Hvor raskt bredbånd trenger du?

Med stoppeklokke og høye forventninger inntok vi NextGenTels lokaler i Bergen. Endelig skulle vi få teste hvor raskt ADSL egentlig er.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Dersom du har bestemt deg for å bestille 5812>ADSL, har du flere ulike hastighetsalternativer å velge i.

I denne testen målte vi Telenor og NextGenTels hastigheter for å finne ut hvor rask tilknytning du faktisk bør ha for å få utbytte av teknologien, samt hvor mye du får igjen for å plusse på et par hundrelapper i måneden.

Hvor raskt bredbånd trenger du?

Slik foregikk testen

Testen foregikk i NextGenTels test-rom med en av selskapets teknikere. Hans oppgave var å koble om 19053>DSLAMen gjennom routeren til de ulike hastighetene.

Etter å ha surfet litt rundt for å få et generelt inntrykk, lastet vi ned to filer: WinAmp 2.7 (2 MB) gjennom Enitels HTTP-server på Lysaker, deretter brukte vi FTP-klienten CuteFTP til å laste ned filen intras.25.exe (11 MB) fra ftp.teles.no.

Vi valgte akkurat disse to filene, var at vi lå rimelig nært kilden, og begge servere er tilkoblet Internett med linjer og trafikk som i seg selv ikke representerer flaskehalser i denne sammenheng. På den måten kunne vi simulere leveranse av innhold og avsløre hastighetsbegrensninger som de fleste norske innholdsleverandører av lyd, video og lignende må forholde seg til i første bredbåndsgenerasjon.

Videre testet vi ulike innholdstjenester på forskjellige hastigheter for å se forskjellen i blant annet lyd- og bildekvalitet. Også her var, naturlig nok, forskjellene enorme. Nøyaktig hvor raskt må det være for at du skal kunne se på TV via PCen uten problemer? Svarene får du under lenken "Dette bør du velge".

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har også snakket med Ivar Lund Frølich, Content Manager Privat i NextGenTel, om hva slags innholdstjenester du kan vente deg i den nærmeste fremtiden, og hva dette vil kreve av hastigheter.

Vi brukte en standard hjemme-PC med relativt rask prosessor (PIII) 500MHz, 128 MB minne og 10 GB harddisk. Testene ble foretatt mellom kl 9 og 15, onsdag i denne uken.

Overraskende resultater

Vi har laget en oversikt over hastighetsmålingene, der du kan se hvor raskt nedlastingen virkelig går. De samme filene er lastet ned med hastigheter fra 384/128 Kbps til den høyeste hastigheten det er mulig å få med ADSL, 8032/864 Kbps. Tallenes tale var klare, det er store forskjeller, men økningen i hastighetene er ikke nødvendigvis proporsjonale med økningen i prisen. Se selv ved å klikke på lenken øverst til høyre.