Huawei U8850 Vision

Billigselskapet Huaweis nye toppmodell er verken topp eller spesielt billig.

3D: Hjemskjermen på Huawei Vision er tredimensjonal til tider, men som oftest ganske normal. Telefonen ellers er også ganske normal. Ganske kjedelig, med andre ord.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
3D: Hjemskjermen på Huawei Vision er tredimensjonal til tider, men som oftest ganske normal. Telefonen ellers er også ganske normal. Ganske kjedelig, med andre ord. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Da Huawei annonserte sin nye Android-modell, U8850 Vision, ble mange spente.

LES OGSÅ:

Her kom det en telefon fra billigselskapet som lovet fem megapiksler kamera, Snapdragon-prosessor med én gigahertz og en kropp laget av ett stykke aluminium ("unibody"). Veiledende pris skulle ligge på rundt 2.500 kroner.

Les vår første sak: Nå kommer Huawei Vision

"Nå må HTC passe seg", skrev flere teknologimedier. Dette skulle bli banebrytende i Huawei-sammenheng.

Men vi tror HTC kan ta det med knusende ro.

Visste du at Vollviks nye P9S egentlig er en Huawei?

Skuffende design

For det første: Vision koster ikke 2.500 kroner.

Den kan forhåndsbestilles til 2.700 kroner hos både Elkjøp og Lefdal, men prisforskjellene er store. Hos Komplett ligger den inne til 3.000 kroner, hos Spaceworld er prisen 4.000 kroner, mens Experts nettbutikk håper folk vil betale hele 4.500 kroner for mobilen. Disse kan selvfølgelig endre seg, men likevel.

For det andre: Vision lever ikke opp til produktbildene. Designet er kjedelig, og at den er laget av ett stykke aluminium er en sannhet med sterke modifikasjoner.

Sant nok har den en stor metallrygg, som er laget av ett stykke aluminium, men denne blir avskåret av to store plastområder bak, og lager ikke annet enn en tynn ramme på fremsiden.

KJEDELIG: Huawei Vision er ikke særlig visjonær når det kommer til design.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KJEDELIG: Huawei Vision er ikke særlig visjonær når det kommer til design. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Dermed får man ikke den samme følelsen andre "unibody"-produkter gir, men at dette er en robust telefon er det likevel ingen tvil om.

Fjeset til telefonen består av et plaststykke som tiltrekker seg fett som en forstads-amerikaner, og fire berøringsknapper nederst. Disse knappene tror de blir trykket på om du sveiper fingeren fra skjermen til knappen, noe som fører til feiltrykk. Fronten er ellers glatt og fin, og LCD-skjermen på 3,7 tommer er lyssterk og grei nok.

På toppen har Huawei av ukjente og uforståelige grunner valgt å bytte plassering av låseknapp og hodetelefon-inngang. Så når du skal låse telefonen vil mange trykke innstiktivt på øverste høyre hjørne, uten annet resultat enn en liten kul i fingeren. Unødvendig.

Med sin tykkelse på under centimeteren gir Huawei Vision en følelse av en liten og rund telefon, som samtidig har en relativt generøs skjerm.

Slik ser telefonen ut:

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
3D: Hjemskjermen på Huawei Vision er tredimensjonal til tider, men som oftest ganske normal. Telefonen ellers er også ganske normal. Ganske kjedelig, med andre ord. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KJEDELIG: Huawei Vision er ikke særlig visjonær når det kommer til design. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Mye lagring, mye fyll

Hjemskjermene på Huawei Vision kan snurre i tre dimensjoner. Om du skulle ha savnet det.
Hjemskjermene på Huawei Vision kan snurre i tre dimensjoner. Om du skulle ha savnet det. Vis mer

Vision markedsføres som en Android-telefon med 3D-grensesnitt. Teknisk sett er Vision bare en telefon med et standard Android-operativsystem, og en medfølgende erstatning for hjem-skjermen som alle Android-brukere kan laste ned: SPB Shell 3D.

Man kan forøvrig velge om man vil bruke denne eller Androids standard-hjemskjerm. Faktisk må man velge dette selv første gangen man bruker telefonen, og uerfarne brukere kan bli forvirret, og potensielt ende opp med en helt annen telefon enn den de har sett på bilder.

SPB Shell 3D flyter gledelig nok fint på Visions Snapdragon-prosessor, og 3D-effektene kan være morsomme. Men det tar kort tid før de mister sjarmen.

Man sitter igjen med en hjemskjerm som ikke er fullt så tredimensjonal som mange kanskje hadde håpet på, men som byr på mange fine løsninger og widgets.

Ettersom det bare er hjemskjermen som er byttet ut, er alt annet i telefonen standard Android. Det betyr at ting ser mye kjedeligere ut enn det gjør på for eksempel HTC sine modeller, spesielt SMS-appen. Fordelen er at man sannsynligvis kan vente seg raskere Android-oppdateringer. Og SMS-apper kan man selvsagt finne selv på Market om man ønsker.

