<strong><B>STORE APPER</B>:</strong> Å oppdatere en haug med apper når du kun har mobilnett, er en sikker oppskrift på å tømme datapakken din kjapt. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
STORE APPER: Å oppdatere en haug med apper når du kun har mobilnett, er en sikker oppskrift på å tømme datapakken din kjapt. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

Hyppige app-oppdateringer kan spise opp datapakken din

Synes du datapakken på mobilabonnentet ditt blir raskt oppbrukt? Da bør du lese videre.

Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje ikke lagt merke til det, men appene på mobilen din vokser. Selv enkle apper i 2016 beslaglegger flere titalls megabytes på mobilen din.

Aller verst er situasjonen dersom du har en iPhone, der appene i snitt er vesentlig større enn på Android og Windows Phone, viser vår egen oversikt.

LES OGSÅ: Slik bruker du Google Maps uten datatrafikk

Hyppige oppdateringer

Ikke bare er appene mye større enn før, mange av dem oppdateres svært ofte, og det er ikke alltid lett å vite hvorfor. Uansett betyr en oppdatering at du i praksis laster ned en ny versjon av hele appen. Det blir fort mange megabytes av slik.

På iPhone beslaglegger for eksempel en enkel app som Twitter 71 MB. Facebook Messenger: 80 MB. Snapchat: 83 MB.

<strong><B>IKKE MYE NYTT HER</B>:</strong> "Not too much has changed", innrømmer Twitter. Likevel er oppdateringen på 71,6 MB, eller hele 7,16 prosent av en månedlig datapakke på 1 GB.
IKKE MYE NYTT HER: "Not too much has changed", innrømmer Twitter. Likevel er oppdateringen på 71,6 MB, eller hele 7,16 prosent av en månedlig datapakke på 1 GB. Vis mer


Personlig har jeg installert rundt 50 apper, og nesten hver eneste dag er det noen apper som har kommet i ny utgave - enkelte dager er det snakk om flere hundre megabytes som må lastes ned.

Og det er selvfølgelig fristende å gjøre nettopp det, når du ser det røde tallet på App Store-ikonet på hjemskjermen.

LES OGSÅ: Slik er iOS 10 på iPhone

Spiser opp datapakken på 1-2-3

Gjør du det når du kun er tilkoblet mobilnettet, varer ikke datapakken din særlig lenge.

Mange mobiler har en øvre grense for app-oppdateringer via mobilnettet (på iPhone er den 100MB per app), men har du mange apper som skal oppdateres og en datapakke på 1 GB i måneden, kan du på et 4G-nett likevel oppleve at hele pakken er oppbrukt på noen få minutter.

Slik forhindrer du problemet

#1: For å unngå at oppdateringer spiser opp datapakken din, må du kun oppdatere apper når du er tilkoblet trådløst nett - enten hjemme, på jobb eller andre steder der du har fri tilgang.

#2: Du bør også forsikre deg om at appene ikke oppdaterer seg selv når du kun er tilkoblet mobilnettet. Her kan du lese om det er lurt å ha på automatiske oppdateringer av appene.

På iPhone velger du Innstillinger - iTunes og App Store. Skyv bryteren for Bruk mobildata til Av-posisjon:

<strong><b>SKRU AV:</strong></b> "Bruk mobildata" i innstillingene for iPhone. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
SKRU AV: "Bruk mobildata" i innstillingene for iPhone. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


På Android er fremgangsmåten slik: Start Play Butikk-appen, trykk på hamburger-ikonet øverst til venstre og velg Innstillinger. Under Generelt velger du Oppdater apper automatisk bare via Wi-Fi:

<strong><b>SLIK GJØR DU PÅ ANDROID:</strong></b> Ordlyden er litt annerledes i Android-innstillingene. Velg det siste alternativet i denne dialogboksen. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
SLIK GJØR DU PÅ ANDROID: Ordlyden er litt annerledes i Android-innstillingene. Velg det siste alternativet i denne dialogboksen. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


LES OGSÅ:
Merkelig triks frigir plass på iPhonen din
Er dette årets mest oppsiktsvekkende mobiler?
Så mye billigere får du fjorårs-mobilene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer