Internet Relay Chat (IRC) gir kontakt med tusener

Med IRC kan du komme i kontakt med tusenvis av mennesker, verden rundt. Du kan diskutere omtrent hva du vil, for det finnes også tusenvis av forskjellige "kanaler" å prate i. Høres overveldende ut? Kanskje, men ved å bli kjent med noen av de største chat-nettverkene, finner du etter hvert "din" plass i chat-verdenen.

Internet Relay Chat (IRC) gir kontakt med tusener
Publisert

IRC (Internet Relay Chat) har lenge vært den mest populære og utbredte formen for Internett-chat. Denne type chat skjer via protokollbaserte chat-tjenester (i motsetning til Web-baserte chat-tjenester). IRC består av et nettverk av Internett-servere, som igjen er forbundet med klientprogrammer. Oppsettet muliggjør sanntid (eng. "real time") kommunikasjon mellom brukere verden rundt.

For å få bedre oversikt, deler vi her opp IRC og forklarer litt om begreper, bruk og gir lenker til videre lesing. Til slutt får du litt historisk informasjon om IRC og et par av nettverkene.

Nettverk

IRC består av forskjellige nettverk (nett) av IRC-servere. De største nettverkene er EFnet, Undernet, IRCnet, DALnet og NewNet. I tillegg kan du "chatte" på norsk via bl.a. chat.sol.no (som hører under Undernet).

Klient

Som sagt, for å få tilgang til IRC må du bruke et spesielt program -- eller klient, som det også kalles. Følgende er de mest vanlige, sortert etter operativsystem:

Windows: mIRC eller PIRCH

mIRC, den mest brukte IRC-klienten, støtter grafiske elementer. Klienten er "shareware", hvilket betyr at du kan laste den ned fra mIRC sin hjemmeside (hvor du alltid finner nyeste versjon) og prøve den gratis i 30 dager. Hvis du ønsker å bruke den lengre, må du registrere deg hos mIRC og betale en liten sum.

Du finner en installasjonsguide for mIRC for Windows 95 og Windows 3.x på norsk hos chat.sol.no. Ønsker du enda mer informasjon om og hjelp med mIRC, kan du få det på disse hjelpesidene for IRC.

PIRCH er også en anerkjent IRC-klient for Windows-brukere. Med PIRCH kan du være tilkoblet flere nettverk samtidig, hvis du ønsker det. Du kan laste ned PIRCH fra deres hjemmeside, som oppdateres når nye versjoner er tilgjengelige. PIRCH kan prøves gratis i 30 dager, før du må betale for videre bruk.

Macintosh: Ircle

Ircle-hjemmesiden gir deg muligheten til å laste ned IRC-klienten og besvarer spørsmål du måtte ha. Som andre klienter kan Ircle benyttes i 30 dager, før du må betale for å bruke programmet videre.

UNIX/shell: ircII

ircII var den første IRC-klienten som ble kjent og brukt blant "massene". Den støtter bare tekst, og ikke lyder, grafikk eller farger. Mange foretrekker å bruke ircII, på grunn av dens enkelhet, hurtighet og styrke. ircII setter fremdeles standarden som andre IRC-klienter måles opp mot.

ircII-hjemmesidene gir deg mer informasjon og hjelper deg med installeringsmuligheter.

Kanaler

Internet Relay Chat (IRC) gir kontakt med tusener

Kanalene (eng. "channels") er de forskjellige "prate-rommene". På EFnet er det for eksempel ofte mer enn 12.000 kanaler tilgjengelige på en gang. Samtalen innen kanalene er enten "public" (alle kan se hva du skriver) eller "private"(beskjedene går bare mellom to personer).

Kanal-navnene starter som regel med tegnet # (for eksempel #irchelp). Disse kanalene deles av alle servere innen samme nett. Dette betyr at hvis du for eksempel er tilkoblet en Undernet-server i Norge, så kan du kommunisere på samme #-kanaler som alle andre Undernet-brukere verden rundt. (Du kan ikke kommunisere med andre som er tilkoblet et annet nettverk enn det du bruker).

Det finnes også kanaler som starter navnet sitt med tegnet &. Disse kanalene er ikke tilgjengelig for alle servere innen et nettverk, men er bare tilgjengelige lokalt for brukerne av en spesifikk server.

Hvis du er interessert i å finne IRC-kanaler for spesielle emner, kan du gjøre et verdensomspennende søk etter kategorier i Liszt's IRC Chat Directory.

