SNAKKER UT: HTCs ingeniør har et svar på det meste. Også om de nye HTC One-modellene.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SNAKKER UT: HTCs ingeniør har et svar på det meste. Også om de nye HTC One-modellene. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Hvorfor må du lade mobilen hver natt?

Og hvorfor støtter ikke HTC lenger minnekort? Vi fikk svar på alt vi lurte på.

HTC inviterte denne uken pressen til Stockholm for å skryte av sine nye modeller HTC One X, One S og One V. Der fikk vi møte blant annet en fotograf med store briller, en svensk musikkprodusent som skrøt av Monster-kabler og to dansende kvinner vi kunne ta bilder av om vi ønsket.

Men med på showet var også HTCs produktsjef Graham Wheeler fra England, en mann som er direkte involvert i utviklingen av nye modeller.

Vi brukte derfor heller tiden vår på å få svar på noe av det vi og våre lesere lurer på om den nye generasjonen smarttelefoner.

Se video: Her er alle de tre nye HTC One-modellene

MINNEKORT: Heller ikke Googles egen kjæledegge Galaxy Nexus støtter minnekort. Hvorfor ikke? Foto: Pål Joakim Olsen
MINNEKORT: Heller ikke Googles egen kjæledegge Galaxy Nexus støtter minnekort. Hvorfor ikke? Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


Hvorfor støtter ikke HTC minnekort lenger?

Av HTCs nye modeller er det kun HTC One V som støtter minnekort. På de andre modellene må du forholde deg til det interne minnet, som er 32 gigabyte for HTC One X og 16 gigabyte for HTC One S. Slik er det på stadig flere smarttelefoner, ikke bare fra HTC.

– Hvorfor vil dere ikke la folk bruke egne minnekort?

– Vi gir brukerne 25 gigabyte lagring på Dropbox, og flytter dermed lagring over til skyen. Derfor tar vi også bort behovet for mer lagring med minnekort, svarer Wheeler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men hvordan er det en fordel å miste en mulighet?

– Det er lettere å bruke Dropbox. Dessuten vil støtte for minnekort gjøre telefonene tykkere.

– Har dette med sikkerhet eller instruksjoner fra Google å gjøre?

– Nei, sikkerhet er ikke en bekymring, da du kan kryptere minnekortene. Og nei, dette er ikke noe Google har bedt oss om. Det handler om brukeropplevelsen: Med Dropbox kan du for eksempel automatisk laste opp alle bilder du tar.

Les også: Slik får du mer plass på Dropbox helt gratis

FIRE PROSESSORER: Har du en mobil eller nettbrett med Tegra-prosessor, som for eksempel HTC One X, får du tilgang på krevende spill. Men trenger vi egentlig fire prosessorer?  Foto: Skjermdump
FIRE PROSESSORER: Har du en mobil eller nettbrett med Tegra-prosessor, som for eksempel HTC One X, får du tilgang på krevende spill. Men trenger vi egentlig fire prosessorer? Foto: Skjermdump Vis mer


Hvorfor trenger man fire prosessorer?

HTCs nye toppmodell, HTC One X, har en Tegra-prosessor med fire kjerner. I tillegg har den faktisk en femte kjerne, som tar seg av mindre krevende oppgaver for å spare strøm. Denne prosessoren brukes blant annet når du bare skriver en melding, men også når du gjør krevende ting som å se en HD-film.

– Så hva skal man da egentlig med fire kjerner?

– Om du i et spill går i en vanndam, kan du la en kjerne regne ut hvordan vannet skal bevege seg. De andre kjernene kan for eksempel regne ut skygger og lys, forteller Wheeler.

– Så det er spill det handler om?

– Nei, for eksempel nettleseren kan også bruke kjernene, blant annet om nettsiden inneholder mange Flash-elementer.

Les også: HTC One X får samme prosessor som Asus Transformer Prime - les hvor kraftig nettbrettet er

BATTERI: Dagens telefoner varer ikke mer enn en dag med normal bruk, og løsningen for noen blir diverse ekstrautstyr. Hvorfor er det slik?  Foto: Produsent
BATTERI: Dagens telefoner varer ikke mer enn en dag med normal bruk, og løsningen for noen blir diverse ekstrautstyr. Hvorfor er det slik? Foto: Produsent Vis mer


Hvorfor må vi fortsatt lade telefonen hver natt?

Alle de nye One-modellene har tusenvis av megahertz. Men samtidig som hastighetene til mobilene øker i rekordfart, i alle fall på papiret, må vi fortsatt stikke laderen inn hver natt, og vel så det. Batteritiden på en moderne mobil er nemlig gjerne rundt én dag med normal bruk, og slik har det vært i flere år.

– Jeg vil tro at mange heller ønsker seg lenger batteritid enn flere megahertz. Så hvorfor skjer det ikke mer på denne fronten?

– Batteritid er viktig for oss, og noe vi jobber med. Det er derfor vi har lagt inn den femte prosessoren på HTC One X. Men for å være ærlig: Det må bli bedre, innrømmer Wheeler.

