I bruk

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Vi har sjekket forskjellige nettsteder rundt i verden, og ADSL har gitt en påtagelig hastighetsøkning.

Det tar ofte like lang tid å innlede kommunikasjonen med mange nettsteder som med ISDN, men når dette er gjort, så går det svært raskt å få opp sidene.

Filoverføring er selvsagt svært varierende, avhengig av en mengde parametre, men det tar vanligvis ikke mange sekundene å laste ned et par-tre megabyte.

Video i fullskjerm på 800x600 oppløsning fungerer glimrende med 400 kb/s datarate. Helt stabilt er denne dataraten foreløpig ikke mulig å opprettholde til enhver tid, fra filtjenere på andre siden av kloden. 200 kb/s gir også helt kurant video, hvis man da ikke har nesa oppi skjermen, og oppmerksomheten rettet mot svakhetene i stedet for innholdet.

Konklusjon så langt

Vi er kort og godt svært fornøyd med bruksegenskapene. Men hadde vi vært helt uten erfaring, hadde vi hatt problemer i forbindelse med oppsettet av systemet. Det står nemlig ingen ting i dokumentasjonen hvordan brukeren skal forholde seg til eksisterende modem eller ISDN-adapter før man installerer ADSL.

Hjemmenettverk?

ADSL-pakken inneholder ingen ting som hjelper deg med å sette opp et nettverk. Men det står klart og tydelig i vilkårene at det er tillatt å sette opp et nettverk i egne husstand. Ved lansering av ADSL uttalte personer i Telenor noe helt annet, selv om det hele tiden har stått på nettsidene at det var tillatt.

Siden du bare får tildelt en IP-adresse, som ikke er fast, men er dynamisk, så trenger du en router for å koble til flere datamaskiner. Denne holder orden på forbindelsen mellom IP-adressene i de to nettverkene – Internett og hjemmenettet – og sørger for at data-trafikken går dit den skal.

En router kan være en egen boks, eller en PC med to nettverkskort og egnet programvare.
Vi har ikke tenkt å bruke en PC til dette, siden den da må stå på hele tiden.

Det finnes nå et godt utvalg av rimelige bokser som gjør denne jobben på en utmerket måte. De finnes i mange utgaver, kombinert med finesser som switcher, printerserver, basestasjon for trådløst nettverk osv.

Et utvalg av disse produktene er allerede under testing, og vi kommer tilbake til dette temaet i løpet av kort tid.

Tilbake til hovedartikkel