Videoklipp fra mobiltelefoner i høy oppløsning og god kvalitet blir vanligere og vanligere. Her fra filming med iPhone 4S - se videoene i saken. Foto: Vimeo
Videoklipp fra mobiltelefoner i høy oppløsning og god kvalitet blir vanligere og vanligere. Her fra filming med iPhone 4S - se videoene i saken. Foto: VimeoVis mer

Imponerende videoklipp fra iPhone 4S

På tide å pensjonere videokameraet? Si din mening nederst.

Det begynner å bli noen år siden fotografiapparatene begynte å få oppsiktsvekkende god videokvalitet. Jeg husker spesielt godt denne testen av lommekameraer som vi gjorde for TV2 Hjelper Deg høsten 2009, der vi hadde et særlig fokus på videokvaliteten.

Vinneren den gang, Sony Cyber-shot DSC-WX, imponerte oss stort - og vi stilte allerede den gang spørsmålstegn ved behovet for dedikerte videokameraer - for folk flest.

At vi to år senere ser videoopptak fra mobiltelefoner som langt overgår kvaliteten fra kameraene i den testen, kommer imidlertid som en større overraskelse, gitt de fysiske begrensningene knyttet til optikk og sensor.

Apple og Samsung

Vi har tidligere berømmet videokvaliteten på blant annet iPhone 4 og Samsung Galaxy S II, og denne gangen er det iPhone 4S - Apple-telefonen som kommer 28. oktober her til lands, det gjelder. Telefonen ble sluppet i USA i forrige uke, og de første videoeksemplene begynner å poppe opp på forskjellige nettsteder.

Oppløsningen er økt fra 720P til 1080P (1920 x 1080 piksler), også omtalt som full HD-oppløsning. I tillegg er objektivet mer lysfølsomt, blant annet takket være relativt omfattende forbedringer på linse-nivå. Du kan imidlertid fortsatt ikke zoome optisk, kun digitalt.

Imponerende?

Og skal vi dømme etter de første videoene som er lagt ut, ser dette særdeles lovende ut. Under har vi lagt inn to klipp, i det nederste har brukeren sammenlignet videokvaliteten med speilreflekskameraet Canon 5D MKII:

Artikkelen fortsetter under annonsen

A video shot on the iPhone 4S from Benjamin Dowie on Vimeo.

iPhone 4S / Canon 5d MKII Side by Side Comparison from Robino Films on Vimeo.

Du finner mer informasjon om innstillingene som er benyttet ved å klikke på den første lenken under hver video.

Hva synes du om kvaliteten? Og er mobiltelefonene i ferd med å sluke både lomme- og videkameraene? Bruk debatten under for uttrykke din mening.