Hvordan bruke Snapchat?

Nå er Snapchat også for gamlisene. Slik kommer du i gang med den populære meldingsappen.

IKKE LENGER BARE FOR UNGDOMMEN: Stadig flere tar i bruk meldingsappen Snapchat. Foto: PA PHOTOS
IKKE LENGER BARE FOR UNGDOMMEN: Stadig flere tar i bruk meldingsappen Snapchat. Foto: PA PHOTOS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«WTF, Dinside, skriver dere først nå, fem år etter at Snapchat ble lansert, om hvordan man bruker appen? LOL N00BS!»

Var det din første tanke da du klikka deg inn på denne artikkelen, er det bare å klikke seg tilbake til forsida igjen.

Men er du en mor, far, bestemor eller bestefar som har tenkt at det hadde vært lurt å sette seg litt inn i hva dette Snapchat-greiene, som ungene prater om hele tida, er?

Eller driver alle på jobben med Snapchat, bortsett fra du?

Da er det bare å lese videre!

LES OGSÅ: Kan norske Gobi tukte Snapchat?

Hva er Snapchat?

Snapchat er en meldingsapp, akkurat som WhatsApp, Viber, Facebook Messenger og så videre.

SELVDESTRUERENDE: Snapchat skiller seg fra andre meldingstjenester ved at meldingene forsvinner innen maks ti sekunder. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SELVDESTRUERENDE: Snapchat skiller seg fra andre meldingstjenester ved at meldingene forsvinner innen maks ti sekunder. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Snapchat er imidlertid ikke din helt vanlige «skrive og motta tekst»-meldingsapp, som de ovenfor i utgangspunktet er. Det er en app hvor du sender bilder og videosnutter som forsvinner i løpet av noen få sekunder.

Det er en utrolig kjapp og effektiv måte å dele bilder av seg selv, hva man har på seg, hva man driver med, noe morsomt man gjør eller ser, uten at det stilles så store krav til kvaliteten. Bildet kan være dårlig; det er rett og slett sjarmen ved det.

Og fordi snappene forsvinner etter så kort tid, er terskelen høyere for å sende spontane og personlige meldinger.

Til å begynne med, og egentlig ganske lenge, var det omtrent bare yngre folk som brukte Snapchat. Sakte, men sikkert har den imidlertid vokst til å bli en av de mest populære sosiale tjenestene i verden.

Ifølge statistikk fra Ipsos er den det andre største sosiale mediet i Norge, bare slått av Facebook.

Følg andre på Snapchat

Snapchat kan også brukes til mer enn bare å kommunisere med familie og venner. Du kan følge alt fra bloggere og kjendiser til fotballklubber og nyhetsmedier. Her i Norge har for eksempel P3 Morgen egne Snapchat-reportere. Nettstedet Sol.no legger også ut dagens viktigste nyheter her.

Da det hvite hus startet sin offentlige Snapchat-konto for et par uker siden, konstaterte Mashable at den en gang kontroversielle appen offisielt er en gamlis-app.

LES OGSÅ: SnapMeNow - en slags Snapchat i nettleseren

Slik kommer du i gang

Hvordan bruke Snapchat?


I motsetning til en del andre meldingstjenester, er Snapchat kun tilgjengelig via en app til mobilen. Det finnes ingen webløsning du får tilgang på i nettleseren.

Appen kan lastes ned gratis til iPhone (App Store) eller Android (Google Play). Det finnes fortsatt ikke noen app til Windows Phone.

Når du har installert Snapchat på din mobil, åpner du appen, og trykker på «Registrer deg» for å opprette en ny konto.

Så skriver du inn e-postadresse, passord og fødselsdag, og trykker deg videre for å velge et brukernavn. Deretter kan du verifisere telefonnummeret ditt, men du er ikke nødt.

Etter at du har verifisert kontoen din, kan du legge til venner fra adresseboken din. Du kan også gjøre dette senere om du vil.

13-års aldersgrense

Du må for øvrig være minst 13 år for å bruke Snapchat.

