Ikke la den ligge i sola

Blir mobiltelefonen for varm, slutter den å virke.

Får du denne beskjeden på iPhonen i sommer? Den er ikke laget for å takle temperaturer over 35 grader.
Får du denne beskjeden på iPhonen i sommer? Den er ikke laget for å takle temperaturer over 35 grader. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Never had this alert on an iPhone before! tvitret supersosialmediebruker Stephen Fry den andre helgen i juli.

Han sikter til meldingen du ser over. En illevarslende gul trekant som tar over mobilen, og sørger for at du kun kan ringe nødnumre.

Er dette normalt?

Ikke over 35 grader

DinSide finner mange forumdiskusjoner på nett der fenomenet omtales. Mange brukere sier de har opplevd temperaturvarsling bare ved å ha mobilen liggende på skrivebordet. Dette er muligens feilmeldinger som skyldes andre fenomener enn sommervarme, men at apparatet ikke tåler allverdens tropetemperaturer er faktisk korrekt.

Apple informerer på sine supportsider at mobiltelefonen ikke er laget for bruk i temperaturer over 35 grader. Ikke noe vi er veldig plaget med i Norge hittil denne sommeren, kanskje, men ligger mobilen i sola, kan du likevel oppleve overoppheting. Gradestokken i skyggen og temperaturen på et hett kafébord er to forskjellige ting.

Smart og enkelt: Slik sikrer du mobiltelefonen mot tyveri

Ikke la ligge i bilen

Får du denne advarselen på mobilskjermen, skal du ifølge produsenten skru av telefonen og flytte den til et kaldere sted for nedkjøling. Det betyr ikke kjøleskap eller fryser, da du kan få problemer med kondens, men et svalere sted i skyggen. La telefonen bli kaldere før du igjen starter den opp.

Produsentens råd er at du skal bruke apparatet i temperaturer mellom 0 og 35 grader celsius (32 til 95 grader fahrenheit). Ubrukt kan du lagre mobilen i varmere (og kaldere) omgivelser. Anbefalingen fra Apple er mellom -20 og +45 grader celsius.

Ikke oppbevar telefonen i lukket bil som står i sola, da temperaturen her kan bli langt høyere. La den heller ikke ligge fremme i sola, for eksempel på et bord.

SE OGSÅ: Mac-batteriene blåste seg opp

Andre feil

Du kan også oppleve andre feil ved apparatet om det blir utsatt for høye temperaturer. Dette skal ifølge produsenten være feil som følger av at apparatet forsøker å få ned temperaturen.

  • Telefonen lar seg ikke lade (midlertidig)
  • Tåkete flekker på skjermen
  • Dårlig mottak
  • Utkobling av stedstjenester
  • Utkobling av blits
Temperaturbegrensningene og effektene av for høy temperatur gjelder ikke bare iPhone, men også iPad og iPod touch (4. generasjon).

Kutt databruken: App som komprimerer dataene - surf mer for mindre penger

Varm også ved lading

Mange opplever at mobilen også blir varm ved lading. Dette er ifølge produsenten normalt, men likevel fraråder branneksperter lading nattestid. I fjor sa informasjonssjef i Norsk Brannvernforening, Sturle Hagen, til DinSide, at han ikke synes det var noen god idé å gå til sengs med en mobiltelefon under lading.

- I likhet med andre elektriske produkter som er koblet til en strømkilde kan mobiltelefonen være en potensiell brannkilde, hvis den blir varm nok. Særlig dersom den også skulle bli tildekket av for eksempel et laken eller en dyne, sa han til DinSide.

Som et «føre var» prinsipp, bør mobiltelefon lades mens man er tilstede og er våken.

Les også: Sylferske mobiltester fra DinSide Mobil.