FIN MOBIL: HTC One S er en enkel og pen Android-modell. Men den mangler det lille ekstra, som storebror HTC One X har. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FIN MOBIL: HTC One S er en enkel og pen Android-modell. Men den mangler det lille ekstra, som storebror HTC One X har. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

HTC One S

HTC One S er en litt dårligere versjon av HTC One X. Hva er vitsen med det?

HTC har i år lansert tre mobiler: Den kostbare og store toppmodellen HTC One X, den litt rimeligere og litt mindre mellommodellen HTC One S, og den minste og billigste HTC One V.

LES OGSÅ:

Toppmodellen kan skilte med knallskjerm, knallkamera og knallytelse. HTC One X var derfor god nok til terningkast fem i vår test. Terningen kunne landet på sekseren om batteriet hadde vært bedre.

Vi tar nå ett skritt ned på stigen, til HTC One S. Den kan ikke skilte med noe spesielt, og skal heller ikke gjøre det. S-en er og blir en mellommodell.

Og da blir det dessverre midt på treet over hele linja.

Her kan du se video av HTC One X, HTC One S og HTC One V

HTC One S vs. HTC One X

Brødre og søstre frykter ofte å bli sammenliknet med sine søsken. Men vi kommer i denne testen til å dra frem One S sin storebror HTC One X, og sammenlikne dem hardt og brutalt.

Hvorfor?

Vi kan nemlig si det foreldre ikke har lov til: "Det er deg jeg er mest glad i". HTC One S koster bare omlag 700 kroner mindre enn HTC One X: Rundt 4.500 mot rundt 5.200 kroner. Og skal du først bruke så mye penger på mobil, tør vi å hevde at 700 kroner ikke er et godt nok argument i seg selv for å gå for den ene kontra den andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Målet med testen blir derfor å finne ut om det er noen bedre grunner for å gå for HTC One S.

SÅNN MIDT PÅ TREET: HTC One S (i midten) er bittelitt mindre enn HTC One X, men mye større enn iPhone 4S. Nøyaktig hvorfor man trenger en slik modell forstår vi ikke. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SÅNN MIDT PÅ TREET: HTC One S (i midten) er bittelitt mindre enn HTC One X, men mye større enn iPhone 4S. Nøyaktig hvorfor man trenger en slik modell forstår vi ikke. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Design

Når noe er utviklet av NASA, får mange en blind tro på at det er det aller beste i hele universet. Er du en av dem, vil du like dette: Metallet som omkranser HTC One S er laget med en metode utviklet av NASA. HTC skryter av avanserte plasmafelt som krystalliserer metallet så det dannes karboniserte lag, og dette skal være svært så fint og flott.

Resultatet blir en ren og pen mobil, men en litt ru overflate som er god å holde i. Den er stor, bare litt mindre enn storebroren HTC One X, men denne størrelsen blir man fort vant
til. En annen likhet med sin bror er det buede glasset som gradvis spiser seg inn i telefonen mot midten, som er pent å se på. Og bortsett fra et forstyrrende rødt kamera bak, er det lite å sette fingeren på.

Så her får man en enkel og pen Android-mobil, hverken mer eller mindre.

Eller jo, forresten, mindre på ett punkt: På HTCs nettsider hevdes det at HTC One S sin overflate består av en "keramisk, supertett krystallisk struktur som er fem ganger hardere enn rustfritt stål". Forklar oss da, HTC, hvorfor vi etter én ukes bruk har fått flere stygge riper? Og vi er langt fra alene om å oppleve dette problemet: Flere nettsteder melder om at dette har plaget mange HTC One S-brukere, med den sorte versjonen, vel å merke.

Så trolig er det ikke vi som har hatt uflaks. Trolig er det HTC som har dummet seg ut, eller bare sånn for å bruk et ordspill vi egentlig hadde tenkt å spare dere for: En ripe i lakken.

Her kan du selv se hvordan HTC One S ser ut:

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SÅNN MIDT PÅ TREET: HTC One S (i midten) er bittelitt mindre enn HTC One X, men mye større enn iPhone 4S. Nøyaktig hvorfor man trenger en slik modell forstår vi ikke. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Skjerm

Selv om HTC One S er omtrent like stor som HTC One X (omlag tre millimeter kortere og fem millimeter smalere) er skjermen ganske mye mindre: 4,3 tommer mot HTC One X sine 4,7. Dette gjør at mobilen fremstår som ganske mye mindre, uten å være det. Noe som igjen betyr at HTC One S utnytter plassen dårligere enn hos storebroren. Denne telefonen kunne hatt en større skjerm, eller kanskje enda bedre, mindre størrelse.

