<B>DETTE HAR VI SETT FØR:</B> Men vi liker det fortsatt. HTCs Sense-skall er allerede inne i sin tredje versjon, men akkurat på hjemskjermen er det ikke så veldig mye nytt. Foto: Øivind Idsø
DETTE HAR VI SETT FØR: Men vi liker det fortsatt. HTCs Sense-skall er allerede inne i sin tredje versjon, men akkurat på hjemskjermen er det ikke så veldig mye nytt. Foto: Øivind IdsøVis mer

HTC Sensation XE

Har det skjedd mye på det snaue halvåret siden første sensasjonen fra HTC dukket opp? Nja.

Har «Politiskolen 8» samme schwung over seg som «Politiskolen»? Nei, ikke helt. Det er med andre ord ikke så rart at HTC møter seg selv i døra når de skal lage oppfølgeren til Sensation-mobilen som ble lansert i mai i år, for hvordan følge opp en sensasjon? Med enda en sensasjon?

LES OGSÅ:

Ja, jo, forsåvidt. Sensation XE er det litt kryptiske navnet på sensasjon nummer to (det står angivelig for "Extreme Edition"), og idet vi skriver dette ankommer sensasjon nummer tre - Sensation XL - vår lokaler.

Ingen dramatikk

XE skiller seg ikke dramatisk fra Sensation-originalen, med unntak av merkevarebyggingen som introduseres med de to nye modellene. Siden sist har nemlig HTC investert nesten to milliarder kroner i hip hop-legenden Dr. Dres "Beats"-selskap. De driver som sikkert mange vet med hode- og øretelefoner, og det ønsker HTC åpenbart å synliggjøre. XE kommer med øretelefoner fra Beats, mens XL også kan leveres med hodetelefoner fra samme produsent. Mer om det seinere.

ELEGANT: HTC Sensation XE kler godt svart og rødt.
ELEGANT: HTC Sensation XE kler godt svart og rødt. Vis mer

Ellers har blant annet hastigheten på tokjerneprosessoren økt fra 1.2 til 1.5 GHz, og batteriet har fått litt bedre kapasitet. Det er fortsatt Android (versjon 2.3.4) som styrer showet, mens nestsiste versjon (versjon 3.0) av HTCs Android-skall fortsatt ligger som et pent, og delvis nyttig lokk over operativsystemet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

  • Du kan lese mer om HTC Sense 3.0-funksjonaliteten i DinSide.nos test av HTC Sensation

Skuffende nok har vekta økt enda litt mer, opp tre gram fra 148 gram til 151 gram. Det er naturligvis en bagatell isolert sett, men noen vil nok foretrekke at en stor mobil veier litt mindre, da den fysiske størrelsen alene gjør mobilen hakket mer uhåndterlig. Samsung Galaxy S II veier forøvrig bare usle 116 gram, til tross for blant annet samme skjermstørrelse.

Finishen er derimot i favør Sensation XE, som med den uslåelige og tidløse kombinasjonen av sort (deksel) og rødt (knapper) utstråler et ganske raffinert og elegant uttrykk (denne setningen er inspirert av et interiørblad - vi håper dere liker den).

Samme skjerm

Skjermen måler fortsatt betydelige 4.3 tommer, med samme oppløsning som før - 540x960. Den har også, som før, såkalt gorillaglass, som skal gjør den mer motstandsdyktig mot riper og støt. Det har ikke skjedd noe med innsynsvinkelen siden sist, men vi opplever ikke dette som noe problem i daglig bruk. Du skal holde mobilen veldig skrått før innsynsvinkelen svekkes, og skjermen er i det hele tatt et veldig fint skue for de fleste øyne - kanskje med unntak av Samsung-eiernes blikk. Galaxy S II har enda mer smell i fargene, og et enda bedre sortnivå.

Sensation XE ligger veldig godt i hånda, til tross for litt glatt bakside og avrunda kanter, og den ligger bedre enn de fleste smartmobiler når du legger den med skjermen ned. Den konkave skjermen fra originalen finner du også her, og gjør at glasset aldri berører helt jevne overflater.

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen!

ELEGANT: HTC Sensation XE kler godt svart og rødt.
BRANDING: Logoen til venstre og gjentakelsen av rødfargen rundt linsa viser med all tydelighet at HTC har planer om å benytte seg av Beats sin øre- og hodetelefonteknologi.
GODT EKSEMPEL: Her er teksten nok en gang brukket om feil i nettleseren.
DETTE HAR VI SETT FØR: Men vi liker det fortsatt. HTCs Sense-skall er allerede inne i sin tredje versjon, men akkurat på hjemskjermen er det ikke så veldig mye nytt. Foto: Øivind Idsø

Vi kan like godt unnagjøre de tørre, tekniske ytelsestallene når vi først er i gang. Originalversjonen av Sensation scoret 1840 på den såkalte Quadrant Standard-testen tidligere i år, mens XE-utgaven med sin litt raskere prosessor øker dette tallet til rundt 2470. Det har åpenbart skjedd ting med hastigheten, med andre ord, men fortsatt er det nesten 1000 poeng fram til allerede et halvt år gamle Galaxy S II fra Samsung. På CPU Benchmark-målingen scorer XE 650ms, også en forbedring fra Sensations 815ms.

I bruk er ikke ytelsestallene uten videre merkbare, selv om den fortsatt ikke når helt opp til Samsungs toppmodell. Navigasjon mellom hjemskjermer, apper og så videre foregår helt knirkefritt og uten motstand, og også nettleseren er hurtig.

Oppstartstida er også verdt å nevne. Den er imponerende rask, ikke minst med tanke på at dette er en smartmobil. Den banker for eksempel iPhone 4 ned i støvlene, og selv om de færreste skrur av mobilen på daglig basis, er det jo fint at Sensation XE ikke akkurat somler når du en gang må ta en omstart eller liknende.

Dette er ingen lydsensasjon

Både eska, baksida på mobilen og de svært rød øretelefonene etterlater liten tvil om at HTC har tenkt å gjøre maksimalt ut av pengene de har brukt på eks-hip hop-eren Dr. Dres hode- og øretelefonselskap Beats. Beats-logoen er også synlig under oppstartssekvensen når du skrur på mobilen, så, ja - Beats, altså.

OVERVÅKER: HTC sine mobiler kjører Sense. Og Sense sender en mengde data tilbake til HTC. Du har selv godtatt det, når du kjøpte telefonen.
OVERVÅKER: HTC sine mobiler kjører Sense. Og Sense sender en mengde data tilbake til HTC. Du har selv godtatt det, når du kjøpte telefonen. Vis mer

Øretelefonene er en ørlite (hah!) forandret utgave av Dr. Dres iBeats, som når de selges separat koster rundt 800 kroner. I tillegg har HTC utviklet en lydforbedringsfunksjon som de simpelthen kaller "Beats Audio". Denne kan aktiveres og deaktiveres fra "Musikk"-appen.

Det er flere ting å gripe fatt i her. For det første bør du, hvis du er øretelefonjomfru, kjenne til den den åpenbare øretelefon-fellen. Dette er øretelefoner som skal langt inn i øret, og det er derfor viktig at du velger riktig pute. Det følger med fire ulike putestørrelser, og disse kan enkelt fjernes og settes på tuppen av Beats-øretelefonene. Vi måtte gjennom alle før vi fant den optimale størrelsen, som likevel nok ikke er helt optimal. Vi merket nemlig underveis at mens én putestørrelse ga vanvittig mye bass, så druknet den samtidig både mellomtone og diskant. En annen størrelse ga derimot betydelig mer oppløsning og klarhet i samme frekvensområdet, mens bassen så å si ble borte.

Da vi endelig landet på riktig størrelse, er konklusjonen at lyden fortsatt ikke er optimal. Det føles fortsatt for ullent i mellomtonen, og det kunne godt vært enda noen hakk mer diskant. Dette er sannsynligvis en kombinasjon av at ingen av de fire størrelsene gir optimal passform til akkurat våre øreganger, og at iBeats-øretelefonene i seg selv ikke er noen feinschmecker-opplevelse.

Lydforbedring eller ei?

