Hvor mye mobildata trenger man?

Det kommer selvsagt an på hva du bruker telefonen til – og ikke minst; hvor mye av tiden du er på farten.

1GB? 3GB? 5GB? Hvor mye mobildata man bør ha på mobilabonnementet avhenger selvsagt av bruk. Men hvor mange timer kan du se på YouTube, høre på Spotify eller surfe på nyheter? Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
1GB? 3GB? 5GB? Hvor mye mobildata man bør ha på mobilabonnementet avhenger selvsagt av bruk. Men hvor mange timer kan du se på YouTube, høre på Spotify eller surfe på nyheter? Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere var det å finne det rette mobilabonnementet en stor utfordring.

Ikke bare måtte du ha en formening om hvor mye datatrafikk du trengte, men også ringeminutter og SMS kostet penger.

Abonnementene hadde gjerne et inkludert antall minutter og SMS, hvor prisene for overskridende bruk varierte.

Nå er det litt lettere. De aller fleste av oss har mobilabonnementer med ubegrenset ringetid og SMS-er, der den eneste kostnadsdriveren er hvor mye data du trenger pr måned.

Vil du ha mest mulig datatrafikk for pengene? Les vår pristest av mobilabonnementer

Men hvor mye trenger man?

3GB: Ifølge informasjonssjef i Telenor, Anders Krokan, er det vanlig blant de som har kjøpt en toppmodell de siste par årene å bruke rundt 3GB datatrafikk i måneden. Foto: TELENOR
3GB: Ifølge informasjonssjef i Telenor, Anders Krokan, er det vanlig blant de som har kjøpt en toppmodell de siste par årene å bruke rundt 3GB datatrafikk i måneden. Foto: TELENOR Vis mer


Så da er jo selvsagt det store spørsmålet – hvor mye mobildata trenger du?

– Den gjennomsnittlige brukeren har nå et forbruk på mellom 1,5 og 2GB i måneden. Dette er et snitt for alle databrukere, og det er store variasjoner i forbruk mellom kundene. For kunder med nyere telefoner (fra f.eks iPhone 6, Samsung Galaxy S6), er gjennomsnittet nå cirka 3GB, sier informasjonssjef i Telenor, Anders Krokan, til Dinside.

Krokan kan videre fortelle at selskapets abonnement med 6GB data er det flest bestiller i disse dager, og at et sted mellom 10 og 20 prosent av brukerne opplever å gå over inkludert kvote hver måned.

Da er det lurt å være klar over hvor mye mobildata som går med til ulike aktiviteter.

LES OGSÅ: Slik sjekker du hvor mye mobildata du har brukt

Så mye data går med

Under finner du en oversikt over vanlige telefonaktiviteter og hvor mye data som går med. Til hvert avsnitt har vi lagt ved hvor mye du typisk kan gjøre per gigabyte med data, men husk at det da er snakk om 1GB for hvert punkt.

Musikkstrømming:

Hvor mye mobildata trenger man?


Om du bruker Spotify, Tidal (tidligere Wimp), Apple Music, Google Musikk eller tilsvarende strømmetjenester på mobiltelefonen, kan du på flere av dem justere kvaliteten, der høyere kvalitet betyr at du også bruker mer datatrafikk.

Tar vi Spotify som eksempel er standardinnstillingen 96kbps (kilobit pr sekund). Høy kvalitet er 160kbps og høyeste kvalitet er 320kbps. Det tilsvarer henholdsvis 43, 72 og 144MB pr time med musikk. Hopper du ofte til neste sang før den forrige er ferdig vil det selvsagt gjøre at du bruker mer data, siden slike tjenester også bufrer de neste sekundene i sangen.

Tidal tilbyr også enda høyere bitrate. Deres tapsfrie HiFi-løsning bruker 1411kbps og da 635MB pr time.

1GB holder typisk til: 1,5-23 timer musikkstrømming, avhengig av kvalitet. Eller opp til tre kvarter hver dag.

PS! Om du betaler for strømmetjenesten kan du hos de fleste av dem lagre spillelister til bruk offline, der du ikke bruker mobildata mens du lytter. Det kan med andre ord være smart om du har en tendens til å høre på enkelte spillelister oftere enn andre.

Lese nyheter

Hvor mye mobildata trenger man?


Vi tok en tur innom forsidene til Dinside, Dagbladet og TV2 på mobiltelefonen, og på hvert av nettstedene leste vi tre artikler, altså 12 nettsider til sammen.

Dette ble til sammen 16,3MB datatrafikk. Altså vil det si at en typisk norsk nyhetsnettside i dag er en drøy megabyte stor.

1GB holder typisk til: 750 nyhetsnettsider, eller cirka 25 per dag.

Nettradio

Hvor mye mobildata trenger man?


Når det gjelder nettradio, blir dette ganske sammenlignbart med musikkstrømming. I NRKs radio-app kan du for eksempel velge mellom 64kbps og 128kbps som da tilsvarer 29MB og 58MB pr time.

Da vi kjørte Oslo-Bergen-Oslo for å sammenligne DAB+ og nettradio, brukte vi 568MB på en åttetimers tur, eller da 71MB i timen. Det var da med rundt 160kbps; sammenlignbart med DAB+-sendingen med tanke på lydkvalitet.

1GB holder typisk til: 14-30 timer nettradio, eller cirka en halvtime til en time hver dag avhengig av kvalitet.

YouTube

Hvor mye mobildata trenger man?


Er du blant dem som ofte ser en YouTube-video eller to når du kjeder deg, er det greit å vite at nettvideo er det som bruker mest mobildata.

En musikkvideo på 3m30s med en videoannonse først som vi hoppet over etter fem sekunder resulterte i databruk på 22MB. Da ble den laveste YouTube-oppløsningen valgt automatisk (240p) – hadde vi tvunget den til HD-kvalitet ville forbruket selvsagt ha vært mye høyere.

1GB holder typisk til: 140 minutter med YouTube, eller snaue fem minutter pr dag.

Netflix, TV2 Sumo og NRK

Hvor mye mobildata trenger man?


Som nevnt er det nettvideo som bruker mest data, og vil du strømme video fra tjenester som Netflix, NRK, TV2 Sumo, Viaplay og lignende går gigabytene raskt unna.

Her er det verdt å merke seg at du kan spare mye data ved å velge å se videoen med lavere kvalitet enn det som er standard. Ofte vil standardinnstillingen være «automatisk», altså basere seg på netthastigheten der du befinner deg, så om du har god dekning vil tjenesten bruke veldig mye data.

NRK-appen bruker for eksempel fra 316kbps i lav kvalitet til 3500kbps i beste kvalitet. Det tilsvarer henholdsvis 142MB og 1,6GB i timen.

Netflix bruker på sin side 700MB i timen på standard kvalitet, mens TV2 Sumo brukte 1,55GB da vi så en snau time av en fotballkamp på telefonen på lørdag, og her er det ikke mulig å velge strømmekvalitet selv.

LES OGSÅ: Slik får du Netflix til å bruke mindre data

Viaplay er den eneste av de populære strømmetjenestene som har støtte for å lagre innhold på telefonen til offline-titting, så det kan være lurt å gjøre før du går ut døra om du har tenkt til å se video på turen.

1GB holder typisk til: Alt fra 30-40 minutter med video til 7 timer, avhengig av kvalitet.

Sosiale medier

Hvor mye mobildata trenger man?


Så, hvor mye data bruker man på en runde i sosiale medier? Det vil selvsagt variere veldig med hva slags innhold du ser.

Her er det vanskelig å gi en konkret databruk, men noen eksempler fra vår testing:

  • Facebook: En runde i nyhetsfeeden med de 20 første elementene (automatisk avspilling av video aktivert, cirka 3 sekunder x 2 videoer): 4,6MB
  • Instagram: En runde i feeden med de 25 første elementene (kun bilder): 5,7MB
  • Snapchat: Se en Snapstory med 3 videoer og 5 bilder: 3,9MB
  • Twitter: Se på de 50 siste tweetene med blandet innhold: 1,4MB

1GB holder typisk til: 200 «runder» i sosiale medier, eller cirka 6-7 runder hver dag.

LES OGSÅ: Slik slår du av automatisk video på Facebook

Bare når du er ute

Mobilbruk

Hvor mye mobildata bruker du per måned? (Avsluttet)
Mindre enn 1GB(31%)
3-5GB(18%)
5-10GB(16%)
1-2GB(12%)
2-3GB(12%)
Mer enn 10GB(12%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Merk at du kun bruker mobildata når du ikke er koblet til et trådløst nettverk. Dermed er det først og fremst når du er på farten du bruker av dataene som er inkludert i abonnementet ditt.

Som nevnt kan du også spare datatrafikk ved å laste ned ting på telefonen mens du er koblet til et trådløst nettverk. Eksempler er spillelister i Spotify eller filmer om du abonnerer på Viaplay.

LES OGSÅ: Seks ting du bør laste ned før du drar på ferie

Komprimér all trafikk

Det finnes også løsninger som komprimerer all datatrafikk når du bruker telefonen på mobilnettet. Det gjør at du må ta til takke med litt svakere bildekvalitet når du surfer, men det er ikke nøvendigvis noe du vil legge veldig merke til med mindre du prøver å legge merke til det.

Kjekke løsninger her er Opera Max (Android) og Onavo Extend (iOS).

LES OGSÅ: Åtte gode tips til deg som vil spare mobildata

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer