Hvor mange kuldegrader tåler mobilen?

Ifølge de store produsentene er det ikke gitt at mobilen din tåler minusgrader.

<b>ER DETTE GREIT?</b> Å bruke mobilen i -8 kan gå helt fint, men produsentene ser helst at du ikke gjør det. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ER DETTE GREIT? Å bruke mobilen i -8 kan gå helt fint, men produsentene ser helst at du ikke gjør det. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du har kanskje opplevd det selv på denne tida av året:

LES OGSÅ:

Du går ut, tar mobilen opp av lomma, og etter kort tid skrur den seg av til tross for at du hadde mer enn nok strøm igjen på batteriet.

Som vi har nevnt tidligere her på DinSide, kan det være problematisk å bruke smartmobilen når det er minusgrader ute.

Elektroniske produkter påvirkes nemlig av kulde. På mobiler ser man blant annet dette på batterikapasitet og hvordan skjermen fungerer.

I takt med at vi bruker telefonene våre stadig mer, opplever flere også at de streiker når vinteren setter inn. Men skal det egentlig være sånn?

Les også: Mobilen din kan få kuldesjokk

Skal tåle norsk vinter

- Alle mobiler som selges på det norske markedet skal kunne tåle norsk vintervær, forteller kommunikasjonssjef i Elkjøp, Øystein Schmidt, til DinSide.

Men, og her er det et stort men:

- Bare så lenge man holder seg innenfor produsentenes generelle anvisninger og bruker sunn fornuft, sier Schmidt.

- Er det noen telefoner som tåler kulde bedre enn andre?

- Nei, ren motstand mot kulde er relativt lik fra modell til modell og fra produsent til produsent. Produsentenes grenser varierer litt, men det er ikke store forskjeller, sier Schmidt.

Les også: Slik beskytter du mobilen din mot kulde

Hva anbefaler produsentene?

Forskjellene på produsentenes anbefalte brukstemperaturer er ganske riktig minimale.

Å finne informasjonen var riktignok enklere sagt enn gjort. De færreste nevner temperaturgrenser i brukerveiledningen som følger med telefonen, og flere har også gjemt informasjonen godt bort på nettsidene sine. Én av produsentene oppgir faktisk ikke brukstemperaturer i det hele tatt.

Minstetemperaturene er ikke spesielt lave. Og det er altså kun Sony som ser ut til å mene at minusgrader er forenelig med bruk av mobil.

Det er åpenbare tekniske årsaker til dette, men selvsagt skal selskapene også ha ekstra juridisk dekning med tanke på garanti og reklamasjon.

Slik har produsentene ordlagt seg:

image: Hvor mange kuldegrader tåler mobilen?

Vanntette telefoner bedre?

Det overrasket oss at Sony var de eneste som tør å stå for at deres telefoner tåler vanlig nordisk vintertemperatur. Erik Sandsmark i Sony Mobile Norge har imidlertid ikke noe godt svar på hvorfor det er tilfelle.

- Du kan trygt bruke Z1 ned til minus ti. Hvis det står i brukermanualen, står vi inne for det, sier Sandsmark til DinSide.

Sonys toppmodell er også den eneste av de ovennevnte som er vanntett. Sandsmark mener det ligger i sakens natur at en vanntett telefon har bedre forutsetninger for å fungere på vinterstid.

Z1 tåler nemlig å falle i snøen. Telefoner som ikke er vanntette har mindre sjanse for å overleve, ettersom væske trenger inn.

Flere andre mobilprodusenter har riktignok kastet seg på vanntett-bølgen i senere tid, deriblant Samsung med sin Galaxy S4 Active.

Les også: Fikk ikke erstatning da den vanntette mobilen ble våt

Den farlige fukten

For det er ikke nødvendigvis kuldegrader som ødelegger mobilen. I mange tilfeller er det fukt og kondens som er årsaken, og ofte er det selvforskyldt.

Hva med deg?

Har du hatt problem med din mobil om vinteren? (Avsluttet)
Apple iPhone 5(25%) 779
Apple iPhone 4S(22%) 686
Apple iPhone 5S(21%) 653
Samsung Galaxy S4(12%) 362
Et annet merke(7%) 208
Samsung Galaxy S3(4%) 124
HTC One(3%) 80
Samsung Galaxy Note 3(2%) 57
Sony Xperia Z1(2%) 53
Nokia Lumia 920(1%) 42
Nexus 5(1%) 21
LG G2(1%) 20
Nexus 4(1%) 17
Sony Xperia Z2(1%) 16
Nokia Lumia 1020(1%) 16
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

- Hvis du bruker mobilen en stund, slik at den blir kald, og deretter legger den i en varm innerlomme, vil det kunne oppstå kondens, forklarer Øystein Schmidt i Elkjøp.

Kondens forårsaker korrosjon i de elektriske kretsene, noe som sakte men sikkert tar livet av telefonen. Det er også verdt å merke seg at vanntette telefoner ikke beskytter mot indre kondens.

- For å unngå kondens bør oppvarmingen av mobilen skje så gradvis som mulig. Den enkleste og mest gjennomførbare måten kan det være å legge mobilen i en kjølig yttergang i når du kommer hjem, og hente den inn i stua senere, sier Schmidt.

Hvis fukt er årsaken til at telefonen din slutter å virke, får du ikke reparasjon på garantien, i hvert fall ikke helt uten videre.

Elkjøp sier de ikke har noen rapporter eller indikasjoner på at det returneres eller sendes inn flere produkter på grunn av kuldeperioder eller snø.

- Så hva skal til for at dere avviser en reklamasjon på en vinterødelagt mobil?

- Det eneste som vil kunne være grunn til diskusjon rundt en eventuell reklamasjon vil være om væskeindikatorer er slått ut, eller om det er synlige skader på mobilen, sier Øystein Schmidt.

Har du sjekket fuktindikatoren på mobilen din? Slik finner du den!

Se også hva du gjør når mobilen blir våt

Har du noen mobilhistorier om vinterødelagte mobiler? Del dem under!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!