Lydkvaliteten med og uten lydforbedring høres dessuten ut som om noen enkelt og greit skrur bassen og diskanten noen hakk opp på miksepulten, litt som på den gamle "loudness"-knappen som fantes på endel forsterkere i gamle dager, i tillegg til at volumet blir høyere. Det siste er et klassisk triks som enkelt lurer ørene til å tro at også kvaliteten blir bedre i og med volumendringen. Lydforbedringen vil forøvrig virke også med andre øre- og hodetelefoner.

Og nettopp ordet "volum" gir en god oppsummering av lyden i Beats-øretelefonene. Det er veldig mye av alt, aller mest bass, og de er åpenbart tilpasset en spesiell type musikk, og muligens også et spesielt publikum. Sammenliknet med for eksempel øreproppene som følger med en iPhone er forskjellene åpenbare, men det er ikke uten videre gitt at iBeats gir bedre lyd enn epleproppene. Det vil si, når det kommer til basstrykket taper Apples ørepropper så det synger, men hvis et balansert lydbilde skal være idealet, er ikke iBeats-proppene uten videre noen favoritt - til tross for at de koster rundt 800 kroner.

BRANDING: Logoen til venstre og gjentakelsen av rødfargen rundt linsa viser med all tydelighet at HTC har planer om å benytte seg av Beats sin øre- og hodetelefonteknologi.
BRANDING: Logoen til venstre og gjentakelsen av rødfargen rundt linsa viser med all tydelighet at HTC har planer om å benytte seg av Beats sin øre- og hodetelefonteknologi. Vis mer

Sammenlikner vi de medfølgende øretelefonene med Beyerdynamics stuevennlige hodetelefoner DT-770, som vi bruker på kontoret, blir avstanden til iBeats dramatisk. Det er rett og slett klasseforskjell, der både stereoperspektiv, balanse og oppløsning overgår Dr. Dres HTC-merka propper. DT-770 koster bare drøye 500 kroner mer, så prisforskjellen er langt fra like dramatisk som lydforskjellen, og gitt at du garantert betaler litt ekstra for å få med iBeats-øretelefonene er dette verdt å merke seg hvis musikkdelen av denne mobilpakken er noe du er bevisst på.

Engadget har forøvrig en utmerket teknisk analyse av Beats Audio-konseptet til Sensation XE.

Lyddempingen fra HTC-proppene er dog fenomenal, og et stort pluss hvis du beveger deg gjennom støylandskap på vei til jobben eller skolen.

Et annet morsomt element med Musikk-appen til HTC er at den er integrert med Squeezebox-teknologien, slik at du uten videre kan sende musikk videre til en Squeezebox-kompatibel enhet.

Om videoavspilling

Det er ikke så veldig mye å si om HTCs siste sensasjonsmobil når det kommer til avspilling av tyngre videofiler. Den takler videofiler med standardoppløsning på strak arm, men blir overraskende svak allerede på 720p-filer (den laveste HD-oppløsningen). Mkv-filer i 720p hakker ved avspilling, mens 1080p med samme filkontainer ikke har en sjanse i havet.

Sensation XE virker i det hele tatt underdimensjonert på dette området, for prosessorhastigheten tatt i betraktning burde den klare seg bedre enn den gjør. Av plasshensyn er det uansett lurt å konvertere større videofiler til et mer mobilvennlig format, men hvis du ønsker å spille av en 1080p-fil på sparket må du høyst sannsynlig gi opp.

HTC Sensation XE

Kamera på det jevne

Åtte megapiksler kjøper deg ikke mirakler, selv om det er åtte megapiksler. Svakhetene fra Sensation er her fortsatt, inkludert at bildene, spesielt utendørs, altfor ofte undereksponeres og altså blir for mørke, samtidig som de komprimeres ganske kraftig i mobilen. Innendørsbilder inneholder mye støy, men selv på mange utendørsbilder i greit lys blir bildestøyen synlig.

Utløseren er likevel bra, bildene tas veldig raskt. Det liker vi, ettersom mange smartmobiler gjerne bruker en halv vinter på å autofokusere før bildet endelig tas.

