Ice med 5G i Norge

Ice er klar med 5G-nett i flere byområder i Norge

Mobiloperatøren Ice bygger nå et mobilnett som er forberedt for 5G i byområder i store deler av landet. Mobilnettet er basert på Nokias radioteknologi.

5G-UTBYGGING: Mobiloperatøren Ice bygger 5G-mobilnett i flere byområder i Norge. Foto: Shaynepplstockphoto/Shutterstock/NTB scanpix
5G-UTBYGGING: Mobiloperatøren Ice bygger 5G-mobilnett i flere byområder i Norge. Foto: Shaynepplstockphoto/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ice opplyser at de allerede har rundt 1.000 5G-klare basestasjoner på plass. 5G er betegnelsen på femte generasjon mobilnett, som blant annet åpner for langt høyere datahastigheter enn dagens 4G.

– Ice bidrar med dette til at Norge går i front med en rask utvikling og utrulling av mobilnett som er klar for 5G, noe som også bidrar til å sikre den helt nødvendige konkurransen i markedet. Ice bygger nå et helt nytt mobilnett med Nokia som er forberedt for 5G, en av verdens ledende leverandører av mobilteknologi, sier konsernsjef Eivind Helgaker i Ice Group.

Han understreker at selskapet fortsetter å investere i og utvide deres nasjonale 4G-nettverk, samtidig som de forbereder seg for neste generasjon mobilteknologi.

Overfor Dinside sier Reynir Johannesson, kommunikasjonssjef i Ice, at de forbereder nettet for 5G slik at de kan være best mulig forberedt når frekvensene er klare.

- VI har rullet ut 1.000 basestasjoner i stillhet, slik kan vi være raskt ute med å skru på nettet når det er klart. Vi skal være i best mulig posisjon, sier han og forklarer at utstyret som er installert nå, ikke må byttes når 5G-nettet aktiveres.

Johannesson anslår at Ice er klare med 5G-nett rundt 2020.

Disse byene er klargjort

5G-nettet er fortsatt ikke kommersielt tilgjengelig i Norge. Foreløpig er det Stor-Oslo, Drammen, Fredrikstad, Sarpsborg, Skien, Porsgrunn, Kristiansand, Stavanger, Bergen og Trondheim som er klargjort for 5G.

Mobilnettet er basert på Nokias radioteknologi AirScale.

– 5G kommer ikke snart – det er her allerede. Med utplasseringen av Nokias 5G-klare radio- og skybasert kjernenetteknologi, så gjør Ice et stort skritt mot 5G, og sammen er vi klar til å frigjøre den kraften 5G representerer, sier Pekka Sundström, kundeansvarlig for Norden & Baltikum i Nokia.

Telenor kommer i 2020

Ice er imidlertid ikke aller først ute med 5G-nett. Telenor åpnet sitt 5G-nett allerede i fjor, men da kun som et pilotprosjekt mot noen få brukere/organisasjoner. Kommersiell åpning fra den kanten er ventet til neste år. Konkurrenten Telia åpnet sitt testnett i desember.

Mens vi venter på at 5G-nettet skal komme for fullt i Norge, har de første mobiltelefonen med nestegenerasjons mobilnett blitt introdusert under mobilmessen i Barcelona, som avholdes denne uken.

Blant dem er Huaweis gigantiske, brettbare mobil Mate X til en pris av over 20.000 kroner og den mye rimeligere flaggskipmobilen Xiaomi Mi Mix 3.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!