Hvorfor snakker alle om videoappen Meerkat?

Nyeste farsott på sosiale medier.

<strong>LIVE:</strong> Med Meerkat kan hvem som helst starte direktesendt TV. Foto: KIRSTI ØSTVANG
LIVE: Med Meerkat kan hvem som helst starte direktesendt TV. Foto: KIRSTI ØSTVANGVis mer

«Meerkat» er det engelske ordet på en surikat, du vet – de søte dyrene kjent fra dokumentarserien «Meerkat Manor». Eller Timon fra Løvenes Konge.

Nå om dagen forbindes det imidlertid med den nyeste farsotten på sosiale medier, en app som lar hvem som helst enkelt livestrømme video til sine Twitter-følgere.

Faktisk har den rukket å bli så populær at Twitter har sperret Meerkat fra å hente over følgere fra Twitter til sin egen tjeneste.

Som om ikke det var nok har Twitter til og med kjøpt en Meerkat-konkurrent kalt Periscope, ifølge The Verge.

LES OGSÅ: Selg produkter med #snapsale

Slik funker Meerkat

For å ta i bruk Meerkat, må du ha en iPhone eller en iPad (en Android-app er på vei) og en Twitter-konto. Så laster du bare ned Meerkat-appen fra App Store (trykk her for nedlasting), starter appen og taster inn Twitter-innloggingsinformasjonen din.

For å begynne kringkastingen av video, lager du en kort beskrivelse av hva livestrømmen handler om og trykker på knappen «Stream».

KLAR, FERDIG, STRØM: Meerkat er svært enkel å ta i bruk. En liten tekst og et tastetrykk er alt som skal til. Foto: KIRSTI ØSTVANG
KLAR, FERDIG, STRØM: Meerkat er svært enkel å ta i bruk. En liten tekst og et tastetrykk er alt som skal til. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Da vil en tweet som dette bli delt fra din Twitter-konto:Skal du se på en Meerkat-videostrøm, åpner du bare lenken som deles. For å se selve videostrømmen, må du logge inn med en Twitter-konto.

Hvis du vil se hvordan videokvaliteten er, sjekk nettsiden Meerkat Roulette (Dinside tar ikke ansvar for innholdet i videoene som dukker opp her!).

DIREKTE FRA MOBILEN: I løpet av kort tid fikk vi fem mennesker til å se hva som foregikk live i Dinside-redaksjonen (to av dem jobber riktignok her ...). Når du er ferdig å strømme kan du for øvrig lagre sendingen, men seerne kan ikke det.  Foto: KIRSTI ØSTVANG
DIREKTE FRA MOBILEN: I løpet av kort tid fikk vi fem mennesker til å se hva som foregikk live i Dinside-redaksjonen (to av dem jobber riktignok her ...). Når du er ferdig å strømme kan du for øvrig lagre sendingen, men seerne kan ikke det. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

LES OGSÅ: Status - det sosiale mediet som oppdaterer seg selv

Kort levetid

Vox beskriver tjenesten som en kusine til andre tjenester som Twitter, Instagram og Vine som lar folk dele biter av informasjon med venner om omverdenen.

I motsetning til andre videodelingstjenester som YouTube, har Meerkat-videostrømmene kort levetid. Når en strøm avsluttes, er det ikke mulig for andre brukere å se den igjen. Akkurat som med Snapchat, så forsvinner innholdet.

Videostrømming for alle

Selv om Meerkat enn så lenge kun er forbeholdt Twitter-brukere, er det svært enkelt, og det er nok også årsaken til at det har blitt så populært. Det er dessuten gratis og krever bare en mobil eller et nettbrett.

Plutselig kan hvem som helst, både Hollywood-kjendisen, teknohodene og Lise (14), lage direktesendt «tv».

LES OGSÅ: Kan «verdens teiteste app» faktisk være ganske smart?

Suksess eller flopp?

Meerkat ble lansert i slutten av februar, men særlig den siste uken har det vært enorm oppmerksomhet rundt appen. Den er ventet å bli en av de store snakkisene på årets South by South West (SXSW); en av de viktigste teknologifestivalene i verden, som går av stabelen denne uken.

Om den blir en langvarig suksess gjenstår å se. Vi husker alle hvordan det gikk med Ello.

Ello, spør du? Nettopp ...

Noe som taler i mot Meerkat er at de fleste videostrømmene ganske kjedelige.

- Jeg fant en dame som strømmet sin kjøretur fra Oregon til Washington State, et par damer som gikk ned gata i San Francisco, en fyr som hang på et kjøpesenter og en gruppe mennesker i et slags møte, skriver journalisten hos Vox.

Sånn sett burde Meerkat kanskje satset på Facebook i stedet for Twitter til deling, da det kanskje ville vært mer interessant å se hva sine kjente og kjære gjør.

Hva tror du, har Meerkat livets rett eller ei?