Videokvaliteten er heller ikke sensasjonell, selv om det lokkes med opptak i full HD (1080p). Overgangen mellom lys og mørke er blant annet svært tydelig, for eksempel når du går fra et godt belyst parti til et mindre bra belyst område, og videoen er også kraftig komprimert. Når et halvt minutt med videoopptak utendørs i full HD bare tar opp rundt 30 megabyte lagringsplass, vet en at bildekvaliteten er nødt til å lide av praktiske hensyn.

Lydkvaliteten på videoopptak er heller ikke bra. En trikk som passerte oss rundt 30 meter unna fikk utrolig nok mikrofonen til å vrenge seg, og slikt skal ikke skje på en så dyr mobil som dette.

Du kan se bilder i full oppløsning tatt med kameraet her: 1, 2, 3, 4, 5, 6.
Du kan se video i 1080p filmet med mobilen her: video

Nettleseren - et lite hjertesukk

Sensation XE skiller seg ikke dramatisk ut fra andre Android-nettlesere, men hvis vi skal foreslå ett område der HTC kan anvende sine Sense-muskler til neste gang, må det bli her.

GODT EKSEMPEL: Her er teksten nok en gang brukket om feil i nettleseren.
GODT EKSEMPEL: Her er teksten nok en gang brukket om feil i nettleseren. Vis mer

Det er et stadig tilbakevendende problem at Android-nettlesere altfor ofte ikke klarer zoome inn på riktig spalte ved dobbeltberøring på skjermen. Dette har iPhone hatt på plass fra dag én, som vil si 2007, og ettersom "zoom inn - zoom ut"-gesten er en så vesentlig del av den mobile surfeopplevelsen, er det skuffende at Google fortsatt ikke har fått på plass en skikkelig løsning. F

Vi er heller ikke tilhenger av måten skjermbildet til stadighet bygges om ved innzooming,, blant annet for å tilpasse nettsida brukernes ulike preferanser for tekststørrelse. Det fører til uforutsigbarhet når en surfer, og gjør gjerne at en havner på feil sted i teksten hvis en dobbeltberører før nettsida er ferdig med å bygges om. Nettleseren føles fortsatt uferdig, selv om Android har nådd versjon 2.3.4.

Dette er ikke noe vi har trukket Sensation XE for, det er en rett og slett bare en svakhet som vi håper Google griper fatt i i neste inkarnasjon av Android - Ice Cream Sandwich.

Når det er sagt: Samsung har åpenbart klart å gjøre dette riktig på mobilen dere kanskje er lei av å høre om nå (jada, Galaxy S II), men det viser at det er mulig.

Konklusjon

Sensation XE er en bra smartmobil, men det er ikke bra nok smartmobil sammenliknet med sin fortsatt argeste konkurrent - Galaxy S II. Prisen er blant annet 700 kroner høyere, og de små justeringene som er gjort siden vårens Sensation-modell er ikke markante nok til å løfte mobilen i særlig grad.

Beats-konseptet vil kanskje få sine tilhengere, men vi synes det smaker altfor mye av hype, og altfor lite av kvalitet. Øretelefonene og lydforbedringsteknologien er ikke overbevisende, selv om de som elsker bass mer enn de elsker kjæresten og barna sine helt sikkert vil finne glede i de tidvis jordskjelvliknende vibrasjonene som kjæler med øregangene. De som derimot liker et balansert lydbilde, og en klart definert mellomtone, vil ha mye å tjene på å lete etter andre alternativ.

Skjermen er veldig bra, batterikapasiteten god nok til at du ikke behøver lade mer enn en gang i døgnet og knapt nok det, og også samtalekvaliteten viste seg å være over gjennomsnittet god. Men når det i tillegg til de ovennevnte svakhetene også svikter på videoavspilling av tyngre videofiler, og kameraet heller ikke er godt nok, ender vi på en firer også denne gang.

Takk til MPX.no for utlån av mobilen!

Testresultat

HTC Sensation XE

Veldig bra skjerm, rask, elegant design, god samtalekvalitet, bra batteritid, imponerende oppstartstid, øretelefonene demper støy svært bra

Litt for tung, kamera ikke godt nok, Beats-øretelefonene og lydforbedringen forsvarer ikke hypen, sliter med avspilling av tyngre videofiler, litt for dyr

Se alle våre tester