Her ser du hvordan du bytter SMS-app på Android

Slik ser grensesnittet ut på Huawei Vision:

Hjemskjermene på Huawei Vision kan snurre i tre dimensjoner. Om du skulle ha savnet det.
FASTLÅST: Mange av appene på Huawei Vision blir du aldri kvitt. De følger med, og Gud forby at noen skulle finne på å ikke like dem.
STYGT: Synes du dette er pen design? Da vil du storkose deg med Huawei Vision, som kjører standard Android.

Vision har en hel gigabyte med internt minne for apper. Topp, for her er det mange som slurver. Men dessverre blir noe av minnet spist opp av en haug apper som følger med. Blant annet Angry Birds, Documents To Go, ES File Manager, Shazam, Layar, Twitter og Facebook. Men ikke tro at Huawei gjør dette for å være snille. Du kan være trygg på at de får en god slant penger for dette. Du blir ikke kvitt dem, heller. Appene kan rett og slett ikke slettes, da Android tror de er livsnødvendige "system-applikasjoner".

STYGT: Synes du dette er pen design? Da vil du storkose deg med Huawei Vision, som kjører standard Android.
STYGT: Synes du dette er pen design? Da vil du storkose deg med Huawei Vision, som kjører standard Android. Vis mer

Dessuten er noen av appene bare en lenke til en nettside, mens andre må laste ned data for å fungere. Spillet Asphalt 6, for eksempel, som ber deg sette av svimlende 535 megabyte om du vil kjøre racerbil på bussen. "Bloatware"-alarmen uler.

Det følger også med en app for Exchange, kalt Roadsync, som egentlig koster 57 kroner. Denne gjør en grei jobb, men er på ingen måte noe som bør vektes i vurderingen av telefonen.

Tastaturet som følger med har små knapper og er litt knotete, men har norsk ordliste. Og du kan alltids installere for eksempel Swiftkey.

Les også: Slik er nye Swiftkey X

Fin ytelse

Både appene som følger med og de du laster ned fra Android Market flyter bra på Vision. Den har tross alt den samme prosessor som gode, gamle HTC Desire HD.

Twitter og Facebook viser deg oppdateringer uten noe særlig lugging, men det merkes at dette ikke er noen Samsung Galaxy SII. Den koster selvfølgelig langt mer, uansett.

Les også: Test av Samsung Galaxy SII

Også spill fungerer fint på Vision. 3D-spill som Minecraft yter ikke maksimalt, men mer enn nok for å gi deg en helt fin spillopplevelse. 2D-spill som Cut the Rope spilles uten problemer.

PÅ BUSSEN: Huawei Vision og Spotify klarer seg bra på bussen, men volumet er for lavt.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PÅ BUSSEN: Huawei Vision og Spotify klarer seg bra på bussen, men volumet er for lavt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Men ytelsen er på ingen måte imponerende. Spesielt ikke når man har billigmodeller som SonyEricsson Xperia Active i bakhodet, som er både billigere og bedre.

Les også: Test av SonyEricsson Xperia Active

Batteriet gjør en god jobb, og du kan trygt ringe lange samtaler selv med under halve batteritiden igjen.

Samtalene høres helt fine ut, men vi opplevde noen små opphold hist og pist. Dette kan selvfølgelig ha med dekning å gjøre, hos både oss og samtalepartner, men telefonens dekning virker ellers upåklagelig.

Spotify på bussen med Netcom-nett var aldri noe problem. Men telefonen gir dessverre en ganske sparsommelig mengde lyd, så for eksempel på et fly kan nok volumet være i minste laget.

Skuffende kamera

En telefon som kalles Vision høres ut som en skikkelig kameramobil. Og de fem megapikslene hevet mange øyebryn da telefonen ble lansert.

Men øyebrynene kan du la senke seg. Våre formes i en "V".

For det hjelper ikke med høy oppløsning når kameraet krever så mye lys at bildene enten blir grumsete eller rett og slett uskarpe fordi du glemte å ta med deg lyskasteren.

Du kan se bilder i full oppløsning her, her og her.

Her har du flere testbilder:

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Video kan tas opp i 720p, og selve bildekvaliteten blir grei nok, men bevegelsene har en viss hakking som ødelegger moroa.

Her er en video fra toget, som du kan se i 720p om du velger det i avspilleren:

Forøvrig er den en lathans når det gjelder spilling av andre videofiler. I vår test-pakke klarte den ingen av formatene i mer enn noen få sekunder, før avspillingen ble stoppet av en feilmelding.

Helt grei Huawei

Det er gøy å teste mobiler. Men det var ikke gøy å teste Huawei Vision.

Den er verken spesielt rask eller spesielt treg. Ytelsen er helt grei.

Den er verken spesielt stygg eller spesielt pen. Utseende er helt greit.

Den er verken spesielt dyr eller spesielt billig. Prisen er helt grei.

Men trenger verden virkelig enda en helt grei Android?

Nei.

Og det gjør ikke du heller.

Er du først på jakt etter en billigmobil, vurder heller:
ZTE Skate (fra 2.000 kroner)
SonyEricsson Xperia Active (fra 2.300 kroner)
Motorola Defy (fra 2.300 kroner)
SonyEricsson Xperia Ray(fra 2.500 kroner)

Testresultat

Huawei U8850 Vision

Terningkast 3

Fin ytelse, robust, middels prisklasse.

Dårlig kamera, masse bloatware, ingen design-mesterstykke.