DÅRLIG UTNYTTET: HTC One S har en 4,3 tommer stor skjerm, men telefonens størrelse tillater langt større skjermer.
DÅRLIG UTNYTTET: HTC One S har en 4,3 tommer stor skjerm, men telefonens størrelse tillater langt større skjermer. Vis mer

En annen stor forskjell er oppløsningen: HTC One S har en oppløsning på 960 ganger 540 piksler, mens HTC One X kan skilte med 1280 x 720 piksler (720p). Og det merkes. Spesielt om man setter de to telefonene opp mot hverandre. Liten skrift som lett kan leses på HTC One X blir grøt på One S. Men har du ikke opplevd One X, vil du sannsynligvis ikke reagere på One S. Oppløsningen er god nok for det aller meste, men mangler "wow-effekten" til 720p-mobiler.

Til gjengjeld har One S Super AMOLED, som gir skjermen fine farger og gode sortnivåer. Skjermen virker varmere og mer fargemettet, så bilder og nettsider ser bra ut - om enn ikke like skarpe som hos sine høyoppløste konkurrenter og brødre. Lurer du på hva i alle dager Super AMOLED egentlig betyr, forklarer vi det i denne artikkelen.

Operativsystem og apper

Android 4.0-telefonen HTC One S har et operativsystem som ser prikk likt ut det du finner på hans One-brødre. Sense 4 er fortsatt den beste Android-versjonen i våre øyne, og du får en masse kjekke og pene funksjoner som andre Android-telefoner bare kan misunne den.

Du trenger ikke kjøpe ny mobil for å få Android 4.0 - disse HTC-ene blir oppdatert

Vi har sagt det før, men sier det gjerne igjen:

 • Låsskjermen, med ikoner som kan dras inn i en ring for å for eksempel raskt ta et bilde uten å skrive inn koden, er smart.
 • At HTC har blitt venner med så og si alt av nett-tjenester, for eksempel Twitter, Facebook, Dropbox, Evernote og Skydrive, er smart.
 • At du får opp gallerier fra blant annet Facebook, Dropbox og Skydrive i galleri-appen er smart.
 • Ringe-, speil-, lommelykt-, vær- og klokkeappen er smarte.
 • Nettleseren, med tekst som tilpasses zoomingen din, er smart.

Under ser du skjermdumper fra Sense 4, tatt fra vår test av HTC One X. Det ser nøyaktig likt ut på HTC One S, bare i mindre oppløsning.

KLASSISK: Dette skjermbildet har du sikkert sett før. Men Sense sin klokke med vær fungerer strålende, og vil for alltid være i våre hjerter. Og startskjermer.
AKKURAT: Her er linjen vi snakker om, som ofte dukker opp på bunnen av skjermen inne i apper. Den gjør kun én ting: Åpner menyvalgene.
WOW: Nvidias eget skryteapp Glowball ser latterlig bra ut. Lyseffektene og fysikken er imponerende, og HTC One X er en skikkelig spillmobil.

Men så til medaljens bakside, for den er i aller høyeste grad tilstede: Sense 4 er en ustabil kar. Dessverre. For dette er en kar du gjerne vil ha i et stabilt forhold.

I løpet av vår testuke opplevde vi daglige feil med HTC One S. Den mest irriterende, og den som forekommer oftest, er at hele hjemskjermen omstarter når vi går ut av krevende oppgaver, som tunge nettsider og spill. Det vil si at du først må vente i et par sekunder før du kan gjøre noe som helst, og så vente et par sekunder til på hver hjemskjerm du sveiper til, så widget-ene kan lastes inn på nytt. Et par sekunder her og der høres lite ut, men oppleves som en liten evighet om du skal raskt fra en oppgave til en annen. Og igjen: Internett kan fortelle oss at dette er noe flere sliter med.

AKKURAT, JA: Dette må du belage deg på å se endel av på HTC One S. Sense 4 sliter av og til med å laste inn hjemskjermen når du går ut av en tung app. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
AKKURAT, JA: Dette må du belage deg på å se endel av på HTC One S. Sense 4 sliter av og til med å laste inn hjemskjermen når du går ut av en tung app. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Vi har også opplevd at knappen for å veksle mellom apper ikke fungerer, en spontan omstart i lommen og apper som lukkes. Da vi testet HTC One X hadde vi noen av de samme feilene, men på langt nær så ofte. Spesielt omstarten av hjemskjermene skjer langt oftere på HTC One S.

