Huawei annonserer Mate 8

Ny kjempetelefon fra kineserne.

<strong>NY GIGANT:</strong> Seks tommer store Huawei Mate 8 lanseres i Norge som ett av de første landene. Foto: HUAWEI
NY GIGANT: Seks tommer store Huawei Mate 8 lanseres i Norge som ett av de første landene. Foto: HUAWEI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For drøye fire år siden lanserte Samsung sin første Galaxy Note-modell, som på den tiden ble ansett som enorm, med sin 5,3 tommer store skjerm.

Nå til dags har det blitt en langt mer vanlig skjermstørrelse på toppmodellene, der de fleste ligger på 5,2-5,7 tommer.

Nyannonserte Mate 8 trekker strikken bittelitt lenger og leveres med en seks tommer stor skjerm, akkurat som forgjengeren, Mate 7.

– Mer enn to dagers batteri

Og kineserne slår seg på brystet hva angår batteritiden på Mate 8. Med et 4000mAh-batteri og en ny og mer strømgjerrig prosessor, hevder de at mange vil oppleve batteritid på mer enn to dager. Telefonen skal nemlig kunne by på 20 timers nettsurfing før batteriet tar kvelden.

Videre skal telefonen også kunne lades raskt (9V/2A), der en halvtimes lading skal rekke til en dags bruk.

For øvrig var vi svært fornøyde med forgjengeren på dette punktet, som hadde et enda litt større batteri (4100mAh).

LES TESTEN: Huawei Ascend Mate 7

FINGERAVTRYKK: Også på Mate 8 har Huawei plassert fingeravtrykksleseren på baksiden. Foto: HUAWEI
FINGERAVTRYKK: Også på Mate 8 har Huawei plassert fingeravtrykksleseren på baksiden. Foto: HUAWEI Vis mer


Ny, egenutviklet prosessor

Mens de fleste mobilprodusenter sverger til Qualcomms Snapdragon-serie hva gjelder prosessor, har Huawei, i likhet med Samsung, valgt å bruke egenutviklet maskinvare.

Nytt av året, og som Mate 8 blir første modell ut med, er Huaweis egen Kirin 950-prosessor, med åtte kjerner (4x2,3GHz + 4x1,8GHz). Den skal i følge selskapet være dobbelt så rask som forgjengeren, mens grafikkbrikken skal være mer enn dobbelt så rask. Og dette med 30 prosent lavere strømforbruk.

Lekkasjer fra ytelsestestapper som AnTuTu og Geekbench antyder at Kirin 950 vil være svært rask, med henholdsvis 79.000 og 6.245 poeng i de to testene. Det gjør i så fall Mate 8 til en av de raskeste telefonene på markedet – våre «husrekorder» er henholdsvis 68.793 (Samsung Galaxy S6 Edge) og 4.787 (Samsung Galaxy S6 Edge+) på disse to ytelsestestene. Dog er det ikke sikkert at grafikkdelen er like imponerende, selv om den er raskere enn før – her har nemlig Huawei vært et godt stykke bak de beste.

Mye skjerm

KNOK, KNOK: I Emotion UI 4.0 skal knokefunksjonen være forbedret fra tidligere versjoner. Foto: HUAWEI
KNOK, KNOK: I Emotion UI 4.0 skal knokefunksjonen være forbedret fra tidligere versjoner. Foto: HUAWEI Vis mer


Til tross for at telefonen har seks tommer stor skjerm, er ikke fotavtrykket avskrekkende. Ifølge vår utregning dekker skjermen 78,38 prosent av det totale skjermarealet. Tykkelsen er også redusert fra Mate 7 – fra 8,3 til 7,9mm.

Som på flere andre modeller fra Huawei er fingeravtrykksleseren plassert på baksiden av telefonen. Der finner man også hovedkameraet på 16 megapiksler, som bruker en splitter ny bildesensor fra Sony (IMX298) og har lysstyrke på f/2,0. Det har også optisk bildestabilisering.

Siste versjon av Android

Mate 8 skal også ha Android 6.0 (Marshmallow) innabords, med Huaweis Emotion UI-grensesnitt på toppen; også det i ny versjon.

Blant annet skal knokeberøringsfunksjonene være forbedret (der telefonen skiller mellom trykk fra fingertupp og knoke). Nytt er også muligheten til å kjøre to apper ved siden av hverandre, innebygd skanning av visittkort og møtetavler og mer til.

Ifølge nettsidene skal modellen også støtte to SIM-kort, men her har vi tidligere opplevd at modellene som selges i Norge ikke alltid samsvarer med de som selges internasjonalt, så helt sikre er vi ikke, men vi har bedt vår kontakt hos Huawei om å sjekke det opp.

Norge er for øvrig ett av landene på den initielle lanseringslisten. Telefonen kommer i løpet av februar, og vi forventer at 32GB-versjonen med 3GB RAM havner på rundt 6.000 kroner her til lands basert på prisene vi har sett i Danmark. I tillegg vil det komme en 64GB-versjon med 4GB RAM, men den kommer foreløpig ikke til Norge.

Mate 8 blir for øvrig tilgjengelig i fire farger – gull, sølv, grå og brun.

Her finner du Dinsides mobiltester