Ingen får oppgradere til Windows Phone 8

Ikke engang Nokias Lumia-modeller får Windows Phone 8. Men alle får Windows Phone 7.8.

NYTT: Både Windows Phone 8 og Windows Phone 7.8 skal få denne nye hjemskjermen. Som du ser, kan du nå bestemme selv hvor store flisene skal være.  Foto: Microsoft
NYTT: Både Windows Phone 8 og Windows Phone 7.8 skal få denne nye hjemskjermen. Som du ser, kan du nå bestemme selv hvor store flisene skal være. Foto: Microsoft Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Microsoft viste i går kveld frem Windows Phone 8 (WP8) for første gang.

Og de slapp en aldri så liten bombe, om enn ikke av det positive slaget: Ingen nåværende telefoner får oppgradere til den nye Windows Phone-versjonen.

"Noen av dere har tenkt "vil vi også få Windows Phone 8, som en oppdatering?"" skriver Windows Phone-designsjef Joe Belfiore i et blogginnlegg.

"Svaret er, dessverre, nei".

Windows 7.5 Mango er dagens versjon - her er vår test av den, med video!

Windows Phone 7.8

Dette betyr at ingen Windows Phone 7-telefoner som allerede er på markedet vil la seg oppgradere. Nokia har de siste månedene gitt ut sine splitter nye Lumia-modeller, og Windows Phone 8-nyheten betyr at disse telefonene på mange måter allerede er utdaterte.

Grunnen til dette skal være at Windows Phone 8 bygger på en helt ny kjerne. Man bruker nå Windows 8-kjernen, i stedet for Windows CE-kjernen slik det er i dag. Dermed betegner Belfiore det hele som et "teknologiskifte" som ikke tillater eldre modeller å kjøre det nye operativsystemet.

"UNIKT": Microsoft mener ingen andre telefoner klarer det Windows Phone 8 gjør, med tanke på hjemskjermen. Men flisene tilsvarer ikoner og widgets, slik vi kjenner det fra Android og iOS. Foto: Microsoft
"UNIKT": Microsoft mener ingen andre telefoner klarer det Windows Phone 8 gjør, med tanke på hjemskjermen. Men flisene tilsvarer ikoner og widgets, slik vi kjenner det fra Android og iOS. Foto: Microsoft Vis mer


Men de som allerede bruker Windows Phone skal få noe, de også. En stund etter at Windows Phone 8 er rullet ut, vil Microsoft gi ut Windows Phone 7.8, som først og fremst vil gi brukerne den nye hjemskjermen, som vi kommer tilbake til.

Les Lumia-testene her:

Flere spill i vente?

Windows Phone 8 vil få en rekke nyheter, ifølge Microsoft. Den første nyheten man får øye på, er at hjemskjermen nå er mer fleksibel. Akkurat som i Windows 8 kan du nå styre størrelsen på flisene selv, slik at du kan sette mer personlig preg på telefonen din.

Her er noen av de andre nyhetene:

  • Støtte for prosessorer med flere kjerner.
  • Støtte for skjermer med høyere oppløsning (opptil 1280 x 768 piksler).
  • Full støtte for minnekort (som igjen lar deg overføre media utenfor Zune-programvaren, etter hva vi forstår).
  • Støtte for dataoverføring via NFC.
  • Internet Explorer 10.
  • Wallet, en løsning for betaling med mobilen.
  • Nokia Maps som kartløsning, i stedet for Bing-kartet slik det er i dag.
  • Intigrert IP-telefoni, trolig med Skype-teknologi, uten at de presiserer det.
  • Støtte for DirectX, noe som gjør app- og spillutvikling langt enklere, og i prinsippet gjør det mulig å raskt portere allerede eksisterende Windows- og Xbox-spill til Windows Phone 8.
Her kan du se en video av hvordan det skal se ut i praksis:

"Senere i år"

Nokia, Huawei, Samsung, og HTC vil være først ute med Windows Phone 8-telefoner, men når, sier ikke Microsoft noe om ennå. De sier dermed heller ingenting om når Windows Phone 7.8 er klar.

"HTC fokuserer på Windows-baserte telefoner mer enn noen sinne, og vi er stolte av å kunne lansere Windows Phone 8 telefonener senere i år" er alt nordisk direktør Peter Frølund i HTC vil si i en pressemelding.

Hva betyr denne lanseringen for deg? Vil du vente med å kjøpe Windows Phone-telefon? Eller blir du sint fordi du allerede har gjort det? Si din mening under!