Du (eller ungene) kan være yngre, men da må du opprette en såkalt SnapKidz-konto, som ikke tillater brukerne å sende meldinger eller legge til venner, kun lage meldinger lokalt på telefonen.

LES KOMMENTAR: Derfor bør ikke barn snappe

Slik lager du en «snap»

Snapchat er så enkelt laget at dersom du er vant til Skype, Slack eller andre mer avanserte chattetjenester, vil du kanskje ikke skjønne stort.

Når du starter Snapchat, blir du nemlig sendt rett inn i kameramodus, så det aller første du skal gjøre er faktisk å ta bildet eller filme videosnutten du ønsker å sende til noen.

Bare trykk på den store, røde utløserknappen nederst for å ta et bilde. Du kan også ta en video, og da bare holder du utløserknappen inne så lenge du vil; selv om den automatisk avslutter filmingen etter ti sekunder.

Hvordan bruke Snapchat?


PS: Du kan også sende et bilde eller en videosnutt du allerede har tatt. Har du iPhone, åpne bildet i kamerarullen, trykk på deleknappen og velg Snapchat fra linjen med fargede ikoner. Trykk på mer-knappen dersom du ikke finner den.

Skriv, tegn og legg på effekter

Når du så har tatt et bilde eller en video, er det en drøss av ting du kan gjøre.

 • Velg varighet: Det kanskje viktigste er å velge hvor lenge bildet eller videoen skal vises. Trykk på klokke-ikonet nederst til venstre og velg en tidsperiode mellom én og ti sekunder.

  Hvordan bruke Snapchat?


 • Legg til tekst: Et bilde sier som kjent mer enn tusen ord, men av og til ønsker du kanskje å skrive noe også. Da bare trykker du hvor som helst på bildet eller videoen, og så vil det dukke opp et mørkt tekstfelt midt på skjermen.

  I utgangspunktet er det ikke mulig å skrive inn mer tekst enn det er plass til i tekstfeltet, men det finnes måter å trikse til mer tekst. Når du er ferdig å skrive, trykk hvor som helst på bildet, slik at tastaturet forsvinner.

  Du kan deretter dra tekstfeltet opp og ned på bildet eller videoen for å endre plassering.

  Hvordan bruke Snapchat?


 • Få større tekst: Synes du skriften er for liten? Null problem. Trykk på T-symbolet oppe til høyre på skjermen, så forsvinner det mørke tekstfeltet samtidig som teksten blir større.

  Trykker du en gang til på T-symbolet, blir teksten midtstilt.

  Du kan øke eller krympe teksten ytterligere ved å ta tak i teksten med to fingre og knipe inn eller ut. Knip og vri for å rotere teksten. Du kan ta tak i teksten med én finger for å flytte på den.

  Hvordan bruke Snapchat?

  Du kan også bytte farge. Da trykker du på teksten, så får du opp en farge-velger. Dra fingeren opp og ned på denne for å endre fargen.

 • Bruk emojier: Når du legger til tekst, kan du skrive med emojier, men det er også mulig å legge til emojier utenom det også.

  Trykk på det firkantede ikonet ved siden av T-symbolet øverst til høyre, så får du opp en emoji-velger. Når du har lagt til en emoji, kan du flytte og endre størrelsen på den på samme måte som du gjør med tekst.

  Hvordan bruke Snapchat?


  For å slette en emoji, dra og slipp den over i søplekasse-ikonet som dukker opp på skjermen i det du trykker på emojien.

 • Tegn med fingeren: En annen populær funksjon er at du kan tegne på bildene eller videoene dine.

  Kanskje du ønsker å lage en pil som peker på noe viktig, eller kanskje du ønsker å gi deg selv en glorie. Vi liker også å tegne bak tekst for å gjøre den mer synlig.

  For å tegne, trykker du på blyant-ikonet øverst til høyre på skjermen.

  Du får kun én tykkelse på streken, men du kan endre farge ved å dra fingeren opp og ned på farge-velgeren oppe til høyre.

  Så er det bare å skrible i vei. Gjorde du en feil, trykker du bare på angre-ikonet oppe til høyre. Når du er ferdig å tegne, trykk på blyant-ikonet igjen for å gå ut av tegnemodus.

