Hvilken billig-mobil er best?

Vi har testet billigmobiler fra Samsung, Sony og Microsoft. Vår test viser at mobiler under tusen kroner kan brukes til det meste.

<b>TESTMODELLENE:</b> Sony Xperia E4, Microsoft Lumia 535 ogSamsung Galaxy J1 Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
TESTMODELLENE: Sony Xperia E4, Microsoft Lumia 535 ogSamsung Galaxy J1 Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke alle av oss har økonomi til å bruke 6-7.000 kroner på en ny smartmobil, men heldigvis finnes det massevis av modeller i mellom- og lavprissegmentet å velge mellom.

Og avhengig av hvilke behov og ønsker du har, er det slett ikke sikkert du blir misfornøyd selv om du går til innkjøp av en modell til bare en brøkdel av prisen.

Les også: Alle de ferskeste mobiltestene våre

Trippel til tusen

TANKEVEKKER: Alle disse fem mobilene koster til sammen rundt 3000 kroner mindre enn den rimeligste iPhone 6S ... Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
TANKEVEKKER: Alle disse fem mobilene koster til sammen rundt 3000 kroner mindre enn den rimeligste iPhone 6S ... Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Det er nemlig mulig å få en fullt brukbar smartmobil til under 1.000 kroner, helt fri for binding til spesielle abonnementer. På oppdrag for TV2 Hjelper Deg har vi sett nærmere på noen av de mest aktuelle smartmobilene i denne prisklassen akkurat nå. Og mange av modellene hevder seg godt.

Vår test viser at de beste modellene:

 • Byr på store og lyssterke skjermer.
 • Ser langt dyrere ut enn de egentlig er.
 • Har innebygd GPS-navigasjon.
 • Byr på god batteritid, som fint tåler sammenligning med langt dyrere modeller.
 • Er kraftige nok til å streame video fra Netflix, NRK og TV2 Sumo - både via trådløst nett og 3G.
 • Duger helt greit til grunnleggende oppgaver, inkludert Facebook, epost, SMS og tale.

Før du leser videre, vil vi samtidig poengtere en del fakta om mobilene i dette segmentet, som det er greit å være klar over:

 • Du får sjelden de nyeste teknologiene. Enten det dreier seg om høyoppløste skjermer, 4G, støtte for trådløse AC-nettverk eller NFC; som regel er det bare å glemme slikt i lavprissegmentet. Teknologisk ligger de som regel minst et par år tilbake for de nye toppmodellene.
 • De er sjelden veldig robuste. Glem aluminium og Gorilla-glass. De billigste mobilene har nesten alltid plastinnpakning og du kan heller ikke forvente at skjermene har den beste beskyttelsen mot riper.
 • Minne og lagringsplass er begrenset. Selv 16 GB lagringsplass har mange ganger blitt omtalt som begrensende av oss her på Dinside. I lavprissegmentet får du sjelden mer enn halvparten av dette. Heldigvis kan mange bygges ut med minnekort, men den kostnaden må du eventuelt ta med i totalbudsjettet.
 • Ytelsen er ikke den beste. Du må forvente at det tar litt lengre tid å starte apper, installere oppdateringer - og ikke minst - at kameraknappen reagerer tregere når du skal fotografere. Krevende spill kan du som regel bare glemme.
 • Kamerakvaliteten er begrenset. Spesielt gjelder dette i vanskelige lysforhold, som motlys og mørke. Du risikerer rett og slett at detaljer blir borte og at bildestøyen blir fremtredende.
 • Etter å ha saumfart butikkene for modeller og utvalg, har vi valgt ut følgende rimelige mobiler til test:

  Sony Xperia E4
  Microsoft Lumia 535
  Samsung Galaxy J1

  I tabellen under har vi listet ut de viktigste tekniske egenskapene, slik at det blir enkelt for deg å sammenligne spesifikasjonene:

  image: Hvilken billig-mobil er best?


  Som du ser av tabellen har mobilene flere likhetstrekk, men også visse variasjoner. Det er samtidig verdt å merke seg at prisene kan variere ganske mye i lavprissegmentet - også på samme produkt. Det samme gjelder tilgangen, så her gjelder det å følge med i tilbudsaviser og prissammenligningstjenester på nett før du slår til.

  Her følger en kort gjennomgang av modellene, med våre vurderinger.

  Samsung Galaxy J1

   Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
  Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


  Sammen med Microsoft Lumia 535 er dette den rimeligste av trekløveret. Spesifikasjonsmessig er den veldig typisk for lavprissegmentet, med kun 4GB lagringsplass og arbeidsminne på 512 MB. Begge deler er kun halvparten av hva du får dersom du velger en av de andre to.

  Mobilen har også den minste skjermen, men 4,3 tommer er tross alt større enn for eksempel iPhone 5/5S, og størrelsesmessig er mobilen mer lommevennlig enn de to andre. Skjermen er ikke den skarpeste, men fungerer greit i normale lysforhold. Skarp sol kan imidlertid bli litt problematisk.

  Berøringsfølsomheten er imidlertid helt grei, men svak prosessor gjør at du noen ganger føler at du må gjenta bevegelser (eller tror du må gjøre det).

  Ingen av de tre mobilene byr på veldig god kamerakvalitet, Samsung havner på bunn. Spesielt i svakt lys blir bildene ofte grumsete og uklare:

  Ingen av de tre mobilene er veldig gode i mørke omgivelser, men Samsung er hjelpeløs. Her mot Microsoft (nederst)
  Ingen av de tre mobilene er veldig gode i mørke omgivelser, men Samsung er hjelpeløs. Her mot Microsoft (nederst) Vis mer


  Også i godt lys fremstår ofte detaljene som utvasket, spesielt når du ser bildene på en stor skjerm. Vidvinkelen er dårligst av de tre, så du må ofte rygge lenger bakover for å få med deg alt du ønsker i bildeflaten.

  Samsung (øverst) har smalere brennvidde enn Microsoft (nederst). Detaljer blir dessuten mer utvasket.
  Samsung (øverst) har smalere brennvidde enn Microsoft (nederst). Detaljer blir dessuten mer utvasket. Vis mer


  Merk også at det ofte er en god forsinkelse fra du trykker til bildet blir tatt. Dette gjelder for øvrig alle tre.

  Konklusjon
  Samsung Galaxy J1 er en telefon som egner seg til enkel bruk. Den er lommevennlig og har de grunnleggende egenskapene man forventer av en smartmobil. I tillegg er det en Android-mobil, og utvalget av apper er overveldende. Dårligst kamera, samt minst minne og lagringsplass er imidlertid store ankepunkter, spesielt når de to andre byr på det dobbelte.

  Microsoft Lumia 535

   Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
  Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


  Microsofts bidrag i lavprisklassen er derimot mer potent. Ikke bare får du større og bedre skjerm, du får også dobbelt så mye minne og lagringsplass, og bedre batteritid - alt til samme pris som den nevnte Samsung-mobilen.

  Skjermen måler her 5 tommer, og selv om ikke oppløsningen er den høyeste, egner den seg fint til både bilder og film. Den takler også forskjellige lysforhold temmelig bra.

  Merk at denne mobilen bruker et annet operativsystem enn de to andre. Windows Phone 8.1 er svært brukervennlig, og skjermen reagerer ganske kjapt og presist på berøring. Selv om dette ikke er noen spesielt rask mobil, opplevde vi knapt at ting gikk i rykk og napp.

  Ulempen med Windows Phone er at utvalget av apper ikke er så godt som for de to Android-mobilene. Du må for eksempel klare deg uten Snapchat, og Google-apper som Foto og Disk. På den annen side tar appene ofte mye mindre plass på Windows Phone enn på Android, og utvalget blir stadig bedre. Netflix, Facebook, Spotify, Instagram, Ruter, NRK og andre viktige apper er uansett på plass allerede.

  Som hos Samsung kan du bruke minnekort på inntil 128 GB, og i Windows Phone kan du i tillegg velge at alt av apper, bilder og annet innhold skal lagres til minnekortet. Dermed bør ikke plass være noe problem, men husk å eventuelt kalkulere inn prisen på minnekort i budsjettet ditt.

  Kameraet er det beste i denne trippeltesten, men ikke forvent underverker. Selv om den takler motlys og mørke bedre enn de to andre, opplevde vi at kameraet til tider slet med hvitbalansen, også utendørs. Videokvaliteten er også svak. Ikke bare er oppløsningen lav, komprimeringen er også så høy at detaljer lett fremstår som utvasket.

  Sony øverst, Microsoft nederst. Mer støy, men også mer detaljer i utsnittet nederst.
  Sony øverst, Microsoft nederst. Mer støy, men også mer detaljer i utsnittet nederst. Vis mer


  Batteritiden er imidlertid overraskende bra, og selv med hyppig bruk holdt det i to dager før vi måtte finne frem laderen.

  Konklusjon
  Vi er meget imponert over at du kan få en såpass avansert mobil til 890 kroner. Her får du absolutt mye for pengene, hvis du kan leve med at app-utvalget ligger litt bak de to andre og lavoppløst videoopptak.

  Sony Xperia E4

   Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
  Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


  Denne modellen fra Sony er blant de aller mest populære til under tusenlappen. Spesifikasjonsmessig er den svært lik Lumia 535, med samme skjermstørrelse - og oppløsning, minne og lagringsplass. Denne kjører derimot Android, noe som betyr enormt utvalg av apper - og nær sagt alle de store appene som alle snakker om, kommer tidlig til denne plattformen.

  Skjermkvaliteten er sammenlignbar, og klarer seg også godt under de fleste lysforhold. Høyere oppløsning hadde selvsagt gjort opplevelsen bedre, men til denne prisen er kompromisser til å leve med.

  Lagringsplassen kan utvides med et microSDHC-kort på inntil 32 GB. Selv om dette er vesentlig mindre kapasitet enn de to andre støtter, er 32 GB en god oppgradering. Merk at denne plassen kan brukes til bilder og brukerfiler, men bare i helt spesielle tilfeller til apper.

  Prosessoren er litt kjappere enn på de to andre, og det kan du merke i enkelte tilfeller. Til vanlig bruk reagerer den relativt raskt på kommandoer, og alle de vanlige appene kjører helt fint. Netflix-streaming i bra kvalitet er for eksempel ikke noe problem. Det er uansett viktig å understreke at dyrere mobiler byr på prosessorer som ofte er flere ganger raskere, noe som kommer til nytte blant annet til fleroppgavekjøring og spill.

  Kamerakvaliteten er ikke den beste. Det kreves godt lys, og du bør unngå motlys. Når lysforholdene blir dårlige, blir detaljer ofte utvasket, og flere bilder har fått et kraftig fargestikk, her har vi sammenlignet mot Lumia 535 (nederst):

  Sony øverst, Microsoft nederst
  Sony øverst, Microsoft nederst Vis mer


  Som eneste mobil i testen klarer imidlertid E4 å filme i full HD-oppløsning, til og med i grei kvalitet om lysforholdene er bra.

  Batteritiden på E4 er minst like god som på Lumia 535, men merk at batteriet ikke er uttagbart.

  TESTVINNER

  TESTVINNER: Sony Xperia E4 Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
  TESTVINNER: Sony Xperia E4 Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
  image: Hvilken billig-mobil er best?
  Sony Xperia E4 er i likhet med Lumia 535 en mobil vi hadde antatt ville ha en høyere veiledende pris. De to mobilene er begge gode kjøp om du er på stramt budsjett. At vårt valg til slutt faller på Sony, skyldes større app-utvalg og bedre videoopptak - noe som er viktig for mange.

  Finn dagsaktuelle priser og aktuelle leverandører hos Prisjakt.

  Hva med Huawei?

  Huawei er godt representert i lavprissegmentet, og opplever stor suksess med det. I løpet av det siste året har selskapet blitt verdens tredje største produsent av mobiltelefoner, mye takket være at de ofte byr på mer enn konkurrentente i samme prisklasse.

  Y550 til venstre, Y360 til høyre. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
  Y550 til venstre, Y360 til høyre. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

  I forbindelse med testen fikk vi også låne to billig-mobiler fra Huawei, Y360 og Y550.

  Y360 er en av de billigste smartmobilene på markedet, og med sin 4 tommer skjerm er den en god del mindre enn de tre i testen. Den har svært begrenset minne og lagringsplass, og batteritiden er også vesentlig dårligere enn på de beste. Kamerakvaliteten er også spesielt svak, blant annet i mørket.

  Y550 er langt bedre, og har faktisk den raskeste prosessoren i vårt utvalg. Det er også den eneste som byr på 4G-støtte. På den annen side er det også den dyreste i utvalget, med en pris på godt over tusenlappen. Kamerakvaliteten er også her bak de beste i testen.

  Vi opplevde imidlertid at begge modellene fra Huawei hadde store bugs, som blant annet gjorde at vi ikke fikk installert apper fra Google Play på dem. Det skyldtes at eksemplarene vi fikk var pre-modeller som ikke er myntet på butikkene, og derfor har vi ikke kunnet kjøre full test av dem.

  Vi kan uansett konkludere med at begge modeller fungerer greit til enkel bruk, men den svært begrensede lagringsplassen gjør at vi heller ville gått for en av de andre modellene i vår test.

  Her kan du sammenligne spesifikasjonene på alle fem modellene:

  image: Hvilken billig-mobil er best?


  Les også:
  Kjøpe mobil til én krone? Kan det lønne seg?
  Slik kan du spare mobildata