HELT GREIT: Den ser helt grei ut, Huawei Ascend P2. Men den imponerer hverken på utsiden eller innsiden. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HELT GREIT: Den ser helt grei ut, Huawei Ascend P2. Men den imponerer hverken på utsiden eller innsiden. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Huawei Ascend P2

Oppfølgeren til fjorårets overraskelse er årets skuffelse.

Av og til møter du noe som ikke svarer til forventningene. En grønnhåret punker som ber deg på wienerbrød. En stor rottweiler som slikker deg på hånden. Eller en billig mobil som oppfører seg som en av de store gutta.

LES OGSÅ:

Huawei Ascend P1 var en slik mobil. Vi testet den i fjor, og ble tatt på senga over hvor bra den føltes. "Årets store overraskelse" kalte vi den, og satt fem prikker på terningen.

Se hvorfor: Test av Huawei Ascend P1

Vi gledet oss derfor til å teste Huawei Ascend P2, og har i all begeistringen allerede skrevet to artikler om den.

Les også: Huwaei hevder Ascend P2 blir "verdens raskeste mobil"
Les også: Slik fungerer Emotion UI på Huwaei Ascend P2

Denne artikkelen blir den siste.

Ett skritt frem, to tilbake

Huawei Ascend P2 er som forgjengeren i mellomklassen prismessig. Veilledende, global pris er på rundt 3.000 kroner, men foreløpig finner vi den i kun én norsk butikk, til 3.900 kroner. Ifølge Huawei skal Elkjøp snart selge den til 2.995 kroner, så trolig vil prisen ligge rundt her når P2 kommer ut i flere butikker. Og her prisen ligge, noe vi kommer tilbake til.

P1 ble lansert som verdens tynneste mobil, og verdensrekord eller ikke: Tynn var den. P2 er tykkere, med sine heller normale 8,4 millimeter. Dette bidrar til å gjøre Huwaei Ascend P2 til en kjedeligere mobil å se på enn P1.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For man kan knapt designe en mer konform mobil enn dette. Den speilblanke fronten buer seg ned på toppen og bunnen – pent nok, men fingeren din kolliderer i skarpe kanter til høyre og venstre. Baksiden er relativt ru, så den sklir ikke slik andre såpeglatte mobiler gjør, men igjen: Heller ikke baksiden ser spesielt interessant ut.

Det mest interessante er kanskje plasseringen av USB-inngangen, som sitter på toppen, ved siden av lydutgangen, akkurat som på P1. Dette er uvant for de fleste, men har faktisk flere fordeler, som at den blir mer behagelig å holde og enklere å bruke når den lades.

Her ser du noen bilder av hvordan Huawei Ascend P2 ser ut:

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

P2 er også bredere og høyere enn P1, fordi skjermen nå er større: 4,7 tommer, mot 4,3 på forgjengeren. Skjermen har blitt høyoppløst, dog ikke like høyt som dagens toppmodeller, med P2 sine 1280 ganger 720 piksler. Den kan også brukes med hansker, noe som kan være fint på vinteren. Samtidig mister vi AMOLED-skjermen fra P1, og sitter nå med en LCD-skjerm som er skarp, men ikke så spennende fargemessig som P1 sin. Knappene under skjermen er usynlige når de ikke lyser, noe de sjeldent gjør før etter du forhåpentligvis har trykket på den rette knappen. Vi finner ingen innstilling for å beholde lyset på, slik vi ofte gjør på andre telefoner, så her er det bare å pugge hvor hvilken knapp er.

Slik skal man designe en telefon: Test av den ferske toppmodellen HTC One

IPHONE-AKTIG: Mange hater iPhone-sammenlikninger, men Huawei ber om det med sitt Emotion UI-grensesnitt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
IPHONE-AKTIG: Mange hater iPhone-sammenlikninger, men Huawei ber om det med sitt Emotion UI-grensesnitt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Det er ikke voldsomt store forskjeller mellom Huawei Ascend P2 og P1 rent fysisk, men forskjellene som er der gjør den ingen tjenester. Huawei Ascend P2 føles som ett skritt frem (større skjerm med høyere oppløsning) og to tilbake (kjedeligere design og ingen AMOLED).

Android med Emotion UI

Vi likte Huwaei Ascend P1 sin rene Android-opplevelse. Det gjorde den rask, pen og enkel. Men med P2 har Huawei tatt en helomvending, og installert sitt nye Android-skall Emotion UI.

Det er etter vår oppfatning en tabbe.

Tanken bak Emotion UI er dette: Alt du kan gjøre på telefonen ligger på hjemskjermene. Du har ingen oversikt over alle installerte apper slik alle andre Android-telefoner har, men kun hjemskjermer fulle av ikoner og mapper, akkurat som på iPhone. Å ha kun ett sted å finne appene sine kan gjøre ting enklere for noen, men personlig finner vi ingen fordeler ved dette.

Huawei Ascend P2 leveres også med et drøss temaer, som endrer alt fra låsekjerm, ikoner på standardappene, utseende på modulene og bakgrunnsbildene. Ikonene til apper du laster ned selv endrer seg også, da alle får en bakgrunn. Og her ligger noe av hovedproblemet: Vi klarer ikke å få en "normal" opplevelse. Alle temaene er spesielle på sine måter, og det å være spesiell er langt fra alltid positivt.

At temaet endrer låsekjermen er forresten en overdrivelse, for har du skjermlås på, noe du absolutt bør ha, ser du lite til dette. Låseskjermen er generelt ganske mangefull med skjermlås på, et problem vi også ser på andre telefoner.

Du kan selvfølgelig bytte Android-hjemskjerm på P2 selv – her er våre favoritter!

Her kan du se hvordan Android-opplevelsen er på Huawei Ascend P2 (fra denne artikkelen):

Å levere med sitt eget Android-skall er noe alle gjør. Vi skulle gjerne sett at flere telefoner ble levert med ren Android, samtidig som vi godt forstår at produsentene vil skille seg fra hverandre. Men, og dette er et digert men: Skal man blåse en lang marsj i hva Google vil med Android, må man gjøre sitt eget skall bedre enn Google sitt. Det har ikke Huawei gjort. Ikke i det hele tatt.

Ustabil ytelse

For å sammenlikne ytelsen på alle mobilene vi tester, kjører vi ytelsestester ("benchmarks") på dem. Da er det et minstekrav at mobilene faktisk klarer å kjøre disse testene. Det gjør ikke Huawei Ascend P2. Først slet vi med å få Epic Citadel til å rulle, og enda verre var det med Browsermark, som vi aldri fikk til å gjennomføre i mobilens standardnettleser. Testresultatene ble uansett ikke noe å rope hurra for.

Tallene fra slike tester kan tale i kløyvede tunger, men vår runde med ytelsestester var symptomatisk med opplevelsen forøvrig:

Huawei Ascend P2 er ustabil, og oppleves ikke som spesielt rask.

Standardnettleseren fungerer greit, men hikker av og til og imponerer aldri. P2 leveres med både denne og Chrome, irriterende nok, da du ofte får spørsmål om hvilken du vil bruke. Ekstra irriterende fordi Chrome yter dårligere. Apper som Facebook og Instagram går for det meste glatt og fint, men også her kan det av og til oppstå hikke.

Historien gjentar seg for spill, som også er en blandet opplevelse. Ascend P2 gjør det dårligere i 3D-testen Epic Citadel enn for eksempel billigmodellene Samsung Galaxy S III Mini og HTC One SV, mens 3D-spillet Mini Motor Racing fungerer fint. Det samme med 2D-spillet Angry Birds Star Wars. Men favoritten vår om dagen, Android-porten av klassikeren Carmageddon, fungerer ikke i det hele tatt. Sorte felter flimrer over skjermen og gjør det nærmest umulig å spille.

Test av Samsung Galaxy S4 – ytelseskongen

SER SVART UT: Prøver du å spille Carmageddon på Huawei Ascend P2 må du belage deg på å spille i blinde. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SER SVART UT: Prøver du å spille Carmageddon på Huawei Ascend P2 må du belage deg på å spille i blinde. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Slike små og irriterende feil er det mange av på Huawei Ascend P2. For eksempel:

 • Standardnettleseren slår ned lysstyrken hver gang du åpner den. Dette er ekstremt irriterende, da lysstyrken noen ganger blir svært lav. Vi har prøvd alt av innstillinger for å fikse dette uten hell, men det ble bedre da vi slo av alt av batterisparing.
 • Lysstyrken slår seg også ned fra tid til annen uansett hva vi gjør, uansett hvordan vi flikker på innstillingene. Eneste løsningen er å gå inn og justere den opp igjen manuelt.
 • Hjemskjermene må stadig lastes på nytt – et problem blant annet HTC også hadde tidligere.
 • Nettleseren har flere ganger krasjet.
 • Under lading virker det som det er dårlig kontakt av og til, da ladingen slår seg av og på.
 • Kontrollene i kameraappen har plutselig forsvunnet.
 • Kameraet kan åpnes ved å trykke på den fysiske utløseren. Men dette tar lang tid, noen ganger mange sekunder, og er langt tregere enn når man bare trykker på kameraikonet.

NOK: Både minnet og batteriet på Huawei Ascend P2 holder. Det er opplevelsen ved faktisk bruk det skorter på. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
NOK: Både minnet og batteriet på Huawei Ascend P2 holder. Det er opplevelsen ved faktisk bruk det skorter på. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

På det beste, og som oftest, er ytelsen på Huawei Ascend P2 helt fin. Men på sitt verste er den treg og ustabil. Denne ustabiliteten gjør at vi aldri helt stoler på at P2 gjør det vi vil den skal gjøre, når vi vil den skal gjøre det. Og totalopplevelsen blir derfor at P2 er en dårligere arbeidshest enn forgjengeren, merkelig nok.

– Men sa ikke Huawei at Ascend P2 skulle være verdens raskeste?

Jo, de sa det. Men de siktet til 4G-hastigheter som er en saga blått her til lands. Men P2 har vanlig 4G også, som du kan bruke i Norge om du er heldig nok til å ha tilgang på det. Så heldige er ikke vi.

Minne, batteri, lyd

Huawei har oppgradert minnet betraktelig på Ascend P2. Du har nå 16 GB, hvorav rundt 11 GB er ledig. Dette vil holde for de fleste. Problemet er at dette også holde om du har tenkt til å kjøpe telefonen, for minnekortplassen fra P1 har forsvunnet.

Batteriet har også blitt større, trolig én av grunnene til at P2 er såpass mye tykkere enn P1. 2.420 mAh ser bra ut på papiret og viser seg å være nok. Vi har opplevd at mobilen har tryglet om mer jus ved leggetid, men dette var dager da jusen ble drukket opp av ytelsestester, musikkspilling og hard bruk. Vanligvis har vi ikke hatt noen problemer med å vare gjennom dagen, som er mer enn vi kan si om blant annet toppmodellen HTC One.

Test av Sony Xperia Z – en av våre nye favoritter

Lyden fra mobilens interne høyttaler er ganske høy, mens lyden fra hodetelefonene du stikker i telefonen er lavere enn vi hadde håpet på. Ringe kan Ascend P2 også, uten at det har ført til noen problemer med hverken samtalekvalitet eller dekning.

Middelmådig kamera

Vi har såvidt vært innom den manglende låseskjermen, og spesielt savner vi en rask måte å gå fra låst telefon til kameraet. Telefonen har en fysisk utløser, som for eksempel Windows Phone bruker til å starte kameraet med når telefonen er låst, men det gjør ikke Huawei Ascend P2. Du kan bruke knappen til å åpne kameraappen når telefonen er ulåst, men det blir heller meningsløst, og er som nevnt tregt.

GRUMS: Bildene du tar med Huawei Ascend P2 blir ofte grumsete, som du ser her. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
GRUMS: Bildene du tar med Huawei Ascend P2 blir ofte grumsete, som du ser her. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Kamerappen fungerer helt fint, og lar deg velge hvor du vil fokusere. Appen har også noen ekstrafunksjoner som diverse filtre og fokuspunkt som følger motivet når du beveger telefonen.

For å gi kameraet en ildtest tok vi det med i en barnebursdag: Alle mobilkameraers mareritt. Og mareritt ble det. Av de 20 bildene av barn i alt fra sitte-stille-og-spise-pølse-stilling til gå-bananas-på-stuegulvet-modus ble to skarpe. Resten ble alt fra totalt mislykket til noe som kanskje kan brukes i en MMS. Uskarpe bilder har vi også opplevd i langt mindre krevende situasjoner, og eksponeringen sliter til tider, også. Da hjelper det ikke at kameraet har 13 megapiksler. Ascend P2 er derfor en veldig middelmådig kameramobil. Ikke direkte dårlig, for resultatene kan bli fine om du har dagslys eller motivet sitter musestille.

HTC One har bare fire megapiksler – hvor bra er det i praksis?

Under kan du se noen bilder vi har tatt med Huawei Ascend P2. De verste, fra barnebursdagen, kan vi dessverre ikke publisere.

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

På videosiden gjør P2 en bedre jobb. Det går glatt for seg i 1080p-oppløsning, og lyden er behagelig.

Her ser du en film tatt opp i 1080p på Huawei Ascend P2:

Årets skuffelse

Det er ikke noe poeng å bruke mye plass i denne anmeldelsen på å snakke positivt om Huawei Ascend P2. For de negative sidene er langt flere, og viktigere. Men det betyr ikke at alt er dårlig. Batteriet er som sagt bra, skjermen gjør en fin jobb, den har greit med lagringsplass og ytelsen kan være god når telefonen først vil. Dette gjør at Ascend P2 ikke får noe jumbokast på terningen.

SYND: Huawei Ascend P2 har spesifikasjonene i orden, men opplevelsen holder dessverre ikke. Spesielt ikke om den skal koste mye mer enn 3.000 kroner. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SYND: Huawei Ascend P2 har spesifikasjonene i orden, men opplevelsen holder dessverre ikke. Spesielt ikke om den skal koste mye mer enn 3.000 kroner. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Vi har altså likevel valgt å fokusere på det negative. Ikke fordi vi er gamle grinebitere som vil Huawei vondt, men fordi det finnes mange grunner til å ikke kjøpe denne mobilen. Og det er også grunnen til at Ascend P2 bare får terningkast tre.

Som sagt har vi ikke mange priser på den ennå, men den ligger an til å koste et sted rundt 3.000 kroner, og det den gjøre om den skal ha livets rett. For til nesten 4.000 kroner, som er den eneste prisen vi finner foreløpig, fortjener ikke denne telefonen terningkast tre. Men også til rundt 3.000 kroner er konkurransen tøff, og er du på utkikk etter en mobil i denne mellomklassen, finnes det langt bedre alternativer.

Her er noen av de beste kjøpene akkurat nå til rundt 3.000 kroner:

 • Google Nexus 4 (gammel traver med ren Android, terningkast fem, fra 3.000 kroner)
 • Samsung Ativ S (Windows Phone-toppmodell til lavpris, terningkast fem, fra 2.700 kroner)
 • Sony Xperia V (vanntett 4G-mobil, terningkast fem, fra 3.400 kroner)
 • HTC Windows Phone 8X (enda en Windows Phone-toppmodell til lavpris, fra 3.000 kroner)
Om Huawei Ascend P1 var fjorårets overraskelse, er Ascend P2 årets skuffelse. Og bare så det er sagt: Huawei Ascend P1 koster nå under 2.500 kroner, og er fortsatt en solid mobil.

Testresultat

Huawei Ascend P2

Fint batteri, greit minne, tidvis fin ytelse, 4G, hanskeskjerm.

Yter tidvis dårlig, skuffende kamera, sliter med mange småfeil, rar Android-versjon, vi er spente på prisen.

Se alle våre tester