Hvem vinner smartmobil-krigen?

Analyseselskaper har urokkelig tro på Google.

«Hvis det går slik IDC tror, vil omtrent hver fjerde smartmobil som selges i 2014 være basert på Android.»


Analyseselskapet IDC presenterte nylig sine prognoser for smartmobilmarkedet de neste fire årene, et marked som opplever en eksplosiv vekst for tiden.

Smartmobiler er en benevnelse som benyttes på telefoner som man kan installere programmer på for å utvide funksjonaliteten, og som i praksis ofte fungerer som små lommedatamaskiner - oftere og oftere utstyrt med stor, trykk- og berøringsfølsom skjerm.

Og ikke uventet spår selskapet en fortsatt kraftig vekst for salg av mobiler basert på Googles operativsystem Android.

Les også: Er dette den beste Android-applikasjonen?

Eksempler på Android-baserte telefoner fra HTC.
Eksempler på Android-baserte telefoner fra HTC. Vis mer

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vokser raskt

Android har opplevd en enorm suksess i markedet siden lanseringen i fjor, og har allerede en markedsandel på 16,3%. Hvis det går slik IDC tror, vil omtrent hver fjerde smartmobil som selges i 2014 være basert på Android.

Litt mer overraskende kanskje, er det at IDC tror at iOS (iPhone) vil oppleve et tap i markedsandeler på 25,8% i samme periode, fra 14,7% til 10,9%. Det skyldes ikke bare en voldsom Android-vekst, men også at IDC antar at Windows Phone 7 vil gjøre vei i vellinga når operativsystemet lanseres mot slutten av året. I 2014 regner IDC med at Windows vil finnes på 9,8% av de solgte smartmobilene.

Den andre store taperen de neste fire årene tror IDC blir Nokias system Symbian:

Artikkelen fortsetter under annonsen

 Foto: IDC
Foto: IDC Vis mer


Det behøver ikke at det vil selges færre iPhones og Symbian-telefoner i 2014 enn i dag, for totalmarkedet for smartmobiler vil fortsette å øke kraftig, tror IDC. Veksten det siste året antas å ligge på rundt 55,4%.

Prognosene stemmer for øvrig godt overens med en fersk rapport fra et annet analyseselskap, Piper Jaffray, med unntak av iOS - som spås en svak økning i markedsandeler de neste årene. De tror imidlertid at sjansene er store for at Nokia og Blackberry kommer til å gi opp kampen mot Android, iOS og Windows Phone, og at det kan gi en markedsandel for Android på over 50% i 2015.

iPhone-dominans på nett her hjemme

Enn så lenge er det i hvert fall ingen tvil om hvilke smartmobiler som besøker norske nettsteder oftest. På Aftenpostens mobilsider for eksempel, står iPhone i skrivende stund for mer enn halvparten av sidevisningene, mens Android står for rundt 15%. Symbian har her 18,3% andel, som nesten er en halvering fra nyttår.

På DinSides mobilsider regjerer det for tiden total iOS- og Android-dominans, med henholdsvis 54% og 38% markedsandel.

Kilder:
Digi.no, Betatales.com, Google Analytics

Les også: Slik sparer du Android-batteriet.