<b>MER ENN BARE EN KLOKKE:</b> Hva skal man egentlig bruke Apple Watch til? De allerede tilgjengelige appene gir et visst inntrykk. Foto: APPLE
MER ENN BARE EN KLOKKE: Hva skal man egentlig bruke Apple Watch til? De allerede tilgjengelige appene gir et visst inntrykk. Foto: APPLEVis mer

Hvilke apper kan du få på Apple Watch?

Flere aktører er allerede klare.

Nå vet vi når Apple Watch kommer i salg og hvor mye den kommer til å koste, men hva skal vi egentlig med den?

LES OGSÅ: Lekre smartklokker fra Huawei og LG

Datamaskin, ikke klokke

Jo da, vi kan se hvor mye klokka er, men det kan vi også på dekoderen og mikrobølgeovnen.

En smartklokke er ment å fungere som en forlengelse av smarttelefonen, og Apple Watch fungerer, i likhet med de fleste andre smartklokker, ikke uten en mobil - nærmere bestemt Apples iPhone.

Den kan likevel ses på som en liten datamaskin som du har på håndleddet.

LES KOMMENTAR: Problemet med smartklokker

Hva kan Apple Watch?

UNIK? Kunder har ulike erfaringer med å handle Apple-produkter fra USA til Norge. Men også tidligere har de stanset videresending. Foto: APPLE Vis mer


Vel, omtrent det samme som andre smartklokker på markedet.

Apple Watch kan blant annet vise informasjon fra avtaleboken, den lar deg styre musikkavspilling, lese mottatte meldinger og også besvare samtaler – med innebygd høyttaler og mikrofon.

En funksjon kalt «Digital Touch» lar deg sende tegninger, hjerterytmen din og den slags direkte til andre klokkeeiere.

Du kan også bruke Apple Pay, selskapets betalingsløsning, for å betale med klokka. På samme måte som når du bruker telefonen, trenger du bare å berøre betalingsterminalen for å gjennomføre transaksjonen. Ja, hvis du bor der tjenesten er rullet ut da, for foreløpig er det kun i USA at den er lansert for fullt, selv om det fins unntak.

LES OGSÅ: Vi har testet Apple Pay - i Norge

Og hver mandag gir den deg nye treningsmål basert på hvordan du gjorde det uka før.

LES OGSÅ: Så lenge varer Apple Watch-batteriet

Tredjepartsapper

Apple Watch kommer som nevnt med en rekke funksjoner innebygd, men du vil også kunne laste ned tredjepartsapper til den. Akkurat som med smarttelefonen, kommer dette utvalget til å spille en avgjørende rolle i om folk har nytte av produktet eller ikke.

Allerede skal over 40 tredjepartsapper være klare, og nedenfor ser du et lite utvalg av dem, så du får et visst inntrykk av hvilken annen funksjonalitet Apple-klokka vil gi deg. Hvor bra de fungerer, er for tidlig å si noe om.

Flere tredjepartsapper vil sannsynligvis dukke opp når Apple Watch kommer i salg den 24. april, i første omgang kun til utvalgte land som USA, Storbritannia og Tyskland. Når den slippes i Norge, vet vi ikke.

LES OGSÅ: Nå får Pebble fargeskjerm

Uber

Du skal kunne bestille en bil på taxitjenesten Uber rett fra Apple Watch uten å måtte dra opp mobilen av lomma. Når bilen nærmer seg, får du et varsel med informasjon om hvilken bil du skal se etter.


Instagram

Du skal kunne bla gjennom Instagram-feeden, like bilder eller legge igjen emoji-kommentarer, alt fra håndleddet.


Twitter

Hold deg oppdatert på siste nytt på Twitter, retweet og favorittmerker meldinger eller dikter dine egne meldinger med stemmen.


Citymapper

Citymapper er en glimrende app for å finne frem kollektivt i storbyer verden rundt, og Apple Watch-appen skal kunne fungere som en veiviser som gir steg-for-steg-instruksjoner for å komme seg til nærmeste buss- eller tog-stasjon.


Tripadvisor

Få tips til restauranter, severdigheter og andre turistdestinasjoner mens du er ute på reise.


Evernote

Bruker du notattjenesten Evernote, skal du kunne bruke Apple Watch-appen til å lese inn et notat, se nylige notater eller lage påminnelser.


Invoice2go

Er en tjeneste som skal gjøre det enkelt for småbedrifter å fakturere selv. Med Apple Watch-appen skal du kunne starte tidsregistrering på iPhone-en rett fra håndleddet.


Nike+ Running

De fleste treningsrelaterte apper vil før eller siden dukke opp på Apple Watch, så du kan følge med på blant annet hvor langt og lenge du har løpt. Nike+ Running er med fra starten.


Lifesum

Med Lifesum-appen vil du kunne raskt se hvor mye du har spist og drukket i løpet av en dag samt hvor mye du har trent.


Ebay

Lagt inn bud på noe på Ebay? Følg med rett fra Apple Watch.


Shazam

Finn ut hvilken låt som spilles.


ESPN

Få varsler når ditt favorittlag scorer.


LES OGSÅ: Smarttelefoner like bra som treningsarmbånd

Krever iOS 8.2

For å laste ned apper til klokka, må du bruke iPhone med iOS versjon 8.2. Der vil det dukke opp en ny (uslettbar) app kalt Apple Watch som vil ha sin egen klokke-app-butikk.

Du kan også styre hvilke apper som skal utløse varsler på klokka og så videre.

LES OGSÅ: BankID fungerte ikke i iOS 8.2