Fabby – appen som fjerner bakgrunnen

Imponerende portrettfunksjon for deg som ikke har to kameraer bak

Svært imponerende fotoapp skiller ansikter fra bakgrunn i sanntid.

USKARP BAKGRUNN: Appen Fabby er imponerende god på å finne ut hva som er bakgrunn og ikke. Her har vi bare lastet inn et eldre bilde, og valgt uskarp bakgrunn-filteret. Foto: Pål Joakim Pollen
USKARP BAKGRUNN: Appen Fabby er imponerende god på å finne ut hva som er bakgrunn og ikke. Her har vi bare lastet inn et eldre bilde, og valgt uskarp bakgrunn-filteret. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppdatert 2. mars: Fabby er nå lansert også for Android.

Det siste året har det kommet en rekke fotoapper vi har blitt imponerte over; for eksempel Prisma, som Apple kåret til fjorårets beste app, og MSQRD, som lar deg ta på ulike ansiktsmasker i sanntid.

Sistnevnte ble ganske raskt kjøpt opp av Facebook, som nå har gjort slik funksjonalitet tilgjengelig i sin meldingstjeneste, Facebook Messenger.

Fabby skiller ut bakgrunnen

Begge de nevnte appene har sitt utspring i Hviterussland, og det er også hviterussere som står bak nok en imponerende foto-app; Fabby. En av skaperne er Yuri Melnichek, som også står bak den populære karttjenesten maps.me.

Det som gjør Fabby spesiell, er at appen – i sanntid – kan skille en person fra bakgrunnen. Dermed kan du enkelt sitte på kontoret, men bytte ut bakgrunnen med et bilde av en strand eller andre ting, med en relativt overbevisende effekt.

MANGE MULIGHETER: Fabby inneholder et par dusin bakgrunnsbilder, noen av dem animerte. Den justerer automatisk fargene i portrettet også, slik at det hele fremstår relativt troverdig. I løpet av et par uker skal det også komme mulighet for å bruke egne bakgrunner. Skjermdump: Pål Joakim Pollen
MANGE MULIGHETER: Fabby inneholder et par dusin bakgrunnsbilder, noen av dem animerte. Den justerer automatisk fargene i portrettet også, slik at det hele fremstår relativt troverdig. I løpet av et par uker skal det også komme mulighet for å bruke egne bakgrunner. Skjermdump: Pål Joakim Pollen Vis mer

Vel så imponerende er at du kan ta et hvilket som helst bilde og få Fabbys smarte algoritmer til å filtrere bort bakgrunnen.

Nesten som Apple og Huaweis portrettfunksjon

Ett av «filterne» du kan velge, er at du rett og slett gjør bakgrunnen uskarp. Dette minner i stor grad om portrettfunksjonen du finner blant annet i iPhone 7 Plus og en rekke Huawei-telefoner (som hjelpes av to kameraer på baksiden), men er da utelukkende programvarebasert.

Det gjør Fabby ekstra imponerende, for på vår lille testing synes vi jevnt over at denne funksjonen ikke står veldig mye tilbake for de nevnte, selv om Fabby altså ikke har noe dybdeinformasjon å jobbe med.

Dessuten kan du i etterkant justere hvor uskarp du vil ha bakgrunnen.

Pass på batteriet

Effektene påføres bildet i sanntid, der du både kan fange stillbilder og ta video.

Det gjør Fabby svært ressurskrevende, og det går ikke lang tid før man kjenner at telefonen blir varm. Med andre ord er det lurt å være i nærheten av en stikkontakt før du setter i gang.

Appen er ble først lansert på iOS, men Android-utgaven er nå også klar. Denne artikkelen er derfor redigert i henhold.

Fabby for iOS (App store, gratis)
Fabby for Android (Play butikk, gratis)

LES OGSÅ:
Test av de beste mobilkameraene
Denne nettsiden fargelegger sort/hvitt-bilder automatisk
Googles nye app lar deg skanne gamle papirbilder