  Hvordan bruke Snapchat?


 • Legg på filtre: Du kan også piffe opp bilder og videoer med filtre. For å gjøre det, sveiper du bare til høyre eller venstre for å velge mellom de tilgjengelige filtrene.

  Det finnes tre fargefiltre, ett som viser hastighet i kilometer i timen (kjekt å bruke dersom du befinner deg i bil), temperatur (hvis du vil skryte av hvor varmt det er), klokkeslett, batteristatus på mobilen, samt stedsbaserte filtre hvor det eksempelvis står hvilken by eller bydel du befinner deg i.

  Det finnes også egne filtre for videoer: saktefilm, fortfilm og tilbakespoling.

  Hvordan bruke Snapchat?


  Til å begynne med var det kun mulig å legge på ett filter, men nå kan du legge på opptil fem.

  For å legge på flere filtre, velg først ett, og hold deretter en finger på skjermen mens du sveiper til høyre eller venstre for å velge et nytt filter. Når du har valgt to filtre, hold to fingre på skjermen, mens du sveiper sideveis for å velge enda ett. Har du valgt tre filtre, hold tre fingre på skjermen og bla for å velge enda ett.

 • Bruk linser: Hvis ingen av filtrene overfor duger, kan du også ta i bruk noe Snapchat kaller for linser, som gjør at du kan se helt skrullete ut på selfies.

  Når du har aktivert frontkameraet, trykk og hold på skjermen på ansiktet ditt for å laste inn linsene. Du vil se at de dukker opp på linje med utløserknappen. Bla horisontalt for å velge en effekt.

  Hvordan bruke Snapchat?


  Linsene byttes ut med jevne mellomrom. På noen av dem må du heve øyenbrynene eller åpne munnen for at de skal slå ut i full blomst. Disse egner seg gjerne best til videoklipp.

  LES OGSÅ: Slik bruker du de nye Snapchat-effektene

 • Lagre snappen: I motsetning til en del andre meldingstjeneste lagrer ikke Snapchat bildene og videoene du deler med andre. Du kan likevel lagre dem, så lenge du husker å gjøre det før du sender dem avgårde.

  Når du har lagt på alt av tekst, tegninger og filtre, kan du trykke på nedlastings-ikonet, som ser ut som en v med en bindestrek under seg. Når du trykker på denne, lagres bildet eller videoen i kamerarullen din.

  Hvordan bruke Snapchat?


LES OGSÅ: 10 kjekke Snapchat-triks

Send snap-en

Når du har fikset ferdig bildet eller videosnutten din, er det bare å trykke på ikonet nederst til høyre som er utformet som en bortoverpil for å sende det avgårde.

Når du gjør det, får du opp en liste over Snapchat-vennene dine. Velg hvem du ønsker å sende til - det kan være så mange du vil, og trykk på bortoverpilen nederst i høyre hjørne for å sende.

Hvordan bruke Snapchat?


Se på snapper

Hvordan bruke Snapchat?


Når du er på hovedskjermen i Snapchat, kan du enkelt se om du har fått en snap ved å se i firkanten nederst til venstre.

Er firkanten tom, har du ikke fått noen snapp, men har den et tall i seg, indikerer det hvor mange snapper som ligger og venter i innboksen din.

Trykk på boksen for å gå til innboksen; eller sveip til venstre på skjermen.

Innboksen er en lang liste over navn med en rekke forskjellige ikoner ved siden av seg. Er ikonet helfarget, er snap-en ennå ikke åpnet.

Se hva de forskjellige ikonene betyr her (ekstern lenke).

For å se på en snap, trykk og hold fingeren på skjermen. Slipper du fingeren fra skjermen, lukkes meldingen. Den forsvinner når tiden har gått ut, etter maks ti sekunder. Du ser hvor lang tid du har igjen øverst i høyre hjørne.

PS: Selv om snapper forsvinner når tiden har gått ut, er det mulig å se den om igjen, men du har kun lov til å se maks én per dag.

Ta skjermbilde

Selv om meldinger på Snapchat alltid forsvinner, er det likevel mulig å ta vare på dem. Alt du trenger å gjøre er å ta en skjermdump. Men gjør du det, får avsenderen alltid et varsel om det.

Det finnes egne apper for å lagre Snapchat-meldinger, men vi advarer mot å ta i bruk slike, da du ved bruk av slike apper må gi fra deg innloggingsinformasjonen din til tredjepartstjenester som kan misbruke dataene.

Det var tilfellet med nettstedet Snapsaved, som i 2014 ble hacket, slik at nesten 100.000 bilder og videoer kom på avveie, skriver Mashable.

LES OGSÅ: Derfor bør du være ekstra forsiktig på Snapchat

Legg ut snapper på «Min Story»

I tillegg til at du kan sende meldinger direkte til dine Snapchat-venner, kan du også legge ut bilder og videoer på noe som kalles for «Min Story».

Hvordan bruke Snapchat?


Dette fungerer som en offentlig bildestrøm som alle kan se på, ikke bare én gang, men så mange ganger de vil, i løpet av en 24-timersperiode.

For å legge noe til i «Din Story», lager du en melding som vanlig, men når du skal sende den, velger du «Min Story» øverst i mottakerlisten.

For å se de offentlige story-ene, må du sveipe til venstre i hovedskjermen. Din bildefortelling finner du helt øverst. Trykk på den for å bla gjennom bildene og videoene du har lagt ut. Ved å trykke en gang til, åpner du neste snap.

Trykker du på de tre prikkene til venstre kan du se hvor mange som har sett snappene dine, eller laste de ned om du ikke har gjort det. Her kan du også slette en snap om det er noe du angrer på at du la ut (for eksempel natt til lørdag).

Under din egen story finner du oppdateringene fra dine øvrige Snapchat-venner. Trykk på en bruker for å se hva han eller hun har lagt ut.

Hvordan bruke Snapchat?


Jo da, du kan også chatte

Du må ikke svare en snap med en annen snap. Du kan også chatte på gamlemåten, altså med «bare» tekst.

Da går du bare til innboksen din, finner kontakten du ønsker å chatte med og sveiper til høyre for å få opp et samtalevindu. Du kan også dele bilder og videoer rett fra chatten. Da trykker du bare på den gule kameraknappen. Med denne metoden kan du også hente opp bilder og videoer fra kamerarullen på telefonen din.

Hvis dere begge er i samtalevinduet samtidig, blir kameraknappen blå. Trykker dere begge på denne, kan dere ha en direktevideosamtale med hverandre.

Men, siden dette fortsatt er Snapchat, forsvinner alle meldinger mellom deg og din samtalepartner idet du går ut av chatten.

Hvordan bruke Snapchat?


LES OGSÅ: Snapchat tester ut nye chattefunksjoner

Nyttige innstillinger

Hvordan bruke Snapchat?


Før du i det hele tatt begynner å bruke Snapchat, bør du ta en titt i innstillingene for å se om det er noe du bør justere på.

Trykk på spøkelsesikonet øverst i hovedskjermen. Da kommer du først til profilskjermen, hvor du blant annet kan legge til venner og se hvem som allerede er dine venner.

Øverst til høyre finner du et verktøy-ikon. Trykk på dette for å åpne innstillingene.

I innstillingene kan du legge til mer persondata og velge om du ønsker å ha på varslingslyder.

Den kanskje viktigste innstillingen finner du under «Hvem kan...», hvor du kan bestemme hvem som kan sende deg snapper og hvem som kan se «Din Story». Her kan du velge enten «Alle» eller «Mine Venner».

Hvis du velger «Alle», kan selv brukere som du ikke har lagt til sende deg snapper. Vil du at bare vennene dine skal kunne kontakte deg, velger du naturligvis «Mine Venner».

Hvis du er på utenlandstur, bør du aktivere en funksjon kalt «Reisemodus», som du finner ved å trykke deg inn på «Administrere», og som reduserer bruken av mobildata ved at snapper ikke lastes inn i bakgrunnen når du åpner appen.

LES OGSÅ: Snapchat lanserer Snapcash

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer