HTC Wildfire vs. Huawei U8150

Av og til får en ikke så mye mer enn en betaler for.

<B>TO ALEN AV SAMME STYKKE:</B> HTC Wildfire og Huawei U8150 er ikke like på utsiden, snarere tvertimot, men deler mye på innsiden. Det er ikke egentlig en god ting. Foto: Øivind Idsø
TO ALEN AV SAMME STYKKE: HTC Wildfire og Huawei U8150 er ikke like på utsiden, snarere tvertimot, men deler mye på innsiden. Det er ikke egentlig en god ting. Foto: Øivind Idsø Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Markedet oversvømmes av Android-mobiler, og Googles operativsystem har tatt store markedsandeler i løpet av overraskende kort tid. Når omfanget blir stort nok kommer gjerne budsjettmobilene, og det eksisterer allerede et respektabelt utvalg for de som ikke ønsker å bruke 4-5.000 kroner på en smartmobil.

Beveger du deg ned i det såkalte budsjettsegmentet inngår du naturligvis visse kompromisser, selv om forrige måneds test av LGs Optimus One viste at det finnes gull også her.


Inspirert av den suksessen prøver vi en ny duellrunde, denne gang mellom HTC Wildfire og Huawei U8150. Sistnevne selges for så lite som 18-1900 kroner, HTC er rundt 400 kroner dyrere, men ettersom begge kommer med ganske så ferske versjon 2.2 ("Froyo") av Android er dette noe av det minste du kan betale for det som skal være en fullverdig Android-opplevelse.

Det betyr dessverre ikke at alt er fryd og gammen.


Ganske beskjedne

Begge modellene i denne testen er kompakte og plassvennlige, og vil gjøre seg godt i små lommer og i håndflaten til de som vil at mobiler skal ta minst, ikke mest, mulig plass. Wildfire avviker ikke drastisk fra tidligere Android-mobiler fra HTC, men vi synes fortsatt utseendet har mye for seg, og sammenliknet med den litt klumpete Huaweien er vi ikke tvil om hva vi hadde valgt hadde vi vært så overflatiske at vi bare brydde oss om overflaten.

Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
TO ALEN AV SAMME STYKKE: HTC Wildfire og Huawei U8150 er ikke like på utsiden, snarere tvertimot, men deler mye på innsiden. Det er ikke egentlig en god ting. Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
TAR OPP MYE PLASS: De ekstra Huawei-knappene nederst spiser opp mye potensiell skjermplass. Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
BESKJEDENT: Kameraet på Huawei U8150 er atskillig mindre å skryte av enn det skrikende dekselet. Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
HER SER DET IKKE SÅ ILLE UT: Men i virkeligheten er skjermoppløsningen nesten miserabel, ihvertfall i nettleseren. Foto: Øivind Idsø

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)

Minijack til hodetelefoner er med, sammen med standardfunksjonalitet som volumknapper og de fire Android-knappene under skjermen. Wildfire stiller sterkest på kamerafronten med fem megapiksler og LED-blits, mens Huaweis U8150 ikke har blits og beskjedne tre megapiksler.

Huawei er også smålåtne i forhold til skjermen - 2.8 tommer gir ikke mye boltreplass for et operativsystem som i utgangspunktet trives best på litt større skjermer. HTC Wildfire legger på 0.4 tommer, noe som hjelper ørlite.

Her går det galt

Problemet er likevel ikke skjermstørrelsen. Problemet er skjermoppløsningen.

Smartmobiler pleier ikke lenger bevege seg under 320x480 piksler, i det minste ikke så ofte, og det finnes det en god grunn til: Det ser ikke bra ut.

HER SER DET IKKE SÅ ILLE UT: Men i virkeligheten er skjermoppløsningen nesten miserabel, ihvertfall i nettleseren. Foto: Øivind Idsø
HER SER DET IKKE SÅ ILLE UT: Men i virkeligheten er skjermoppløsningen nesten miserabel, ihvertfall i nettleseren. Foto: Øivind Idsø Vis mer


Så når både Huawei og HTC har bestemt seg for skjermer med 320x240-oppløsning blir konklusjonen nettopp det: Det ser ikke bra ut. Tidvis ser det faktisk ganske ille ut, og verst blir det i nettleseren.

En av Norges største elektronikkjeder skriver i et annonsebilag denne uka at Wildfire har "sylskarp skjerm". Det er like langt fra sannheten som å si at en kan bygge rekkehus med bomull.

Internett og sånn

Der ser teksten nesten ut som den er i ferd med å gå i oppløsning. Laster du for eksempel inn VG Nett på én av disse mobilene klarer du fint lese overskriftene, men undertitler og tekst som tross althar en tekststørrelse som bør være lesbar, er det verre med.

Den lave oppløsningen er ikke like åpenbar på for eksempel hjemskjermen, men sammenlikner en med 320x480-mobiler er forskjellen påtakelig.

Hastigheten på nettleseren er heller ikke imponerende, og det gjelder begge mobilene. Den gjør jobben, tegner ut de fleste sidene vi har prøvd slik den skal, men teksten forekommer uleselig når hele siden vises på en gang. Det er stort sett ikke engang mulig å lese overskriftene på for eksempel britiske Guardian.

Som vanlig er ikke rulle- og navigasjonsbevegelsene like friksjonsløse på disse Android-mobilene som vi opplever på for eksempel iPhone og nå nylig Windows Phone 7, noe som gjør seg gjeldende både i nettleseren og i andre applikasjoner.

E-post-støtten er på den annen side like bra som på alle andre Android 2.2-mobiler, men også her blir brødteksten irriterende "pikselert" og utydelig på grunn av den lave oppløsningen.

Ingen av mobilene har forøvrig skikkelig norsk tastatur, men derimot fulltastatur hvor "o" og "a" brukes til norske tegn (hold nede bokstavene).

Varierende kamerakvalitet

HTCs Wildfire er på papiret den desiderte kameravinneren, med både fem megapiksler og autofokus. Huwei stiller med svake tre megapiksler og ingen autofokus.

BESKJEDENT: Kameraet på Huawei U8150 er atskillig mindre å skryte av enn det skrikende dekselet. Foto: Øivind Idsø
BESKJEDENT: Kameraet på Huawei U8150 er atskillig mindre å skryte av enn det skrikende dekselet. Foto: Øivind Idsø Vis mer

Og for en gangs skyld stemmer kartet med landskapet: HTC tar bedre bilder enn Huaweien, og det med ganske god margin. Du skal selvfølgelig ikke forvente mirakler i denne prisklassen, men HTC tar overraskende greie bilder. Du kan ikke lage plakater av dem, men du kan vise fram bildene uten å skjemmes.

Huawei-bildene ligger derimot et godt stykke under HTC. Bildene blir ofte uskarpe på grunn av manglende autofokus, i tillegg til å være støyete, mørke og grovkornede.

Videoformatet er like smått som det du fant på mobiler laget i 2006, og ser ikke bra ut. Det er minst ille på HTC, mens Huaweien er en katastrofe. Videokvaliteten er rett og slett elendig.

  • Du kan se bilder i originalstørrelse tatt med HTC Wildfire her: 1, 2, 3, 4, 5.
  • Du kan se bilder i originalstørrelse tatt med Huawei U8150 her: 1, 2, 3, 4, 5.

  • Video tatt med U8150 her: Spill av.
  • Video tatt med Wildfire her: Spill av

Samtalekvalitet

Den lave prisen har heldigvis ikke gått utover samtalekvaliteten, og begge mobilene i denne testen gjør en mer enn bra nok jobb i så måte. Wildfire har ørlite sus i bakgrunnen, men ellers er lyden klar og tydelig.

Også U8150 suser ørlite, men også her er lydkvaliteten mer enn bra nok. Det er også mulig å skru lyden høyt nok for de fleste, faktisk så høyt at du muligens skader hørselen hvis du ikke passer på.

Konklusjonen er enkel

For all del: Du får mye for pengene når du betaler mindre enn 2.000 kroner for en i utgangspunktet fullverdig Android-mobil.

TAR OPP MYE PLASS: De ekstra Huawei-knappene nederst spiser opp mye potensiell skjermplass. Foto: Øivind Idsø
TAR OPP MYE PLASS: De ekstra Huawei-knappene nederst spiser opp mye potensiell skjermplass. Foto: Øivind Idsø Vis mer


Problemet er bare at skjermen utgjør en så stor andel av brukeropplevelsen at det er vanskelig å anbefale to produkt som benytter seg av det vi trodde var en utrangert oppløsning for smartmobiler. Teksten blir irriterende uskarp, bilder like så, og dette gjennomsyrer begge mobilene i altfor stor grad.

LG Optimus One, som i disse dager har nesten samme pris som Huawei U8150, er en langt bedre mobil med en langt bedre skjerm. Den har dog én ganske vesentlig svakhet for noen - den støtter for øyeblikket ikke Flash, og det er uvisst om den vil gjøre det ved en seinere anledning -, men hvis valget står mellom noe du kanskje bruker av og til og skjermen (som du bruker hele tida) er valget i våre øyne enkelt.

Da går du for Optimus One.

Disse to mobilene kan du trygt styre unna.

Testresultat

Huawei U8150 IDEOS

Terningkast 3

Liten og lett, relativt rask, har "alt" (inkludert siste versjon av Android - v2.2), flere ulike bakdeksel følger med, bra samtalekvalitet, sannsynligvis rimeligste Anroid-mobilen akkurat nå, støtter Flash lite

Irriterende dårlig skjermoppløsning, dårlig kamera, plastfølelse, skjermen på grensen til å være for liten, ikke skikkelig norsk tastatur

Testresultat

HTC Wildfire

Terningkast 3

Pent design, ligger godt i hånda, god samtalekvalitet, greit nok kamera, har "alt" (inkludert Android 2.2), støtter Flash

Litt for dyr, ikke skikkelig norsk tastatur, middelmådig videokvalitet fra kamera, irriterende dårlig skjermoppløsning
Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!