Ikke gå på en mobildata-smell: Slik kutter du databruken

Her er tre enkle, men ofte glemte, grep som reduserer databruken din betraktelig.

<b>KAN BLI KOSTBART:</b> Apper som fortsetter å bruke mobildata når telefonen ligger i lommen kan koste deg dyrt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KAN BLI KOSTBART: Apper som fortsetter å bruke mobildata når telefonen ligger i lommen kan koste deg dyrt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bruker du trådløse nettverk der det er mulig, gjør musikkspillelistene dine tilgjengelig offline og holder deg langt unna videostrømming? Har du prøvd «alt», men synes fremdeles mobildata-pakken din blir for liten?

Her er tre enkle, men ofte glemte, grep du kan gjøre hvis du vil ha kontrollen tilbake og forlenge surfingen.

LES OGSÅ: Så dyrt kan det bli hvis du bruker opp datakvota

#1. Skru av bakgrunnsdatabruk

BETYDELIG ANDEL: Bakgrunnsdata står for en betydelig andel av den totale databruken til for eksempel epost-appen og Snapchat.
BETYDELIG ANDEL: Bakgrunnsdata står for en betydelig andel av den totale databruken til for eksempel epost-appen og Snapchat. Vis mer


Det er to forskjellige måter datapakken din brukes opp på. Den ene er den åpenbare, når du med viten og vilje surfer på nettet, ser videoer eller sjekker sosiale medier.

Den litt mer glemte er den betydelige databruken som foregår i bakgrunnen, også når telefonen ligger ubrukt i lommen. Da vil mobilen din fremdeles koble seg opp til servere og kontinuerlig lete etter nye e-poster, Facebook-beskjeder, «snaps» eller app-oppdateringer.

Slik tøyler du den:

  • iPhone går du til «Innstillinger» -> «Mobilnett». Bla deg helt ned til listen "Bruk mobildata for:", og skru av alt som ikke er essensielt.
  • Hvis du bruker Android går du til «Innstillinger» -> «Trådløst og nettverk» -> «Databruk». Trykk inn på en app og få en oversikt over hvor mye data den bruker i for- og bakgrunnen. Finn synderne og trykk på "Begrens mobilbakgrunnsdata".
Pass også på at du bare tillater applikasjonsoppdateringer når mobilen din er koblet seg til et trådløst nettverk.

LES OGSÅ: Nordmenn bruker minst mobildata

#2. Få komprimeringshjelp

SURFING: Google Chromes datasparing-funksjon kan gjøre surfingen din litt lettere.
SURFING: Google Chromes datasparing-funksjon kan gjøre surfingen din litt lettere. Vis mer


Hvis store deler av datapakken din går med på å sjekke nettaviser og lese nyhetsartikler, kan du spare masse data ved å bytte nettleser.

Flere mobilnettlesere tilbyr nemlig en datasparing-funksjon, slik at den komprimerer nettsiden før den lastes inn på telefonen din. Det kan redusere databruken med opp til 50 prosent, uten å påvirke nettsidenes utseende i særlig grad.

Hvis du vil ha fullstendig kontroll over databruken, og samtidig komprimere den, finnes det flere apper som kan hjelpe deg.

Blant annet Onavo Extend (tilgjengelig for både iOS og Android) hevder å kunne redusere databruken din med 80 prosent, i tillegg til å gi deg fullstendig oversikt og kontroll.

OBS! Hvis du aktiverer slike datasparing-funksjoner og får hjelp til å komprimere databruken, betyr det at all trafikken din sendes til en ekstern server som prosesserer den. Selv om trafikken er anonymisert og kryptert, er ikke det nødvendigvis et alternativ for alle.

LES OGSÅ: Norsk app reduserer mobildatabruken

#3. Kvitt deg med reklamer

ANNONSER: Er dette et vanlig syn? Da er det kanskje på tide å kjøpe fullversjonen.
ANNONSER: Er dette et vanlig syn? Da er det kanskje på tide å kjøpe fullversjonen. Vis mer


Hvis du har lastet ned gratisversjoner av apper er de sannsynligvis finansiert av reklamer. Det kan koste deg dyrt i lengden.

Hvis du hver dag for eksempel spiller et reklamefinansiert gratisspill, som laster inn en ny annonse hver gang du «dør», kan det bety mange megabytes du aldri får tilbake.

Da kan det rett og slett være lurere å investere i fullversjonen av appen, slik at reklamen forsvinner.

Hvis du ikke vil det, kan et annet tiltak være å rett og slett skru av mobildatabruk i innstillingene, eller sette telefonen i flymodus, hvis du skal ha en solid spilløkt.

LES OGSÅ: Nå kan mobilferien bli billigere

Har du noen gode tips for å redusere mobildatabruken? Del dem i kommentarfeltet!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!