Installasjon

Installasjon av bokser

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Montøren fra Telenor hadde med seg to pappesker, en stor og en liten. Den lille inneholdt en splitter, som filtrerer linjesignalet som skal videre til boksen som var i den andre pappesken. Dette er det såkalte ADSL-modemet, som egentlig er en ADSL Nettverksterminator – ANT – i følge boken som fulgte med. Det er jo ikke snakk om å MOdulere og DEModulere et digitalt signal, men gamle betegnelser henger ofte igjen.

Installasjon
Installasjon

Det har blitt kritisert at Telenor sender en montør for å installere disse enhetene. Det påstås av kritikerne at installasjonen er så enkel at hvem som helst skal kunne gjøre det, på samme måte som med ISDN-gjør-det-selv.

Selv om vi har loddet mange hundre tusen punkter gjennom tidene, og har koblet og bygget mange rare ting gjennom årene, så synes vi det er greit å la fagfolk finne ut av sitt eget surr. Oppe under mønet møtes nemlig alle de gamle ringeledningene fra 1962 i et kråkereir av en koblingsboks. Det er her alt skal kobles til, både ISDN tidligere og nå ADSL. Denne boksen holder vi oss med glede unna.

Etter at montøren hadde gjort koblingsjobben sin, og plassert den store ANT-boksen der vi ville ha den, ryddet hun opp alle små ledningsstumper, isolasjonsrester og annet søppel. Så tok hun med seg pappeskene og verktøyet sitt, og overlot til oss å koble til PC og installere programvare.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Installasjon av programvare

Installasjonen er nærmest helautomatisk. Du bare startet den, og lar den gjøre jobben sin i fred. Det som installeres er en oppdatering av Internett Explorer og den programvaren som håndterer kommunikasjonen med Telenor sine servere. Denne heter Enternet og håndterer protokollen PPPoE (Point-to-Point Protocol over Ethernet). Etter at installasjonen er ferdig må du ta en omstart, så er det bare å logge seg på.

Vi installerte under Windows Me, og satte for sikkerhets skyld et ”System Restore Point” rett før innstallasjonen.

Installasjon

Men vi fikk ingen problemer. Vi logget oss på med det nye brukernavnet og passordet og var på nett. Enkelt og greit.

Endringer i oppsettet

Vi hadde ikke slått av ISDN-adapteret, og heller ikke fjernet innstillingene våre for oppringt forbindelse. Derfor ble ISDN valgt i stedet for ADSL både når vi skulle sjekke epost og starte nettleseren.

Etter både å ha slått av ISDN-adapteret og fjernet innstillingene, så fungerte både nettleseren og Outlook, som vi bruker for våre private e-postkonti, med den nye ADSL-tilknytningen. Men Outlook Express, som bruker IMAP mot Exchange for å håndere e-posten vår hos DinSide når vi ikke er på kontoret, ville ikke være med på notene.

Etter å ha sjekket innstillingen for å bruke samme tilknytning i Outlook Express som for Internet Explorer, og startet PCen på nytt, så fungerte også dette, uten at vi forandret noen innstillinger.
Det er slike puss Windows spiller oss i blant. Så lenge det endrer opp med å virke, og fortsetter å virke, så klager vi ikke. Vi bare rister oppgitt på hodet…

I bruk