Ericssons første GPRS-telefon er i disse dager på vei til Norge.
Ericssons første GPRS-telefon er i disse dager på vei til Norge.Vis mer

Hvor blir det av telefonene?

LONDON (DinSide): - Tidligere har vi vært teknologiberuset. Denne gangen må vi bli flinkere til å lytte til kundenes behov, vedgår Torbjørn Smith i Ericsson. Han håper å ta revansj i mobilmarledet med frisk GPRS-satsning.

Midt i et av Londons mest fasjonable områder finner vi Ericssons hovedkontor for Europa. Hele bygget er preget av skandinaviske designere som har gjort lokalene riktig så presentable. Kanskje disse burde settes til å designe neste generasjons mobiltelefoner fra Ericsson?

Okse eller matador?

Vi har såvidt rukket å sette foten innenfor døren før kampviljen møter oss:

- GPRS er vår store sjanse til å gjenerobre markedsandelene vi hadde på mobiltelefoner, uttaler Torbjørn Smith, Vice President Ericsson Western Europe. Ja vel, tenker vi, men hvor i all verden blir det av telefonene?

DinSide på skattejakt

Det er nemlig disse telefonene vi er kommet for å prate om. Den 1. februar ble det norske GPRS-nettet åpnet for brukerne, men enda finnes ingen ekte GPRS-telefoner. Vi er naturligvis på skattejakt.

- Grunnen til at vi foreløpig ikke har ønsket å lansere GPRS-telefonen er at så mange standarder har stått udefinerte. For at en mobiltelefon av et visst merke skal fungere i ulike nett levert av forskjellige leverandører, må alt testes flere ganger, sier Torbjørn Smith.

Torbjørn Smith er Vice President i Ericsson Western Europe og klar til kamp om markedsandeler.
Torbjørn Smith er Vice President i Ericsson Western Europe og klar til kamp om markedsandeler. Vis mer

Dette betyr rett og slett at Ericssons telefoner må testes på alle måter mot de ulike nettene telefonen skal kunne brukes i, før den kan slippes. Det samme gjelder for de andre telefonprodusentene.

- Dersom vi hadde sluppet telefonen for tidlig, ville blitt nødt til å foreta oppgraderinger av telefonene underveis, noe som hadde skapt ubehag for kundene, sier Smith.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Farger og video må vente

Ericsson R380 kommer snart i GPRS-versjon.
Ericsson R380 kommer snart i GPRS-versjon. Vis mer

GPRS-telefonen (med innebygget bluetooth-teknologi) som er avbildet øverst til høyre, vil bli lagt ut for salg i Norge innen utgangen av juni 2001. I tillegg kommer en av de nåværende modellene, R380, ut i ny GPRS-versjon.

R380 har et flipp-ut-deksel som skjuler en stor trykkfølsom skjerm. Foruten farger og filmer er det i henhold til det tekniske ingen oppgaver som ikke skal kunne løses med denne telefonen i ny utgave.

Teknologiberuset

- Med GPRS begynner en helt ny konkurranse, og vi har store sjanser for å gjenvinne tapte markedsandeler, sier Smith

Hvor gikk det galt?
- I Nokia har de vært flinke til å lytte til kundene mens vi har vært teknologiberuset. Denne gangen må vi bli flinkere til å lytte til kundenes behov og de opplevelser de ønsker at telefonen skal dekke, sier Smith til DinSide.

Samtidig sier Smith at Ericsson nå er klare til kamp, og at de skal ha hele produktsortimentet på plass innen markedet tar av for alvor.

Vil GPRS-telefonen stå øverst på lista neste jul?

GPRS er det første skrittet mot mobilt Internett, men trenger vi det? Har vi det ikke bra med PC og mobiltelefon hver for seg?

- Det er nok enklere å få folk til å ta i bruk mobilt Internett i land der PC-penetrasjonen ikke er så høy som i Norge. I Japan har de allerede kommet mye lengre i utviklingen av det mobile nettet fordi de fleste kundene har begrenset adgang til PC.

Torbjørn Smith forteller også at de i Japan gjerne venter 30-40 sekunder på at en wap side skal åpne seg, nettopp fordi det finnes så få gode alternativer. Her i Norge synes vi 10 sekunder er alt for lang tid, ellers venter vi til vi kommer til en PC.

Les også om 21811>Prisen for å bruke GPRS.

Tilbake til Tema: Mobilt Internett