IRRITERENDE: Selv har vi fått masse forespørsler fra appen Syn på Facebook. Men brukerne kan avsløre at den er langt fra så spennende som mange tror.  Foto: Øyvind Paulsen
IRRITERENDE: Selv har vi fått masse forespørsler fra appen Syn på Facebook. Men brukerne kan avsløre at den er langt fra så spennende som mange tror. Foto: Øyvind PaulsenVis mer

Ikke installer Syn-appen

Med mindre du har lyst til å irritere vennene dine.

Har du også fått en invitasjon til å bruke Syn-appen som koster 7 kroner i App Store?

Hos meg begynte det å tikke inn invitasjoner fra mine Facebook-venner på min iPhone/iPad i løpet av mandag ettermiddag, og det har fortsatt tirsdag formiddag.

Sjansen er imidlertid stor for at dette er noe vennene dine ikke har gjort med vilje, og dette er ganske enkelt noe du bør holde deg unna.

Derfor vil Wordfeud få tilgang på hele kontaktlisten din

Hva gjør appen?

Syn-appen skryter av å kunne koble sammen Facebook-informasjonen vennene dine har lagt ut, altså profilbilder, telefon- og adresseopplysninger, med den kontaktlisten du har på mobilen.

Målet er altså at du skal få mer og bedre informasjon inn i kontaktlisten helt automatisk, og det er det tydeligvis mange som synes er fristende.

Det store problemet med Syn-appen er imidlertid at den gjør mer enn du vet om: Den sender nemlig automatisk ut melding til dine kontakter om at du ønsker at også de skal benytte seg av applikasjonen, og dette gjør den uten å spørre om din tillatelse.

I følge våre kollegaer i Nettavisen skylde dette at applikasjonen utnytter et hull i Facebooks forsøk på å stoppe spam. Nettavisen mener også at selskapet bak appen, den amerikanske utvikleren Falkor inc, også tidligere er kjent for å misbruke sosiale medier til markedsføringsformål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse Android-appene må du holde deg langt unna!

Populær, men hatet

Irriterende nok ligger Syn-appen allerede på førsteplass på listen over populære kjøpe-apper i App Store. Den har også karret seg til en tredjeplass på listen over de mest solgte appene.

Men selv om mange kjøper den, får den også svært dårlige tilbakemeldinger fra brukerne, som i klare ordelag advarer mot at den spammer vennene dine uten at du vet om det.

Se bildespesialen for eksempler, og ikke minst advarsler fra andre brukere:

IRRITERENDE: Selv har vi fått masse forespørsler fra appen Syn på Facebook. Men brukerne kan avsløre at den er langt fra så spennende som mange tror. Foto: Øyvind Paulsen
Bilde fra App Store via iPhone
Bilde fra App Store via iPhone


I så måte er dette altså et svært godt eksempel på at du alltid bør lese andre brukeres tilbakemeldinger før du installerer en app.

Her er det i hvert fall bare å styre unna.

Slik oppdager du falske og farlige apper