Hva er DAC - og hvorfor trenger jeg det?

En DAC kan forbedre lyden på både PC-en og mobilen.

<B>BEDRE LYD:</B> Denne kombinerte DAC-en og hodetelefonforsterkeren fra Nuforce til 1.190 kroner kan gi musikkopplevelsen et løft. Foto: OPTOMA NUFORCE
BEDRE LYD: Denne kombinerte DAC-en og hodetelefonforsterkeren fra Nuforce til 1.190 kroner kan gi musikkopplevelsen et løft. Foto: OPTOMA NUFORCE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig oftere støter vi på uttrykket «DAC» i forbindelse med mobiltelefoner, PC-er og lydutstyr.

Men hva er egentlig en DAC - og hvorfor trenger du den?

Bokstavene DAC står for «Digital to Analog Converter» - på norsk «digital til analog-omformer».

Det dreier seg med andre ord om en dings eller krets som gjør datakoder om til klingende lyd. Denne prosessen er i seg selv ikke vanskelig, og utføres i dag av innmaten i enhver mobiltelefon, PC eller nettbrett.

Hva er da vitsen med en ekstern DAC i tillegg?

LES OGSÅ: «Norsk» lavpris-DAC leverer lyd i toppklasse

Ikke data som er viktigst

Det er forsterkeren, altså den delen som ikke handler om dataverdenenes 0 og 1 - som er viktig.

KRAFTKAR: Norske Hegels HD12 er en DAC med forsterker i toppklasse. Så er prisen også rundt 7.000. Foto: HEGEL
KRAFTKAR: Norske Hegels HD12 er en DAC med forsterker i toppklasse. Så er prisen også rundt 7.000. Foto: HEGEL Vis mer


Her gjelder det gode gamle grunnprinsippet om at kjeden aldri er sterkere enn det svakeste leddet. Som oftest er dette leddet en hodetelefon eller høyttaler. Det er her du har mest å hente på lyden.

Selv den beste høyttaler eller hodetelefon blir ikke bra dersom forsterkeren er for dårlig eller gir for svakt signal.

LES OGSÅ: Musikkstrømmer og DAC i ett

Mange typer

Det finnes dedikerte hifi-DAC-er som bare gjør én ting: De omformer den digitale lyden og sender den videre som et analogt signal.

KONTROLL: Mange DAC-er har volumkontroll, slik at du bare trenger en effektforsterker. Foto: BENCHMARK
KONTROLL: Mange DAC-er har volumkontroll, slik at du bare trenger en effektforsterker. Foto: BENCHMARK Vis mer


Mange DAC-er har i dag også volumkontroll, slik at de i realiteten er fullblods forsterkere. Dette gjelder både om DAC-en sitter som en del av elektronikken i en mobiltelefon eller selges som et frittstående apparat til bruk i stereoanlegget hjemme.

Mange forforsterkere og integrerte stereoforsterkere har i dag innebygget DAC, og alle moderne hjemmekinoforsterkere har det.

LES OGSÅ: Går det an å høre forskjell?

Mobil-trend

I tillegg finnes det et godt utvalg av små og billige USB-DAC-er. En USB-DAC er en liten dings du plugger inn i USB-porten på en PC eller Mac for å få et bedre og renere signal ut til for eksempel et stereoanlegg enn det den innebygde, analoge utgangen på PC-en kan gi.

GROMLYD I LOMMA: Kobler du en Oppo HA2 til mobilen din  bør du få et skikkelig løft i hodetelefonene. Pris: Rundt 4.000. Foto: OPPO DIGITAL
GROMLYD I LOMMA: Kobler du en Oppo HA2 til mobilen din bør du få et skikkelig løft i hodetelefonene. Pris: Rundt 4.000. Foto: OPPO DIGITAL Vis mer


Etterhvert har det også begynt å komme DAC-er til mobiltelefoner. Disse kobles til Lightning-kontakten på en iPhone eller microUSB-kontalkten på en Android-telefon.

Dermed kan du ta ut lydsignalet digitalt, og slippe å forholde deg til den analoge lydutgangen på mobilen. Denne er ofte av tvilsom karakter, og en DAC vil ofte gjøre lyden både høyere og klarere i hodetelefonen.

Avhenger av hodetelefonen

Det finnes også hodetelefoner med innebygget DAC, slik at du kan koble dem rett til USB/Lightning-utgangene i mobiltelefoner og nettbrett. Flere mobilprodusenter har i det siste gjort et nummer ut av at de har forbedret DAC-en i mobilene sine.

LETTE Å DRIVE: Med en hodetelefon som Klipsch Reference On Ear er det ikke sikkert at en DAC utgjør noen stor forskjell. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
LETTE Å DRIVE: Med en hodetelefon som Klipsch Reference On Ear er det ikke sikkert at en DAC utgjør noen stor forskjell. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Apple planlegger ifølge ryktene å fjerne den analoge lydutgangen helt, slik at digital kobling mot DAC blir eneste muligheten.

Merk for øvrig at DAC-er til hjemmebruk som hovedregel ikke fungerer med mobil, og at du ike kan regne med å kunne bruke en mobil-DAC til en PC eller Mac.

Det er også verd å huske at resultatet avhenger både av mobil og hodetelefon. Størst gevinst får du med en tungdreven kvalitets-hodetelefon. Med en lettdreven hodetelefon av rimeligere type blir kanskje resultatet mer enn bra nok med mobilens innebygde DAC og forsterker.

Selges i bøtter og spann

TIL PC OG MAC: Denne DAC-en fra Audioquest kobles mellom PC-ens USB-port og en stereoforsterker.  Foto: HIFI-KLUBBEN
TIL PC OG MAC: Denne DAC-en fra Audioquest kobles mellom PC-ens USB-port og en stereoforsterker. Foto: HIFI-KLUBBEN Vis mer


Uansett hva Apple og konkurrentene deres måtte gjøre, så er det sikkert at lydforbedrende produkter seiler i medvind.

Det er nå en gang slik at de fleste lydprodukter vi omgir oss med gir beskjeden lydkvalitet. Elektronikkbransjen oppgir ikke spesifikke salgstall for DAC, men skal vi dømme etter elektronikkbutikkenes utvalg er det et stort marked.

Et søk på Prisjakt ga oss over 300 produkter av denne typen som er til salgs i norske butikker, i prisklasser fra 99 kroner til 184.000.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!