HTC Windows Phone 8S

Lillesøsteren til 8X er billigere. Der stanser også fordelene.

SPESIELL: HTC Windows Phone 8S leveres i flere farger, blant annet denne gule og grå utgaven. Den liker vi ikke spesielt godt, men de andre versjonene ser langt penere ut.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SPESIELL: HTC Windows Phone 8S leveres i flere farger, blant annet denne gule og grå utgaven. Den liker vi ikke spesielt godt, men de andre versjonene ser langt penere ut. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

One X er HTCs toppmodell for Android, 8X er toppmodellen for Windows Phone. Og der One X har sin lillesøster One S, har 8X sin 8S.

LES OGSÅ:

Få med deg:


S-modellene er billigere, og dårligere. HTC Windows Phone 8S er ikke noe unntak. 8S koster om lag 2.500 kroner, mens 8X-modellen ligger på rundt 4.000 kroner. Ikke fullt halv pris, men likevel langt lavere.

Spørsmålet er om de sparte 1.500 kronene er verdt det.

Bakgrunn: Vi likte nemlig HTC Windows Phone 8X svært godt - les testen!

AHA: Så det er fra refleksvester HTC Windows Phone 8S har hentet inspirasjon fra.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
AHA: Så det er fra refleksvester HTC Windows Phone 8S har hentet inspirasjon fra. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Politimobil

Windows Phone 8S leveres med flere "frimodige fargestrøk", som HTC kaller det. Og frimodig er en underdrivelse: Vi har fått låne en av de grelleste modellene vi har sett på lenge, i lysegrått og signalgult. Det ser ut som den er designet av det norske politiet, og ser du den ved siden av en refleksvest innser du raskt hvor designerne fant den (nærmest bokstavelig talt) lysende kombinasjonsidéen. Dette er en mobil du kan legge foran bilen om du får motorstopp og har glemt varselstrekanten, eller henge rundt halsen om du skal stå for en evakuering.

Farger er selvfølgelig en subjektiv affære, så vi skal la det ligge. For heldigvis leveres 8S i langt tryggere og (i våre øyne) penere drakter, som rødt og blått. Og at mobiler endelig begynner å bli fargerike, applauderer vi.

Ellers er 8S en mindre påkostet versjon av 8X, noe som betyr en ru overflate bak som sikrer godt grep, og avrundet "putedesign" som plasserer den behagelig i hånden. Den fremstår likevel som mer klumpete og mangler den avrundede skjermoverflaten til 8X. Dermed blir 8S en kjedeligere mobil designmessig, men absolutt pen nok. Knappene er akkurat som de skal, med låseknapp på toppen og volum- og kameraknapp på høyre side. 8S er mindre enn 8X, men på ingen måte liten. Den er på størrelse med nye iPhone, og vil oppleves som helt normal av de fleste.

Her ser du hvordan Windows Phone 8S tar seg ut:

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MINNEKORT: På bunnen av telefonen er det et deksel du kan fjerne. Under finner du SIM- og minnekort-inngang. Men batteriet får du ikke byttet ut. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
8X VS. 8S: HTC Windows Phone 8S er et godt stykke billigere enn 8X, men vi synes ikke prisen er god nok til å rettferdiggjøre ofrene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Budsjettversjonen av 8X har kuttet kraftig på skjermfronten. Mens 8X gir deg en 720p-skjerm, byr 8S bare på WVGA, eller 800 ganger 480 piksler. Dette betyr at du mister den pikselfrie følelsen HD-skjermene gir deg, og at tekst blir mindre skarp. Men med mindre du er vant til høyoppløste skjermer bør det gå helt fint for de fleste. 8S-skjermen har dessuten en fin hvitfarge og dypt sortnivå, så det er absolutt ikke noen dårlig skjerm HTC serverer.

WVGA, QHD, HD, LCD, AMOLED, Retina - hva betyr alle disse begrepene, egentlig?

Windows Phone – på godt og vondt

"Windows Phone 8S by HTC" heter telefonen i reklamene, og den har operativsystemet i navnet.

IKKE SÅ MYE NYTT: Windows Phone 8 har ennå ikke imponert oss med tanke på nyheter i forhold til 7-eren.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
IKKE SÅ MYE NYTT: Windows Phone 8 har ennå ikke imponert oss med tanke på nyheter i forhold til 7-eren. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Selv synes vi den største nyheten i Windows Phone 8 er støtte for høyoppløste skjermer, noe 8S ikke drar nytte av. Hoppet til denne fra en Windows Phone 7-telefon er med andre ord ikke spesielt stort, og strengt tatt ikke noe hopp å ta, om du allerede er fornøyd med Windows Phone-telefonen din.

Her får du en stor gjennomgang av nyhetene i Windows Phone 8

For de som ikke er kjent med Windows Phone fra tidligere, byr byttet på både gleder og skuffelser.

  • Windows Phone har en svært god brukeropplevelse, hvor absolutt alt er glatt, raskt og pent, også på 8S.
  • Windows Phone byr på gode løsninger for kontakt med venner, som integrert Facebook og Twitter, og diverse muligheter for kontaktgrupper og samhandling, samt en super e-post-leser.
  • Windows Phone mangler fortsatt ting man er vant med fra konkurrentene, som et varslingssenter.
  • Windows Phone 8 mangler enda flere apper enn 7-utgaven gjorde, som for eksempel Spotify. Vi har lenge forsøkt å få Spotify til å fortelle oss når appen kommer på plass, men det eneste vi får vite er at det skal skje noe på nyåret.
Her kan du se hvordan Windows Phone 8 ser ut. Bildene er hentet fra 8X, men det ser prikk likt ut på 8S, bare med et litt mindre skjermområde.

BEDRE LÅSSKJERM: Du kan la andre apper gå inn i låsskjermen, for å endre bakgrunnsbilde eller gi deg små varsler nederst. Her lar vi HTC sin egen app gjøre bakgrunnen om til en værmelding. Merk at dette i realiteten bare er et bilde, så ikke forvent deg animasjoner eller liknende. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
DEN STØRSTE FORSKJELLEN: For den vanlige bruker vil dette være den største forskjellen i Windows Phone 8. Man kan selv bestemme hvor store flisene skal være. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

HTC får ikke lov til å gjøre allverdens med operativsystemet, så det gjør de heller ikke, men du får blant annet med appen "HTC", som gir deg klokke og vær på startskjermen, i samme stil som på HTCs Android-telefoner. Ellers får du akkurat det samme operativsystemet som på Nokias Lumia-modeller. Dog har HTC mye å lære fra Nokia med tanke på appene de slenger med i pakken, for her har Nokia-modellene langt mer å vise til enn HTC. Der Nokia-eiere kan kose seg med musikktjenester og morsomme bildeapper, kan HTC-brukerne kose seg med ... Tja. Hva nå enn de måtte finne i app-butikken, og der finner du ikke Nokia-appene.

Les mer om Nokia: Test av toppmodellen Nokia Lumia 920

God ytelse – dårlig lagring

Alle Windows Phone-telefoner yter bra. Så enkelt er det, faktisk. HTC Windows Phone 8S yter dermed også bra.

8S har tilsynelatende den samme dobbelkjerne-prosessoren som 8X, men den er klokket ned fra 1,5 til 1,0 GHz. Det merker du likevel lite til. Nettleseren gir deg en veldig glatt opplevelse, og det samme gjør alt annet du måtte finne på.

Alle spillene vi har prøvd, fra relativt enkle spill som Angry Birds Star Wars til 3D-spill som Cracking Sands, går også som signalgult smør i grå og varm panne.

Setter du derimot 8S ved siden av kraftigere konkurrenter, vil du raskt se at det finnes hurtigere mobiler der ute. Enkle oppgaver tar bittelitt lenger tid, mens mer avanserte oppgaver tar litt lenger tid.

Og telefonen har bare 512 MB RAM, mot 1 GB på toppmodellene. Dette betyr blant annet at ting forsvinner raskere ut av minnet, slik at du for eksempel må laste inn nettsider på nytt om du har gått ut av nettleseren. Du kan i prinsippet også oppleve apper eller spill som ikke vil kjøre på grunn av den lave RAM-kapasiteten, men dette har vi til gode å se i Windows Phone 8.

Det største problemet er uten tvil den beskjedne lagringskapasiteten. Det står 4 GB på boksen, men kun 1,2 GB av disse er ledig. I praksis er du dermed pent nødt til å dra nytte av 8S sin støtte for minnekort. Dette er noe andre mobiler, som 8X, mangler, så tommel opp for det. Men en enda større tommel ned for at HTC selger mobiler som kan påstås å være nærmest ubrukelige med mindre man gir selgeren et mersalg på minnekort.

Hvorfor støtter ikke alle HTC-telefoner minnekort? Vi har spurt sjefen!

MINNEKORT: På bunnen av telefonen er det et deksel du kan fjerne. Under finner du SIM- og minnekort-inngang. Men batteriet får du ikke byttet ut.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MINNEKORT: På bunnen av telefonen er det et deksel du kan fjerne. Under finner du SIM- og minnekort-inngang. Men batteriet får du ikke byttet ut. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Batteri, dekning, lyd

Modeller som HTC Windows Phone 8S har ofte mindre batterier enn toppmodellene, men så har de også et mindre maskineri som skal drives. Derfor holder 8S sitt batteri på 1.700 mAh seg bra. Ved normal bruk, altså litt surfing, prating og spilling, sitter du gjerne igjen med en god porsjon batteri ved leggetid.

Dekning og samtalekvaliteten er også akkurat som den skal være. Heller ikke denne gangen kan vi rapportere om noe spennende på dette feltet. Beklager.

HELT OK: Kameraet i Windows Phone 8S gjør ingen imponerende jobb, men det fungerer.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HELT OK: Kameraet i Windows Phone 8S gjør ingen imponerende jobb, men det fungerer. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

8S bærer som alle andre HTC-er Beats-logoen, og lyden er bedre enn hva billigmodeller ofte har. Den er ikke like god som på 8X, men den er høy, og har mer enn nok bass.

Kamera uten noe ekstra

Som på andre Windows Phone-telefoner kan du åpne kameraappen ved å holde inne den fysiske utløserknappen. Det blir raskt din eneste måte å gå inn i kameraet på, da det fungerer utmerket både fra låst og opplåst telefon.

Inne i appen venter ingen overraskelser. Du kan stille inn standardting som hvitbalanse og ISO, men du får ingen ekstra funksjoner. Igjen bør HTC lære av Nokia snarest om de vil ha flere gode argumenter for å velge dem fremfor finnene. For der Nokia gir deg flere morsomme kamerafunksjoner, som muligheten til å lage animerte GIF-er, gir ikke HTC deg noe som helst. Det eneste fotorelaterte som følger med er en svært enkel app for å etterbehandle bildene.

Bildene du tar blir akkurat slik du antar at de skal bli i denne prisklassen. Det betyr at av og til blir det fint, av og til blir det stygt, og som regel blir det helt allright. Bildene plages derimot av mye støy, som til tider er langt hardere og skarpere enn vi pleier å se på mobiltelefoner i disse dager.

Her kan du se et knippe bilder tatt med HTC Windows Phone 8S:

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Du kan se bilder i full oppløsning her:


HTC Windows Phone 8S kan filme i HD (720p), og bevegelsene blir glatte og fine. Men den bruker svært lang tid på å justere eksponeringen, og det tar flere sekunder fra du beveger kameraet til bildet ser riktig ut. Noen ganger justeres ikke eksponeringen i det hele tatt. Akkurat som bildene blir også videoopptakene til tider støyete.

Her ser du en filmsnutt tatt opp med HTC Windows Phone 8S:

Ingen sigar

2012 ble året der billige mobiler også klarte å være gode mobiler, og året der vi fikk mobiler til under tusenlappen som faktisk dugde.

Les saken: Her er de beste mobilene du får til under 1.000 kroner

8X VS. 8S: HTC Windows Phone 8S er et godt stykke billigere enn 8X, men vi synes ikke prisen er god nok til å rettferdiggjøre ofrene.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
8X VS. 8S: HTC Windows Phone 8S er et godt stykke billigere enn 8X, men vi synes ikke prisen er god nok til å rettferdiggjøre ofrene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

For at en billig mobil skal være å anbefale, må prisen likevel stå i stil til det du må ofre. HTC Windows Phone 8S ofrer litt for mye, uten å barbere av nok på prislappen.

For eksempel får du nå toppmodellen Samsung Galaxy SIII til 3.500 kroner – en tusenlapp mer enn 8S. Og for 1.500 kroner mer får du storebror HTC Windows Phone 8X, en pris som trolig snart vil falle, kjenner vi Windows Phone-salget rett.

Dermed holder det ikke helt for 8S, med en prislapp på 2.500 kroner. Joda, det er ganske billig, og joda, 8S er en ganske god mobil, men får du den ikke til en enda hyggeligere pris ville vi heller satset på litt mer kostbare modeller, som du kan ha mer glede av.

Og vi har fortsatt til gode å se hvordan Nokias billigere Lumia-utgaver oppfører seg.

Finn mobilen du er på utkikk etter - her er alle våre mobiltester!

Testresultat

HTC Windows Phone 8S

Terningkast 4

God ytelse, bra batteri, god lyd.

Svakt kamera, nærmest fraværende minne, lavoppløst skjerm, kjedelig Windows Phone-utgave.