Hjelp!

Hvis du trenger hjelp med IRC, finnes det en egen hjelpside for dette: http://www.irchelp.org. Her finner du nyttig informasjon om IRC og relaterte emner, som programmer osv. Du finner også god veiledning som forklarer hvordan du bruker IRC helt fra første skritt ("An IRC Tutorial").

Hjelpere

IRC-kanalene blir drevet av "kanal-operatører", også kalt "ops". De har kontroll over kanalene og hva som foregår der, og de kan stenge ut brukere ("banning"), sparke ut brukere som ikke oppfører seg ordentlig ("kicking") og bestemme hvem som får snakke (ved at de gjør kanalen "moderated").

I tillegg finnes det IRC-administratorer og -operatører ("IRC admins" og "IRC ops"), som har ansvaret for driften av IRC-serverne. I de fleste IRC-nettverkene involverer ikke IRC ops (altså forskjellige fra channel ops) seg i konflikter mellom folk innen kanalene, og liknende.

Originalen

EFnet var den første chat-tjenesten som ble kjent blant de store horder av brukere. Nettverket er populært, og i mars 1999 hadde EFnet rundt 44.500 brukere per dag. Det mange kanskje ikke vet, er at det tok to år fra den spede IRC-begynnelse til EFnet ble til.

Internet Relay Chat (IRC) gir kontakt med tusener

Finnen Jarkko Oikarinen startet utviklingen av klient-server programmet IRC sommeren 1988, mens han jobbet for universitetet i Oulu, Finland. I slutten av august 1988 ble den første IRC-serveren satt opp (tolsun.oulu.fi).

Ettersom Oikarinen kommuniserte med bekjente rundt i verden, spredte bruken av IRC seg. Først langsomt, så veldig raskt. Fra bare én IRC-server i 1988, utviklet nettverket seg til 117 servere i september 1990.

I august 1990 delte IRC seg i to: EFnet (Eris Free) og Anet (Anarchy). Utviklingen stormet videre. I mars 1991 fantes det 135 IRC-servere (66 utenfor USA og 69 i USA), i oktober 1995 var det 15.000 IRC-brukere rundt om i verden, og i april 1997 hadde tallet doblet seg til 30.000. Dette tallet steg til 40.000 IRC-brukere i januar 1998, i følge Oikarinen.

I 1997 mottok Oikarinen Dvorak Award for Excellence in Telecommunications for å ha skrevet IRC-protokollen.

Men suksess kan ha sin pris -- så også for EFnet. Populariteten har etter hvert blitt til et problem for nettverket hevder mange. EFnet klarer rett og slett ikke å henge med i sin egen masseutbredelse og vekstproblemer har oppstått. Andre populære IRC-alternativer enn EFnet har derfor etter hvert utviklet seg.

Underverdenen

Internet Relay Chat (IRC) gir kontakt med tusener

Blant andre har Undernet kommet ut på IRC-markedet som en avløser/konkurrent til EFnet.

Undernet mener også at de holder en "bedre tone" i kanalene sine enn EFnet, og at nettopp det at de er et mindre nettverk enn EFnet gjør dem koseligere og mer avslappede, både hva praten angår og innstillingen til tjenestens ops.

I tillegg til informasjon om Undernet på deres "hoved"-nettsider, finner du også mer informasjon om Undernet her.

Snakk norsk

Internet Relay Chat (IRC) gir kontakt med tusener

Chat er selvfølgelig ikke bare et globalt fenomen. Du kan også prate i norske kanaler, for eksempel hos SOL, som er en del av Undernet. Du finner også mer informasjon om chat.sol.no her.

SOL har flere kanaler: SOL, data, elev, kontakt, snakkbar, jenter, spill, TV, 20minus, 20ognoe og 30pluss, som du kan lese om her. Kanalen #SOL anbefales (av SOL selv) for chat-nybegynnere, for i denne kanalen er det erfarne operatører som kan hjelpe deg i begynnelsen.

Ønsker du å opprette en egen kategori på chat.sol.no kan du søke om dette gjennom Undernet.

I tillegg til vår veiledning om chat, kan du finne ytterligere informasjon og FAQ om IRC hos SOL.

Du finner også mer informasjon om IRC i Norge på sidene til IRCNO. (IRCNO-nettstedet blir ikke lenger vedlikeholdt på samme måte som da IRCNO ble startet, så informasjonen er noen år gammel. Likevel er mye av stoffet på sidene fremdeles relevant).

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer