Hvor bredt er et bredbånd?

Hvilke hastigheter må til for å kunne kalle en forbindelse for ekte bredbånd? 2 Mb? Raskt nok til å kunne se TV? Er ikke ADSL bredbånd? Det finnes ingen internasjonal standard, og bransjen vegrer seg for å komme med uttalelser.

Hva er bredbånd? Temaet engasjerer mange, og etter vår forrige ADSL-sak mottok vu mer enn 50 henvendelser med spørsmål og kommentarer om hva som egentlig er ekte bredbånd.

Konsumentverket nektet å uttale seg

Mange mener nemlig at du må ha minimum 2 Mbps hver vei for å kunne kalle forbindelsen din for bredbånd. Bredbåndsfabrikken ba det svenske Konsumentverket om å bekrefte dette, uten hell.

NRK krever 10 Mbps til hver husstand som et minimum for å kunne overføre TV via bredbånd. Vår 19924>hastighetstest i forrige uke viste imidlertid at du helt fint kan streame TV-signaler på mye lavere hastigheter enn dette. Se også artikkelen om Windows Media 8, et komprimeringsformat for lyd og video som du garantert vil både se og høre mye fra i tiden som kommer.

Vi ba sentrale personer i bransjen opplyse hvilken definisjon de legger til grunn. Det var lettere sagt enn gjort. Mangel på en internasjonal standard fører til at flere kvier seg for å uttale seg om temaet.

Bredbåndsfabrikken står fast på sin definisjon; minimum 2 Mbps hver vei, som fører til at ADSL faller utenfor.

Er ADSL bredbånd?

Informasjonsdirektør i Nextra, Ole Magnus Grønli, er litt mer forsiktig:

- Slik jeg ser det, har du en bredbåndsforbindelse i det du kan overføre store mengder data over kort tid. I det ligger ingen definisjon av konkret båndbredde.

- Vi har valgt å kalle det ADSL-tilbudet som kom nå for høyhastighet Internett fordi bredbåndsdefinisjonene er uklare. I ADSL-teknologien ligger det potensiale til hastigheter opp mot 8 Mbps, noe du må kunne kalle bredbånd utfra betegnelsen om å overføre store mengder data på kort tid, sier Grønli.

Administrerende direktør i NextGenTel, Olav Stokke, er mer noe mer konkret.

- Vi definerer bredbånd som nye attraksjoner og nye muligheter som blir gjort tilgjengelig for deg som kunde gjennom ny teknologi. Dersom vi skal sette en hastighetsgrense vil denne gå rundt 640 kbps. Fra rundt 600 kbps gir det verdi å se video og lignende via PCen. Dermed kan du også si at ADSL i høyeste grad er bredbånd. Her har vi jo opp til 8 Mbps downstream og 1 Mbps upstream, noe som også ligger godt innenfor det som kreves for profesjonell kringkasting.

Ingen internasjonal standard

Wibecke Brusdal, informasjonssjef i UPC, vil heller ikke sette noen klar bredbåndsdefinisjon:

- Det finnes ingen internasjonal standard for hva som er bredbånd, men Bredbåndsforum jobber med å utrede en slik standard. Det viktigste er de tjenestene som tilbys og det innholdet som leveres over disse tjenestene.

Brusdal vektlegger muligheten for å bygge ut tilbudet etterhvert som tjenestene krever større kapasitet.

Kanskje kan Windows Media 8 og andre komprimerte formater for lyd og video senke kravene?

Delta i diskusjonen

Diskusjonen om hvor man skal sette hastighetsgrensen vil uansett fortsette. I tillegg til selve Internett-tilkoblingen er det alltid flere faktorer som påvirker nedlastingshastigheten, deriblant de omtalte komprimeringsteknikker og nærhet til kilden.

Du kan være med å si din mening om ADSL og bredbånd ved å delta i diskusjonsgruppen nedenfor.