<strong><B>SAMME KAPASITET SIDEN 2011</B>:</strong> Flashminne koster en brøkdel av hva det gjorde for fire år siden. Likevel har ikke Apple økt kapasiteten på innstegsmodellen i iPhone-familen. Foto: ILLUSTRASJON
SAMME KAPASITET SIDEN 2011: Flashminne koster en brøkdel av hva det gjorde for fire år siden. Likevel har ikke Apple økt kapasiteten på innstegsmodellen i iPhone-familen. Foto: ILLUSTRASJON Vis mer

Ingenting har skjedd på fire år

En mobil til nesten 7.500 kroner bør ha langt mer enn 16 GB lagringsplass, mener vår dataredaktør.

Publisert
Sist oppdatert

En av tingene jeg liker best ved iPhone 6, er hvor godt kameraet takler vanskelige lysforhold - også når det filmes. Jeg har testet en del mobilkameraer gjennom årene, og har ikke funnet noe med mer pålitelig eksponering og hvitbalanse under nær sagt alle lysforhold.

Derfor bestemte jeg meg for å filme talene i min sønns konfirmasjon med en iPhone.

Problemet var bare at jeg benyttet en utgave med beskjedne 16 GB kapasitet, og selvfølgelig gikk den tom for plass midt under den morsomme talen til onkel Vidar.

Før jeg hadde rukket å frigjøre plass var selvfølgelig talen over for lengst.

Jeg tok selvfølgelig all mulig selvkritikk etter fadesen, og lovet meg selv på tro og ære at jeg aldri mer skal befatte meg med en mobil med en så latterlig begrensning. Jeg stiller meg derfor 100 prosent bak min kollega Kirsti Østvang, som advarer mot å kjøpe den rimeligste iPhone 6S, som dukker opp i butikkene omtrent mens jeg skriver dette.

Bjørn Eirik Loftås er Dinsides dataredaktør. Foto: Per Ervland
Bjørn Eirik Loftås er Dinsides dataredaktør. Foto: Per Ervland Vis mer


I tillegg til den høye prisen på nesten 7.500 kroner, mener jeg det er et stort ankepunkt mot iPhone 6S, at innstegsmodellen fortsatt kun har 16 GB kapasitet.

Utrolig nok har det ikke skjedd en døyt med lagringsplassen på innstegsmodellen siden lanseringen av iPhone 4S for fire år siden.

På den annen side har behovene for mer lagringsplass økt markant i løpet av disse årene. Appene har vokst betraktelig både i funksjonalitet og størrelse, oppløsning og kvalitet på videoene har vokst og dermed også filstørrelsene, mens strømmetjenester og offline-lagring har blitt allemannsleie. Samtidig har billigste iPhone blitt nesten 3.000 kroner dyrere.

Ifølge Prisjakt må du ut med minium 7.389 kroner for den nye iPhonen.
Ifølge Prisjakt må du ut med minium 7.389 kroner for den nye iPhonen. Vis mer


Hva har så skjedd med flashminneprisene i perioden? Jo, de har krympet til en brøkdel av hva de lå på for fire år siden.

Når et microSD-kort med kapasitet på 64 GB i dag koster fra 120 kroner - skulle man ikke da kunne forvente at en mobiltelefon til nesten 7.500 kroner skulle ha kapasitet på mer enn 16 GB?

Jeg mener definitivt at svaret er ja.

Det hadde vært noe annet dersom mobilen kunne bygges ut med et minnekort. Det kan du ikke. Dermed sitter du igjen med skjegget fullt av postkasser den dagen mobilen din går tom for lagringsplass - på verst tenkelige tidspunkt.

Man kan spekulere i hvorfor Apple og enkelte andre produsenter (for eksempel Google med sine Nexus-mobiler) legger en så smertelig merkbar begrensning inn i innstegsmodellene sine. Jeg er overbevist om at det handler om differensiering, og om å få flere til å bruke mer penger på et produkt som for veldig mange har blitt et «must have». Jeg har selv venner og kolleger som har brukt større lagringsplass som et kronargument for å gå til innkjøp av ny iPhone.

Flere konkurrenter har valgt en annen strategi. Sony har for eksempel kuttet ut forskjellige kapasiteter på sitt nye flaggskip Z5, den leveres kun med 32 GB kapasitet. Synes du det blir for lite, kan du utvide kapasiteten med et microSD-kort. Disse fås med kapasitet på 200 GB nå.

På mobiler som er basert på Windows Phone 8.1 (og snart Windows 10), kan du velge å lagre alle apper og brukerfiler på minnekortet. I Android 6.0, som er på trappene i disse dager, kan du utvide internminnet sømløst med et minnekort. Om få år vil derfor sannsynligvis de fleste konkurrentene til Apple ikke ha denne åpenbare begrensningen lenger.

Muligheten til å flerdoble kapasiteten for en hundrelapp bør være et vesentlig kjøpsargument for mange, kanskje så mange at det aldri blir lansert en 16 GB-versjon av iPhone 7. Det er i hvert fall lov å håpe.

Les også: Derfor kollapser salget av nettbrett

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer