<strong><b>NYTT SYMBOL:</strong></b> Fått dette symbolet på telefonen din? Da kan du ringe med såkalt 4G-tale. Men hva er det egentlig? (FOTO: <a href="https://www.facebook.com/telenornorge/photos/a.10150266819759803.353363.94043399802/10153932128879803/?type=3&theater">TELENOR NORGE PÅ FACEBOOK</a>)
NYTT SYMBOL: Fått dette symbolet på telefonen din? Da kan du ringe med såkalt 4G-tale. Men hva er det egentlig? (FOTO: TELENOR NORGE PÅ FACEBOOK) Vis mer

Hva er tale for 4G?

Telenor er først ut med ny og bedre ringeteknologi, men det kan ta tid før du får glede av 4G-tale.

Publisert
Sist oppdatert

Synes du det tar for lang tid fra du trykker på ringeknappen på mobilen til det faktisk begynner å ringe i andre enden? Eller sliter du med dårlig lyd under samtaler?

I disse dager ruller Telenor ut ny teknologi som skal forbedre ringeopplevelsen på mobilen betraktelig.

LES OGSÅ: Lover 9 av 10 nordmenn 4G-dekning

«Voice over LTE»

Den nye teknologien, som riktignok har eksistert i noen år, kalles for 4G-tale, og som navnet antyder, betyr det ganske enkelt at man bruker 4G-nettet til å ringe.

På engelsk heter det Voice over LTE, forkortet VoLTE - og på norsk blir det kalt tale over 4G, 4G-tale eller « 4G Tale», som Telenor markedsfører det som.

Surfing og tale på samme nett

Frem til nå har 4G-nettet vært et rent datanett, slik at du har hatt 4G på mobilen når du surfer. Men i det øyeblikket du skal ringe, blir mobilen inntil nå nedgradert til 3G- eller GSM-nettet (2G).

Ulempene ved dette er flere: Mobilen bruker mer strøm ved å bytte mellom nettene, og i tillegg til at samtalen gjøres i 3G/2G, flyttes også datasurfingen over til 3G/2G, slik at det vil gå tregere å for eksempel laste inn nettsider samtidig som du har en samtale.

Med 4G-tale går altså både surfing og samtaler over 4G-nettet.

1-2 sekunder før det ringer

Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, hevder overfor Dinside at det vil være en helt ny verden for mobilkundene.

<strong><b>EN NY VERDEN:</strong></b> Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, mener kundene har all grunn til å glede seg over å kunne ringe over 4G-nettet. Foto: TORE NESET
EN NY VERDEN: Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, mener kundene har all grunn til å glede seg over å kunne ringe over 4G-nettet. Foto: TORE NESET Vis mer


- Blant annet får du mye raskere oppkoblingstid når du ringer. I stedet for at det tar opptil ti sekunder å sette opp en samtale, vil det være gjort på 1-2 sekunder, forteller dekningsdirektøren.

- Krystallklar lyd

I tillegg skal lydkvaliteten være mye bedre. Krystallklar, lover Bjørn Amundsen i Telenor.

Ringer du over 3G-nettet i dag, får du ofte tilgang på en tjeneste som kalles for HD Voice, som gir forbedret lydkvalitet, særlig når man oppholder seg på områder med mye bakgrunnsstøy.

Med 4G-tale skal man få HD Voice hele tiden. Dermed får du HD Voice både i 4G, 3G og mellom 4G og 3G i Telenors mobil nett.

LES OGSÅ: Dette er HD Voice

Bedre dekning?

Ifølge Telenor skal 4G-tale også bedre innendørs taledekning, siden 4G-nettet tar i bruk et lavere frekvensbånd enn GSM-nettet, 800 mot 900 MHz. Og jo lavere frekvensen er, jo større er rekkevidden.

<strong><b>«Betydelig bedre innendørs taledekning»:</strong></b> Slik illustrerer Telenor rekkevidden på 4G-tale på sine nettsider. Foto: TELENOR
«Betydelig bedre innendørs taledekning»: Slik illustrerer Telenor rekkevidden på 4G-tale på sine nettsider. Foto: TELENOR Vis mer


800 MHz-båndet har «har så god rekkevidde at det i større grad går gjennom glass, dermed blir taledekningen din merkbart bedre når du er innendørs», ifølge Telenor.