– Batteriene blir bedre hele tiden, men dessverre skal mobilene samtidig bli like raske som PC-er. Kraftigere prosessorer krever mer strøm, og denne utviklingen går i takt med batteriutviklingen. Derfor blir ikke batteritiden nødvendigvis lenger på nye mobiler, til tross for nye og bedre batterier.

– Vil vi møte en grense hvor det ikke lenger er behov for kraftigere prosessorer, men heller behov for lenger batteritid?

– Ja, det vil vi. Men vi er ikke der ennå, for mobilene er ennå ikke like kraftige som PC-ene.

Les også: Om mobilen blir tom før du legger deg, kan disse appene ha skylden

4G: Apples nye iPad støtter 4G i enkelte land, men ikke Norge. Heller ikke HTC vil støtte 4G her til lands. Hvorfor ikke? Foto: Apple
4G: Apples nye iPad støtter 4G i enkelte land, men ikke Norge. Heller ikke HTC vil støtte 4G her til lands. Hvorfor ikke? Foto: Apple Vis mer


Hvorfor satser ikke HTC på 4G?

Apples nye iPad støtter 4G-nettverk, dog ikke i Norge. I USA får du en utgave av HTC One X som støtter 4G, kalt HTC One XL. Men i Europa vil ingen av de nye One-modellene støtte fremtidens mobile nettverk.

– Hvorfor ikke?

– Vi jobber med 4G, men vil ikke lansere produkter før vi vet at det blir en god opplevelse. Det er mange komplikasjoner med 4G på en smarttelefon. Vi kan ikke utgi en mobil som du ikke kan ha samtaler med, svarer produktsjefen, og sikter til at det nå er vanskelig å motta samtaler når du er koblet på et 4G-nett beregnet på data.

– Handler dette om operatørene eller dere?

– Begge. Vi snakker om et tidlig marked, og vi må jobbe sammen med dem for å få dette til å fungere.

Les også: Forbrukerombudet kritisk til iPads norske 4G-annonser

MANGE MODELLER: HTC gir ut nye telefoner regelmessig, mens Apple gir ut én i året. Hvorfor velger ikke HTC å satse på færre kort?
MANGE MODELLER: HTC gir ut nye telefoner regelmessig, mens Apple gir ut én i året. Hvorfor velger ikke HTC å satse på færre kort? Vis mer


Hvorfor gir HTC ut så mange modeller?

DinSide testet ti HTC-modeller i løpet av 2011. Og vi testet ikke alle som kom ut. Flere av modellene var oppgraderte versjoner av gamle modeller, for eksempel HTC Sensation XE og HTC Sensation XL. I tester har vi derfor kritisert dem for å rett og slett komme med for mange, og for like, modeller.

– Hvorfor gir dere ut så mange telefoner?

– Alle modellene våre er forskjellige og dekker forskjellige behov, mener Wheeler.

– Har ikke Apple med sin iPhone vist at man kan satse alt på ett kort?

– Nei, folk vil ha valg. For eksempel om hvor mye man vil betale og hvor stor skjerm man ønsker. Det er hele HTC sin filosofi: Vi skal ha telefonen som passer for deg.

HTCs produktsjef Kouji Kodera har uttalt at dere nå skal konsentrere dere om færre modeller. Er One-linjen deres det første skrittet?

– Jeg kommer ikke til å svare ja eller nei på om vi skal gi ut færre modeller eller ikke. Vi skal lansere det folk vil ha. Om det betyr færre modeller, så ja, da blir det færre modeller. Vi kan komme med flere Android-modeller i år, men det vet jeg ikke noe om.

Les også: Nå skal HTC bli enklere - renere Sense og færre modeller

KAMERAET: Produsenter prøver hele tiden å få inn flere megapiksler i kameraene sine. Mens HTC velger å stoppe på åtte megapiksler. Hvorfor? Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KAMERAET: Produsenter prøver hele tiden å få inn flere megapiksler i kameraene sine. Mens HTC velger å stoppe på åtte megapiksler. Hvorfor? Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Hvorfor har ikke de nye modellene mer enn åtte megapiksler?

Større skjermer, større prosessorer, flere megapiksler. Slik har mobilutviklingen vært de siste årene. Sonys nye toppmodell Xperia S har tolv megapiksler, og Nokia tok et byks over konkurrentene når de nylig lanserte Nokia 808 PureView med svimlende 41 megapiksler. Men alle HTCs nye modeller har bare åtte megapiksler.

– Hvorfor ikke flere?

– Vi kunne hatt mer, men da mister man lys, forteller produktsjefen, og sikter til at deres nye modeller skal kreve lite lys for å få skarpe bilder.

– Dette er ikke lenger et megapiksel-race. Det er et kvalitets-race.

Les også: Vi har prøvd beistet Nokia 808 PureView

Er det mer du lurer på rundt produsentenes valg? Hør fra deg under, så kan vi ta med spørsmålet neste gang vi møter noen som kan svare!