<strong><b>LEVENDE BILDER:</strong></b> En ny kamerafunksjon på iPhone blåser liv i stillbildene dine. Foto: KIRSTI ØSTVANG
LEVENDE BILDER: En ny kamerafunksjon på iPhone blåser liv i stillbildene dine. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Hva er Live Photos, og hvordan får jeg det uten iPhone 6S?

Levende bilder er Apples nyeste kamerafunksjonen. Slik fungerer den, og slik kan du få den til på andre mobiler.

Publisert
Sist oppdatert

Høstens nye Apple-telefoner, iPhone 6S og 6S Plus, kommer med en helt ny kamerafunksjon kalt Live Photos.

Neida, det er ikke Apple som prøver å lage sitt eget navn på video.

Live Photos er en funksjon som gjør at bildene dine blir, vel, levende.

Slik fungerer det

Dette fungerer ved at den fanger opp 1,5 sekund med video før og etter du trykker på utløserknappen på kameraet.

Det er ikke en video i sin vanlige form, ei heller en animert GIF. Resultatet blir et animert bilde med lyd, som kommer til live når du trykker på det.

Ikke helt nytt

Live Photos er ikke akkurat noe nytt og revolusjonerende. Animerte bilder har eksistert siden midten av 1990-tallet, men særlig de siste årene har bruken av det eksplodert på internett som en ny måte å fortelle historier på.

De med Lumia-telefoner vil kjenne igjen konseptet fra Nokia, kalt Levende Bilder. HTC har hatt en lignende variant i noe de kaller Zoe.

For å ikke glemme at man kan lage små videosnutter i apper som Vine, Instagram, Snapchat - og sikkert ørten andre alternativer.

LES OGSÅ: Timelapse det neste store innen mobilvideo

Hvordan tar du et Live Photo?

Apples nye kamerafunksjon er innebygd i kameraappen på nye iPhone 6S og 6S Plus. Den er skrudd på som standard.

Når du åpner kameraappen, vil du se et nytt ikon midt på den øverste menylinja. Er ikonet gult, er Live Photos på. Er det hvitt, er funksjonen av.

<strong><b>NYTT IKON:</strong></b> Du skrur på Live Photos-funksjonen til Apple ved å trykke på de konsentriske sirklene midt på den øverste menylinja i kamera-appen. Foto: KIRSTI ØSTVANG
NYTT IKON: Du skrur på Live Photos-funksjonen til Apple ved å trykke på de konsentriske sirklene midt på den øverste menylinja i kamera-appen. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


For å ta et levende bilde, er det bare å ha funksjonen aktivert og så ta et bilde som du ville gjort på vanlig måte. Når du gjør det, dukker det opp en liten, gul etikett med teksten «Live» som indikerer at den filmer.

Det er imidlertid kun selve stillbildet og de siste 1,5 sekundene som tas opp når du trykker på utløserknappen.

iPhone-en har allerede tatt den første halvdelen av Live Photo-et på forhånd.

Ifølge iPhone Photography School er det fordi kameraet begynner opptaket idet du starter opp appen (dersom funksjonen er aktivert).

- Så lenge kameraappen er åpen, vil den fortsette å spille inn video i bakgrunnen til du tar neste bilde, skriver nettstedet.

LES OGSÅ: Test av iPhone 6S

Levende kun på telefonen?

<strong><b>MÅ KONVERTERES:</strong></b> Enn så lenge er det kun Apple-brukere som kan se Live Photos. Apper som Lively gjør at du kan konvertere dem til andre formater. Foto: KIRSTI ØSTVANG
MÅ KONVERTERES: Enn så lenge er det kun Apple-brukere som kan se Live Photos. Apper som Lively gjør at du kan konvertere dem til andre formater. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


For å se på et Live Photo, er det bare å åpne Bilder-appen på din iPhone 6S eller 6S Plus, finne bildet og trykke hardt på skjermen. Da vil det levende bildet spilles av, med lyd og det hele.

Når du blar i albumet ditt, kan du identifisere et Live Photo ved at det rører litt på seg når du åpner det.

Du kan velge å bruke et Live Photo som bakgrunn på låseskjermen, slik at du med et hardt trykk kan få låseskjermen til å bevege på seg.

Du kan dele Live Photos med andre, men enn så lenge kun med brukere med iOS 9 eller OS X El Capital.

Tredjepartstjenester som Facebook og Instagram støtter foreløpig ikke Live Photos, men det skal visst komme i løpet av året.

Siden et levende bilde lagres i et .MOV-videoformat, ikke .JPG-bildeformat, kan du imidlertid ta i bruk apper som Live GIF (App Store, 19 kroner) og Lively (App Store, gratis) for å lagre dem som både videoer eller animerte GIF-er.

Her er noen eksempler på Live Photos konvertert til lydløse GIF-er.

Et Live Photo tar for øvrig opp dobbelt så mye lagringsplass som et vanlig bilde, ifølge Mashable.

LES OGSÅ: Triksene som gir deg bedre mobilbilder

Alternativene

Som nevnt er det mulig å produsere et «levende bilde» selv om du ikke har årets iPhone-utgaver.

Instagram Boomerang

<strong><b>LAG DIN EGEN GIF:</strong></b> Med Instagram Boomerang kan du enkelt lage korte GIF-animasjoner. Foto: INSTAGRAM
LAG DIN EGEN GIF: Med Instagram Boomerang kan du enkelt lage korte GIF-animasjoner. Foto: INSTAGRAM Vis mer


Kort tid etter at Apple introduserte sin funksjon, lanserte Instagram en konkurrerende app, som er tilgjengelig for både Android og iOS, kalt Boomerang.

Denne fungerer ved at den tar en serie med bilder og setter dem sammen til en ett-sekunders videosnutt, som spilles av frem og tilbake i loop. Her får du imidlertid ikke med lyd som hos Apple.

Du kan deretter dele videoen på Facebook og Instagram rett fra Boomerang-appen.

LES OGSÅ: Lag kollasjer med Instagram Layout

Lumia Camera: Levende Bilder

Har du en Windows Phone-basert Lumia-mobil, kan du laste ned appen Lumia Camera for å ta i bruk Levende Bilder-funksjonen. Her tas et lite øyeblikk med video opp hver gang du tar et bilde. Heller ikke her får du med lyd.

Når du starter Lumia Camera-appen for første gang, får du spørsmål om du vil slå på funksjonen. Når du har gjort det, vil du få et levende bilde hver gang du tar et vanlig stillbilde.

For å se på et levende bilde, må du åpne appen Bilder og velge Kamerabilder. Når du blar gjennom bildene, vil du se at de beveger litt på seg.

LES OGSÅ: Magisk bildedeling fra Nokia

HTC Zoe

<strong><b>VELG SELV:</strong></b> Med HTC Zoe velger du selv hvilke bilder som skal settes sammen til en liten videosnutt. Foto: HTC
VELG SELV: Med HTC Zoe velger du selv hvilke bilder som skal settes sammen til en liten videosnutt. Foto: HTC Vis mer


Hvem som helst med en HTC-basert Android-telefon kan laste ned HTCs Zoe-app. Denne fungerer imidlertid ikke som de overnevnte, da du må lage det «levende bildet» manuelt.

Når du starter appen, må du velge å opprette et såkalt høydepunkt og velge hvilke bilder og videoer som skal inkluderes. Deretter vil appen sette sammen klippene til en høydepunktvideo med musikk.

Filen lagres i .MP4-videoformat, og du kan naturligvis dele denne hvor enn du måtte ønske.

Last ned:
Instagram Boomerang for Android (Google Play, gratis)
Instagram Boomerang for iOS (App Store, gratis)
Lumia Camera for Windows Phone (Windows Phone Store, gratis)
HTC Zoe for Android (Google Play, gratis)

LES OGSÅ: Lag stilige bilder med Pikazo

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer