HAR TROEN: Den danske direktøren for HTC i Norden, Peter Frølund, er ikke imponert over WP7 sine salgstall. Men har tror WP8, sammen med Windows 8, vil gjøre det bedre. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HAR TROEN: Den danske direktøren for HTC i Norden, Peter Frølund, er ikke imponert over WP7 sine salgstall. Men har tror WP8, sammen med Windows 8, vil gjøre det bedre. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

HTC skuffet over Windows Phone 7

HTCs nordendirektør innrømmer at salget har gått tregt. Men han tror Windows Phone 8 er redningen.

– Det er vi som har solgt flest Windows Phone 7-telefoner, forteller nordisk direktør Peter Frølund i HTC til DinSide.

LES OGSÅ:

– Men jeg tror alle hadde ambisjoner om at det skulle selges flere. Og jeg tror du kan få alle til å si at det må bli bedre.

Ingen suksess

DinSide møtte denne uken HTCs nordiske direktør Peter Frølund på en suite på Radisson Blu Plaza Hotel for å se på selskapets nye Windows Phone 8-modeller. Men vi benyttet også anledningen til å se bakover. For dagens versjon, Windows Phone 7, kan vanskelig kalles en suksess.

Les mer om HTC-modellene her: Slik er Windows Phone 8X og 8S by HTC

Netcom sender hver måned ut salgsstatistikker fra sine mange utsalgssteder. Og det hele begynte bra.

– Vi ser en økende etterspørsel etter telefoner med Windows Phone 7, både i privat og bedriftsmarkedet, og forventer ytterligere vekst for disse telefonene utover året, sa salgsdirektør Kristian Renaas i Netcom i mars.

Da hadde Nokias nye WP7-mobil Lumia 800 sneket seg inn på fjerdeplass over de mest solgte mobilene i februar. Men gleden ble kortvarig. I mars lå Lumia 800 fortsatt på fjerdeplass, i april falt den til femteplass, der lå den også i mai før den i juni falt til sjetteplass. De siste tallene, fra juli, plasserer den på en syvendeplass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lumia 800 er så sin sak, men dette er den eneste WP7-mobilen på listen. Og Netcom melder at bare to prosent av telefonene de selger kjører operativsystemet.

Også vi i DinSide har sett på hvor mange av våre lesere som bruker WP7 – og tallene er lave

Her kan du se Frølund raskt gå gjennom de splitter nye modellene Windows Phone 8X og 8S:

"Kom for tidlig"

Disse tallene kommer altså ikke overraskende på Frølund. Han innrømmer mer enn gjerne at WP7 ikke har solgt som forventet.

– Men alle har tro på at det blir større, sier HTC-direktøren.

– Vi har tro på at det Microsoft har planer om med Windows 8 på PC-er og nettbrett, sammen med Windows Phone 8 på mobiler, gir et veldig sterkt økosystem.

Tanken er at forbrukere med produkter i samme operativsystem-familie – Windows – skal få diverse fordeler. Microsoft har blant annet vist frem SmartGlass, som for eksempel lar Xbox-en din snakke med Windows 8-nettbrettet ditt. På samme måte som det har sine fordeler å kjøre Apple TV sammen med iPad.

– Windows Phone 7 kom litt for tidlig. Nå kommer Windows 8, og da får både PC-er, nettbrett og mobiler Windows. Windows blir større, tror Frølund i HTC.

Se hvordan Xbox-en og Windows (Phone) 8 kan snakke sammen

NYTT HÅP: HTC håper nå de nye modellene Windows Phone 8S og Windows Phone 8X vil selge bedre enn forgjengerne.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
NYTT HÅP: HTC håper nå de nye modellene Windows Phone 8S og Windows Phone 8X vil selge bedre enn forgjengerne. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Skulle gjerne gitt oppdatering

At WP7 kom litt for tidlig blir enda tydeligere når man ser på hva folk må gjøre for å oppgradere fra WP7 til WP8: De må kjøpe en splitter ny telefon. Det går rett og slett ikke å oppgradere fra WP7 til WP8. Hele kjernen i operativsystemet byttes nemlig ut, og ifølge Microsoft blir det derfor umulig å tilby WP7-brukerne noen oppgradering. De får bare en oppgradering til Windows Phone 7.8, som blant annet gir dem mulighetene til å endre størrelsen på flisene på startskjermen.

Dette er nytt i Windows Phone 8 – og nei, du får ikke oppgradert

– Er det gode nyheter for dere mobilprodusenter at folk kjøpe ny mobil for å kjøre WP8?

– Når du kjøper en Android-telefon til 5.000 kroner har man selvfølgelig et ønske om at den holder i fremtiden. Om vi kan gjøre noe programvare-messig for å gjøre mobilen bedre, vil vi derfor alltid gjøre det. For det viktigste for oss er at du er en god ambassadør for HTC, svarer HTC-direktør Frølund, som gjerne skulle gitt WP7-kundene deres en WP8-oppdatering om det hadde vært mulig.

– Men om du har kjøpt 2011-modellen av en bil kan du egentlig ikke klage på at 2012-modellen har noe nytt. Det er 2011-modellen du har kjøpt, og det er det du fikk. Oppdateringer er i så måte mer enn det du betalte for.

Hva tenker du om Windows Phone? (Avsluttet)
Jeg holder meg unna(36%) 1317
Jeg må se mer av WP8 før jeg bestemmer meg(24%) 888
Jeg har lyst på det(23%) 867
Jeg bruker det allerede(17%) 618
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Hvem bør velge Windows Phone?

Nokia velger å bare lage Windows Phone-smarttelefoner. HTC velger på sin side å lage både Android og Windows Phone-modeller. Og det skal de fortsette med. Frølund forteller at HTC anser seg selv som en objektiv produsent, som ikke vil fortelle kundene hva de skal velge.

Vi spør Frølund hvem han vil anbefale hvilket operativsystem til, og han skisserer raskt følgende scenario:

  • For foto, "nerding" og full kontroll: Android.
  • For musikk og noe som "bare fungerer": Windows Phone.
– For å være litt frekk: iOS (iPhone) består bare av døde ikoner på rekker, i Android kan du fikse alt selv mens Windows Phone er i midten. Du får en viss grad av frihet og det er noe som skjer på hjemskjermen, men det er flere restriksjoner på hva du får gjøre, oppsummerer Frølund.

– Og hva bruker du personlig?

– Android-mobilen HTC One X.

Vi har testet HTC One X – og kunne gjerne kjøpt den selv