<strong>KJEKT:</strong> Har du for eksempel en Android-telefon, kan du enkelt få den bærbare PC-en på nett ved å dele internett. Ingen norske operatører sperrer for dette, slik de gjør blant annet i England og USA.
KJEKT: Har du for eksempel en Android-telefon, kan du enkelt få den bærbare PC-en på nett ved å dele internett. Ingen norske operatører sperrer for dette, slik de gjør blant annet i England og USA. Vis mer

Ingen sperrer internett-deling

Men norske mobiloperatører utelukker ikke at sperrer kan komme.

Publisert
Sist oppdatert

Alle mobile operativsystemer har nå muligheter for å dele 3G-nettet videre via trådløst nettverk. Dette betyr at du kan bruke mobilen din til å få nettbrettet eller PC-en på nett, ved å bruke dataoppkoblingen du allerede har på mobiltelefonen. Metoden kalles "tethering" på engelsk.

Mobiloperatørene kan sette begrensninger på dette. Ikke alle liker tanken på at man kan klare seg med ett mobilabonnement for å få alle dingsene sine på nett. I mange land, for eksempel England og USA, er det normalt å betale ekstra for å få muligheten, og operatørene stenger funksjonen på mobiler som ikke betaler for dette.

Men skjer dette i Norge?

Nei, viser en spørrerunde utført av DinSide.

Disse sperrer ikke

Alle operatørene vi har fått svar fra sier at de ikke legger noen sperrer i abonnement eller mobil mot internett-deling. Disse sperrer ikke:

<strong>ÅPEN FOR SPERRE:</strong> Direktør Øistein Eriksen i One Call ønsker ikke å sperre internett-deling, men følger med på hva slags konsekvenser slik bruk har for båndbredden hans.  Foto: ONE CALL
ÅPEN FOR SPERRE: Direktør Øistein Eriksen i One Call ønsker ikke å sperre internett-deling, men følger med på hva slags konsekvenser slik bruk har for båndbredden hans. Foto: ONE CALL Vis mer

  • Telenor
  • Netcom
  • Chess

  • One Call
  • Talkmore
  • Ventelo
  • Ludo
  • Telipol

DinSide har også snakket med Post- og teletilsynet, som blant annet regulerer disse operatørene. De kjenner ikke til at noen stenger for internett-deling, og har hittil ikke vært borte i problemstillingen. Av de operatørene vi har snakket med er det heller ingen som kjenner til andre aktører som stenger for dette.

Norge ser altså ut til å være helt sperrefritt.

Datatilsynet frykter at alle operatører overvåker surfingen din

Sperrer kan komme

– Vi føler ikke at det er vår posisjon å bestemme over hvordan kundene våre benytter sine abonnement, sier kundeansvarlig Njål Honohan i Telipol til DinSide.

– Vi synes det er unaturlig å legge oss opp i om våre kunder ønsker å benytte datamengden til for eksempel iPad, eller om de ønsker å dele med andre brukere, sier daglig leder Pål Barth Nilsen i Talkmore.

Denne oppfatningen deles av alle operatørene vi har vært i kontakt med. Men enkelte påpeker at dagens situasjon ikke nødvendigvis varer evig. Båndbredden i 3G-nettet er én bekymring.

– Hittil ser vi at mobilnettet fungerer tilfredsstillende uten kvalitetsforringelse, selv om kundene våre fritt deler ut internett fra mobilen. Dersom situasjonen skulle bli vesentlig endret, vil vi ta problemstillingen opp til ny vurdering, innrømmer administrerende direktør Øistein Eriksen i One Call overfor DinSide.

<strong>LEI:</strong> Kommunikasjonssjef Heidi Egede-Nissen i Ventelo mener det er Telenors feil at deres kunder sliter med å dele internett.  Foto: Ventelo
LEI: Kommunikasjonssjef Heidi Egede-Nissen i Ventelo mener det er Telenors feil at deres kunder sliter med å dele internett. Foto: Ventelo Vis mer


– Vi har ingen sperrer i dag, men vi følger utviklingen på området nøye, sier informasjonssjef Anders Krokan i Telenor.

Hissig krangel

Selv om ingen operatører sperrer internett-deling bevisst, er det én operatør som har problemer: Ventelo. iPhone-brukere som har abonnement fra dem må gjøre en rekke endringer på telefonene sine for å få delt 3G-nettet sitt.

Spar tusenlapper på iPad ved å dele internett

"Årsaken til dette er at Telenor sammen med Apple har implementert en profil på iPhone som stenger denne funksjonen for Ventelos kunder. Dette er selvfølgelig noe Ventelo ikke kan akseptere" skriver operatøren i krasse ordlag på sine nettsider.

Apple har fått spesifikasjoner fra Telenor som blir lagt inn i iPhone ved produksjon. Disse spesifikasjonene skal ikke være kompatible med Ventelo, som derfor skylder på Telenor. Men Telenor skylder på Apple.

– Vi har forsøkt å hjelpe Ventelo ved at vi gjentatte ganger har bedt Apple legge inn Ventelos innstillinger for mobildatanettverk (APN), men Apple har åpenbart ikke prioritert dette. Dette er et forhold mellom Ventelo og Apple, og Telenor kan overhodet ikke lastes her, sier informasjonssjef Anders Krokan i Telenor til DinSide, noe som blir avvist av Ventelo.

Hvor ofte deler du internett med mobilen? (Avsluttet)
Av og til(47%) 470
Aldri(32%) 320
Ofte(21%) 208
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


– Det er ikke riktig slik det her hevdes at Telenor ikke har et ansvar i denne saken. Når Telenor legger inn sine profiler mot mobilprodusentene tar de ikke hensyn til oss. Ventelo har forsøkt å få Telenor til å endre på sin praksis overfor mobilprodusentene og ekskludere Ventelo fra de innstillingene, sier kommunikasjonssjef Heidi Egede-Nissen i Ventelo.

Telenor avviser at problemene er en bevisst sperring fra deres side. Uansett skyld, finnes det en løsning. Ventelo-kunder kan følge instruksjoner på denne nettsiden.

Ikke gå i fella - kjøper du iPad i USA må du kjøpe riktig versjon

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer