Hyppige app-oppdateringer kan spise opp datapakken din

Synes du datapakken på mobilabonnentet ditt blir raskt oppbrukt? Da bør du lese videre.

<B>STORE APPER</B>: Å oppdatere en haug med apper når du kun har mobilnett, er en sikker oppskrift på å tømme datapakken din kjapt. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
STORE APPER: Å oppdatere en haug med apper når du kun har mobilnett, er en sikker oppskrift på å tømme datapakken din kjapt. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅSVis mer

Du har kanskje ikke lagt merke til det, men appene på mobilen din vokser. Selv enkle apper i 2016 beslaglegger flere titalls megabytes på mobilen din.

Aller verst er situasjonen dersom du har en iPhone, der appene i snitt er vesentlig større enn på Android og Windows Phone, viser vår egen oversikt.

LES OGSÅ: Slik bruker du Google Maps uten datatrafikk

Hyppige oppdateringer

Ikke bare er appene mye større enn før, mange av dem oppdateres svært ofte, og det er ikke alltid lett å vite hvorfor. Uansett betyr en oppdatering at du i praksis laster ned en ny versjon av hele appen. Det blir fort mange megabytes av slik.

På iPhone beslaglegger for eksempel en enkel app som Twitter 71 MB. Facebook Messenger: 80 MB. Snapchat: 83 MB.

IKKE MYE NYTT HER: "Not too much has changed", innrømmer Twitter. Likevel er oppdateringen på 71,6 MB, eller hele 7,16 prosent av en månedlig datapakke på 1 GB.
IKKE MYE NYTT HER: "Not too much has changed", innrømmer Twitter. Likevel er oppdateringen på 71,6 MB, eller hele 7,16 prosent av en månedlig datapakke på 1 GB. Vis mer


Personlig har jeg installert rundt 50 apper, og nesten hver eneste dag er det noen apper som har kommet i ny utgave - enkelte dager er det snakk om flere hundre megabytes som må lastes ned.

Og det er selvfølgelig fristende å gjøre nettopp det, når du ser det røde tallet på App Store-ikonet på hjemskjermen.

LES OGSÅ: Slik er iOS 10 på iPhone

Spiser opp datapakken på 1-2-3

Gjør du det når du kun er tilkoblet mobilnettet, varer ikke datapakken din særlig lenge.

Mange mobiler har en øvre grense for app-oppdateringer via mobilnettet (på iPhone er den 100MB per app), men har du mange apper som skal oppdateres og en datapakke på 1 GB i måneden, kan du på et 4G-nett likevel oppleve at hele pakken er oppbrukt på noen få minutter.

Slik forhindrer du problemet

#1: For å unngå at oppdateringer spiser opp datapakken din, må du kun oppdatere apper når du er tilkoblet trådløst nett - enten hjemme, på jobb eller andre steder der du har fri tilgang.

#2: Du bør også forsikre deg om at appene ikke oppdaterer seg selv når du kun er tilkoblet mobilnettet. Her kan du lese om det er lurt å ha på automatiske oppdateringer av appene.

På iPhone velger du Innstillinger - iTunes og App Store. Skyv bryteren for Bruk mobildata til Av-posisjon:

SKRU AV: "Bruk mobildata" i innstillingene for iPhone. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
SKRU AV: "Bruk mobildata" i innstillingene for iPhone. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


På Android er fremgangsmåten slik: Start Play Butikk-appen, trykk på hamburger-ikonet øverst til venstre og velg Innstillinger. Under Generelt velger du Oppdater apper automatisk bare via Wi-Fi:

SLIK GJØR DU PÅ ANDROID: Ordlyden er litt annerledes i Android-innstillingene. Velg det siste alternativet i denne dialogboksen. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
SLIK GJØR DU PÅ ANDROID: Ordlyden er litt annerledes i Android-innstillingene. Velg det siste alternativet i denne dialogboksen. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


LES OGSÅ:
Merkelig triks frigir plass på iPhonen din
Er dette årets mest oppsiktsvekkende mobiler?
Så mye billigere får du fjorårs-mobilene