Akkurat dette er noe overdrevet, mener dekningsdirektøren.

- Men i enkelte områder vil 4G nå lengre enn det dagens GSM-nett gjør. I de tilfellene vil man kunne gå fra å ha dårlig taledekning over GSM til bra taledekning over 4G, sier han.

- Jeg kan bruke min egen sønn som eksempel. Han bor på hybel i en sokkelleilighet i Bergen hvor jeg omtrent ikke kunne ringe han på mobilen fordi det hakket sånn. Og her hjelper det ikke å være dekningsdirektør. Men etter at han fikk 4G-tale, var det akkurat det som skulle til for at det gikk fra veldig dårlig til å være krystallklar tale, forteller Amundsen.

Hvordan får du 4G-tale?

Mobiler med støtte for 4G-tale hos Telenor:

  • Samsung Galaxy S6
  • Samsung Galaxy S6 Edge
  • Sony Xperia Z5 Compact
  • Sony Xperia Z5
  • Sony Xperia Z5 Premium
En fullstendig liste over mobiler som støtter 4G-tale, kan du lese her.


Selv om Telenor nå har lansert tale over 4G, kan det være en stund til du får noe glede av det.

Det er nemlig flere ting som må være på plass:

  • Du må ha en telefon som støtter tale over 4G.
  • Du må installere en oppdatering til telefonen din.
  • … men det er produsenten selv som sørger for at denne oppgraderingen er tilgjengelig. Dette kan ta litt tid.
Enn så lenge er det kun en håndfull mobiler fra Samsung og Sony som støtter 4G-tale hos Telenor. Flere modeller, som iPhone 6 og 6S, kommer etter hvert.

Og - selv om du har fått 4G-tale, må også motparten du ringer til også ha det det eller 3G for at dere begge skal få alle fordelene, som for eksempel HD Voice.

Fremdeles er det også slik at HD Voice kun er tilgjengelig mellom kunder hos den enkelte operatør. Er du Telenor-kunde, får du ikke HD Voice om du ringer en Netcom-kunde.

Til slutt, og kanskje det mest åpenbare, må du ha 4G-dekning, noe ikke alle her til lands har ennå.

Telenor har som mål at alle basestasjonene deres skal være oppgradert til 4G innen årsskiftet 2017/2018.

LES OGSÅ: Slik ser det ut inne i en basestasjon

Må du betale for 4G-tale?

Hvordan oppdatere?

Når telefonen er oppgradert for å få 4G-tale, vil du automatisk få en oppdatering som du kan installere.

Når du har installert oppdateringen, må du muligens også inn i innstillingene på telefonen og aktivere 4G-tale selv.

På noen modeller er den deaktivert som standard.


Nei. Ringer du med tale over 4G, bruker du av dine inkluderte ringeminutter som før.

Har du ikke ringeminutter inkludert i abonnementet ditt, gjelder vanlig ringetakst, sier Telenor.

Netcom følger snart etter

Telenor er først ut her til lands med å tilby 4G-tale, men Netcom følger snart etter.

- Vi kommer selvsagt også med tale over 4G i vårt mobilnett. Dette vil skje i løpet av relativt kort tid, forteller Henning Lunde, kommunikasjonsdirektør i Netcom, til Dinside.

Ice har på sin side ikke bestemt seg for når de kommer til å lansere.

- Vi har også jobbet med og testet 4G-tale en periode. Men det er ikke noe som nødvendigvis er nært forestående, sier administrerende direktør i Ice, Eivind Helgaker til Dinside.

Etter hvert kommer også «WiFi Tale»

Sliter du med dårlig innendørsdekning, kommer for øvrig Telenor med noe de kaller for WiFi Tale før sommeren. Som navnet her antyder, skal det gjøre det mulig å ringe over et vanlig trådløst nettverk.

Denne teknologien kalles vanligvis for Voice over WiFi.

- WiFi Tale vil i første omgang fungere som et supplement til tale over mobilnettet. Har man redusert dekning, vil mobilen kunne bruke WiFi-nettet til å utføre og motta anrop. Dette vil bli kjærkomment for våre kunder, sa teknologidirektør i Telenor Norge, Magnus Zetterberg, i en pressemelding i fjor.

LES OGSÅ: Dekningskart viser deg ikke hvor god dekning du får

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer