<strong>BRÅKMAKER:</strong> Gamle mobiler hadde ikke bare høye ringetoner. De ga også forstyrrelser som fikk mange høyttalere i nærheten til å gå bananas. Her har du klassikeren Ericsson GA628, lansert i 1996. Foto: Lars Aamodt / NTB Scanpix
BRÅKMAKER: Gamle mobiler hadde ikke bare høye ringetoner. De ga også forstyrrelser som fikk mange høyttalere i nærheten til å gå bananas. Her har du klassikeren Ericsson GA628, lansert i 1996. Foto: Lars Aamodt / NTB Scanpix Vis mer

Mobilstøyen som plutselig forsvant

Hvor ble det av lydene man hørte før SMS-er og anrop?

Lå mobilen for nær høyttalere på 90-tallet, ble det bråk. I dag skal det mye til for at du opplever det samme.

Publisert
Sist oppdatert

Året er 1998. Du kommer hjem, legger fra deg din splitter nye Nokia 5110 på kjøkkenbenken og skrur på FM-radioen.

Topp 20-artisten Dr. Bombay synger om en tiger som har tatt familien hans, men så blir han plutselig avbrutt: «DUTTIDUTT DUTTIDUTT DUTTIDUTT DUTTIDUTT!».

Du kaster et kjapt blikk fra radioen bort til telefonen, for du vet hva som kommer: «Pipip, pipip» – du har fått en tekstmelding.

Det er sannsynligvis noen år siden du sist hørte denne lyden, som ofte kom før SMS-er og anrop, fra høyttalere og elektrisk utstyr som var så uheldig å befinne seg i nærheten av mobilen.

Så hvor ble lyden av?

HØR SELV: Har du glemt lyden? Her er den.Vis mer Vis mer

Lyden alle husker
- Personlig forbinder jeg lyden med pinlige presentasjoner med altfor mange mennesker tilstede, og klokkeradioen på nattbordet som vekket meg på natta da kamerater på fest sendte SMS, mimrer Komplett-direktør Anton Hagberg.

<strong>GODE MINNER:</strong> Komplett-sjef Anton Hagberg og kollegaene hans husker godt den rare lyden. Men om de egentlig savner den, er de mer usikre på. Foto: Komplett
GODE MINNER: Komplett-sjef Anton Hagberg og kollegaene hans husker godt den rare lyden. Men om de egentlig savner den, er de mer usikre på. Foto: Komplett Vis mer

Dingsekremmeren har på oppdrag fra Dinside brukt lunsjpausen til å snakke med kollegaer om lyden som preget både 90- og det tidlige 2000-tallet.

- Men vi kan ikke huske vi har hørt den på veldig, veldig lenge, konkluderer Hagberg, og det kan ikke Dinside, heller.

- Nå i dag er den så godt som borte, bekrefter dekningssjef Tommy S. Johansen i Telia.

Derfor kom støyen

Veldig kort fortalt: Lyden var, ikke så overraskende, forstyrrelser fra GSM-kommunikasjonen mellom mobilen din og nærmeste basestasjon.

PC-høyttalere, radioer og TV-er ble altså uvedkommende mellommenn som plukket opp signaler de egentlig ikke skulle bry seg om, og i alle fall ikke skulle bringe videre i form av lyd.

- Dette var man ikke klar over den gang GSM ble utviklet på slutten av 80-tallet. Men man ble jo obs på den etterhvert som GSM-nettene ble bygget ut, sier Johansen i Telia.

For ikke nok med at det begynte å gallopere digitale hester i høyttalerne dine da du fikk meldinger og anrop; det kunne skje uten at noe som helst var i gjære, også. Mobilene ga nemlig ut et «her er jeg»-signal med jevne mellomrom, for å opprettholde kontakten med nærmeste basestasjon.

- Dette kalles en «location update», og var årsaken til at man også kunne få denne lyden i radioen bare telefonen lå på stuebordet om kvelden, fortsetter dekningssjefen.

<strong>STOLTE:</strong> Nokia viser fram sin Nokia 3110 på CeBIT'97-messa. Disse mobilene sendte signaler på langt høyere effekt enn dagens telefoner, som også skal ha bidratt til å løse problemet. Foto: Christof Stache / AP / NTB Scanpix
STOLTE: Nokia viser fram sin Nokia 3110 på CeBIT'97-messa. Disse mobilene sendte signaler på langt høyere effekt enn dagens telefoner, som også skal ha bidratt til å løse problemet. Foto: Christof Stache / AP / NTB Scanpix Vis mer

Forsvant med 3G

Det var altså kommunikasjonen på GSM-nettet, også kalt 2G, som var kilden til støyen. Og på samme måte er dette også grunnen til at den praktisk talt har forsvunnet.

I dag er de fleste mobiler som oftest koblet opp mot mer moderne nett, som 3G. Og moderne mobiler på moderne nett fungerer på moderne måter - uten støy.

- Det er jo svært sjeldent en mobil bruker 2G-nett nå. Nesten alt går på 3G og 4G , forteller mobildoktoren Eirik Kvisli i Dr. Phone.

Bedre beskytta nå

- Men det har også å gjøre med at utstyret rundt oss er skjermet på en helt annen måte nå enn før, mener dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

For samtidig som alt fra brødristere til klokker nå om dagen skal ha Bluetooth og Wifi, dukket det også opp et nytt behov for å skjerme enkelte komponenter mot disse signalene.

Denne skjermingen bidro også til å fjerne forstyrrelsene fra GSM-nettet. Og det får Komplett-sjef Hagberg til å mimre videre.

- På den tiden mobilstøyen var veldig utbredt, solgte vi høyttalere som var skjermet, hvor vi brukte det som salgsargument, sier han, og prøver å rekonstruere de gamle reklamebudskapene:

- «Høyttalere uten mobilforstyrrelser – kjøp nå!!!».

Gjør fortsatt comeback

Nye nett, nytt lydutstyr, nye tider - uten den evinnelige duttidutt-lyden. Eller, i alle fall så godt som.

<strong>MANGE GRUNNER:</strong> Ifølge dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor er det flere ting som gjør at vi slipper mobilstøyen i dag. Og flere ting som gjør at vi fortsatt kan oppleve den. Foto: Telenor
MANGE GRUNNER: Ifølge dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor er det flere ting som gjør at vi slipper mobilstøyen i dag. Og flere ting som gjør at vi fortsatt kan oppleve den. Foto: Telenor Vis mer

For 2G-nettet er ikke lagt ned. Står det «edge» eller det som verre er på mobilen din i grisgrendte strøk, befinner du deg plutselig på fortidas, støyete nett. Og er du heldig, eller kanskje uheldig, kan du få deg en dose nostalgi.

- Men moderne telefoner sender på mye mindre watt i dag enn tidligere, så sjansen for at det skal støye er også mye mindre, forklarer Amundsen i Telenor.

Det er kanskje like greit. For selv om Hagberg og kollegaene hans i Komplett muligens blir litt fuktige i øynene av lydopptakene, ble dette konklusjonen etter lunsjen:

- Vi savner den like lite som de gamle CRT-skjermene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer