og adressebok på den håndholdte PCen med maskinen du bruker på kontoret. Outlook-programmet kan også brukes til å sende SMS, ved at man skriver inn ett mobilnummer i stedet for en epost-adresse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Informasjonen strømmer inn mens pengene flyr ut

PDAen støtter HSCSD, som er Telenor Mobils høyhastighets Internett-abonnement (kom før GPRS). Dersom du tegner et slikt abonnement kan du surfe på Internett med en hastighet opp til 38.4 kbps, noe som tilsvarer 3 kanaler ned og 1 kanal opp.

Så kommer problemet: Det er ikke bare informasjonsflyten som øker. Mens du surfer rundt og leker deg på Internettets mangfold, vil du også se at kronene på mobilregningen strømmer på. Og her mener vi i ekspress-fart! For hvert minutt du er på nettet gjennom iPAQen, koster det deg det dobbelte av hva det koster å ringe like lenge.

Ser ut som sølv, koster som gull

At denne nye lekkerbiskenen ville være dyr, var vi aldri i tvil om. Likevel gikk det et aldri så lite støkk i oss forbrukerjournalister under gårsdagens lansering. Skal du være blant innovatørene og kjøpe iPAQen i dag må du nemlig ut med følgende:

iPAQ: 5.800 kroner
PC card jakke: 1.000 kroner
Nokia Card Phone 2.0: 2.500 kroner
Communique: 450 kroner

Alle prisene er cirkapriser uten moms. Totalt vil butikkprisen være omtrent 12.000 kroner. I tillegg trenger du et HSCSD mobil-abonnement fra Telenor. Har du først bestemt deg for å kjøpe denne PDAen kan det lønne seg å vente. Nextra kommer nemlig snart med et pakketilbud bestående av alle PDA-delene og et mobil-abonnement.

GPRS til sommeren

Compaq vil komme med en GPRS-jakke til iPAQ nærmere sommeren.

- HSCSD er raskere enn dagens GPRS, og med high-speed betaler man for den tiden man er oppkoblet. Dermed blir det også billigere enn å surfe med GPRS, sier Hølleland.

GPRS er fint til wap, men vanlige nettsider inneholder store datamengder. Slik GPRS-prisene er i dag, er det nok like greit for iPAQen å beholde HSCSD-jakken på til GPRS-festen har tatt av.

Tilbake til Tema: Mobilt Internett