Mobilbruk i sommervarmen

Ikke la mobilen ligge i sola

Blir den for varm, legg den for all del ikke i kjøleskapet.

IKKE GJØR DETTE: Mobiler er ikke laget for å tåle direkte sollys. Blir det for varmt, kan den gå i stykker. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
IKKE GJØR DETTE: Mobiler er ikke laget for å tåle direkte sollys. Blir det for varmt, kan den gå i stykker. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste ukene har det vært strålende vær i Sør-Norge, og det er meldt enda høyere temperaturer den kommende uka.

Sånt skal man jo ikke klage på, men det er likevel lurt å ta noen forholdsregler når sola steker som verst.

For eksempel skal man ikke la barn og hunder bli sittende i en varm bil.

Mobiler kan brukes i varmen, men ....

De fleste telefoner i dag er ikke laget for å tåle ekstrem varme, selv om de kan brukes når det er varmt.

Apple opererer for eksempel med brukstemperaturer mellom 0 og 35 grader.

Når det gjelder oppbevaring, strekker de seg litt lenger, og temperaturene er mellom -20 og 45 grader.

Men, når du legger mobilen på et bord i sola, kan det bli mye varmere. Du har kanskje kjent det selv? Den kan bli glovarm.

- Mobilen tåler at det blir så varmt som det er nå. Blir den liggende i direkte sollys, kan den imidlertid få trøbbel etter hvert. Så lenge du har den i lomma eller i skyggen, bør det ikke være noe problem, sier Dag Harald Næss, innkjøpsdirektør på telecom i Elkjøp, til Dinside.

Noen skrur seg av automatisk

TEMPERATURVARSEL: Hvis en iPhone overskrider en bestemt temperaturterskel, kommer dette varselet opp, og mobilen kan ikke bruks til annet enn å ringe nødnummer. Skjermbilde: Apple
TEMPERATURVARSEL: Hvis en iPhone overskrider en bestemt temperaturterskel, kommer dette varselet opp, og mobilen kan ikke bruks til annet enn å ringe nødnummer. Skjermbilde: Apple Vis mer

Ifølge Næss har en del nyere telefoner innebygde sensorer, og blir det for varmt, vil de skru seg av for å unngå skader.

- Ikke alle har det, og noen kan da oppleve at den lever sitt eget liv. For eksempel kan blitsen gå av selv om man ikke bruker kameraet, forteller Elkjøp-direktøren.

Ikke bra for batteriet

Litium-ion-batterier som finnes i dagens smartmobiler er veldig sensitive for varme, skriver Guardian.

Når batteriet blir overopphetet, går aldringsprosessen raskere, og det varer ikke like lenge som det kanskje vanligvis ville gjort.

Et overopphetet batteri kan i verste fall eksplodere, men da er det som regel snakk om temperaturer så høye at noe uvanlig trolig har oppstått, som at man bruker en defekt lader.

Eller kanskje man har et uoriginalt batteri.

Komponenter som prosessor og skjerm kan også påvirkes. En overopphetet prosessor får mobilen til å gå tregere, og en altfor varm skjerm kan sprekke. Det er i det hele tatt mye som kan gå galt.

Slik skal du kjøle den ned

Har mobilen allerede blitt overopphetet, gjelder det å få den tilbake til normale temperaturer igjen. Det bør skje på en så gradvis måte som mulig.

- Ikke putt den i kjøleskapet eller fryseren, for da kan man gjøre vondt verre. Få den inn i skyggen hvor den kan kjøle seg rolig og sakte ned, råder Dag Harald Næss i Elkjøp.

Legger du den i kjøleskapet, kan det nemlig oppstå kondens, og det er jo heller ikke bra.

Det lureste er å skru mobilen helt av. Er du nødt til å ha den på, kan det dog lønne seg å skru av funksjoner du ikke trenger. Funksjoner som Bluetooth, 4G, Wi-Fi og GPS er veldig strømkrevende, og genererer dermed varme.

Om du bruker deksel, ta det av også.

Hva skjer om den blir ødelagt?

Har du latt mobilen ligge i sola og den går i stykker, kan ikke garantien hjelpe deg. Hvis produsenten ikke har sagt at den tåler den type bruk, som i Apples tilfelle, er det ditt ansvar.

Har du riktig forsikring, kan det imidlertid være hjelp å få.

- Jo da, skader etter overdreven mobil-soling kan være dekket av forsikringen vår, bekrefter informasjonsdirektør i If, Jon Berge, til Dinside.

Da må man typisk velge den beste innboforsikringen.

Berge har et annet råd nå som vi går mot en veldig varm helg:

- Mange vil legge igjen telefonen på uterestaurant-bordet, eller på strandhåndkleet når de bader. Pass litt ekstra på telefonen nå i varmen og det er masse folk i omløp. Selv om forsikringa dekker stjålet telefon, kan det være en egenandel å betale, avslutter Berge.