Sense 4 har også andre svakheter, som menyknappen som dukker opp og okkuperer bunnen av skjermen i mange apper som ikke er optimalisert Android 4.0. Dette kunne vært løst ved å ha en menyknapp på selve telefonen i stedet, men slik skal det egentlig ikke være i nyeste Android.

Tastaturet har fortsatt de merkelige piltastene nederst, og ettersom skjermen på HTC One S er mindre enn på One X, er dette et større problem her. Det betyr nemlig at det blir enda mindre plass til de andre tastene, og det blir lettere å trykke feil.

Alt dette kan selvfølgelig programvareoppdateringer ta seg av, så vi krysser fingrene.

Ytelse

HTC One S har dårligere innmat enn One X. Men det merker du ikke noe særlig til.

Hjemskjermene glir knirkefritt, sveiping i appene sklir stort sett glatt og nettlesing går unna. Flash-videoer spilles av mer enn godt nok, vel og merke om du ikke velger HD-versjonene. Også spill yter uten problemer. Med HTC One S i den ene hånden og HTC One X i den andre, ser vi minimal forskjell på ytelsen.

Betyr dette at det ytelsesmessig er det like greit å kjøpe HTC One S? Ikke nødvendigvis. For One S kjører en Snapdragon-prosessor, ikke en Tegra-prosessor som storebroren. Det betyr at du ikke får tilgang på spill som er spesialdesignet for Tegra. Nå er ikke dette snakk om så voldsomt mange titler foreløpig, men at det er et poeng i One X sin firekjerners Tegra-prosessor, er vi ikke i tvil om.

Når det gjelder minne, kommer HTC One S dårlig ut. HTC klistrer "16 GB" på pakken, men dette er bare løgn og fanteri. Hvorfor produsentene fortsatt insisterer på å oppgi slike tall kan vi virkelig ikke forstå, for faktum er at du får 9,93 GB til media og 2,21 GB til apper. Totalt 12,14 GB. Dette kan faktisk fylle seg raskt opp, spesielt ettersom mobilen egner seg godt til bilder og video, både egenprodusert og nedlastet. HTC One X har til sammenlikning 25,24 GB til media og 2,11 GB til apper.

IKKE NOE MINNEKORT: HTC vil ikke lenger at folk skal brukes egne minnekort. Derfor får du ingen inngang for slike; bare inngang til mikro-SIM-kort. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
IKKE NOE MINNEKORT: HTC vil ikke lenger at folk skal brukes egne minnekort. Derfor får du ingen inngang for slike; bare inngang til mikro-SIM-kort. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

En ting som drar opp inntrykket er HTCs avtale med Dropbox, som sikrer deg 25 GB gratis lagringsplass i skyen helt gratis i to år. Men denne lagringsplassen fungerer ikke på samme måte som det interne minnet, så et spesielt godt alternativ til for eksempel, tja, minnekortstøtte, er det ikke. For minnekort kan du bare glemme.

Hvorfor lar ikke HTC oss bruke minnekort lenger? Vi har spurt

Kamera

Kameraet på HTC One S er, så vidt vi kan forstå, nesten identisk med kameraet på HTC One X. Noe som er gode nyheter.

Vi skrøt nemlig av One X sitt kamera, og vi skryter gjerne av One S sitt også. De nye HTC-telefonene er i toppsjikte hva gjelder kameratelefoner, og gir ofte gode resultater i både godt og dårlig lys. Noen ganger blir bildene litt blasse, noe ganger sliter den litt med å finne fokus, men som oftest leverer One S gode resultater.

Og kameraet til HTC One S er ikke bare bra på grunn av bildekvaliteten. Det er også godt på grunn av funksjonaliteten. Du kan for eksempel åpne kameraet lynraskt fra låseskjermen, knipse nærmest skremmende mange bilder i løpet av få sekunder og la telefonen velge det beste av dem. Dette gjør at du kan være skjelven på hånden og likevel få et skarpt resultat. Det er en grunn til at pressefotografer kommer hjem med hundrevis av bilder av de samme motivene: Ikke alle blir skarpe, og man må velge mellom mange for å få det beste resultatet. Dette kan HTC One S gjøre for deg, og vi har brukt funksjonen hyppig.

Dessuten får du også mange morsomme filtre og andre funksjoner, som vi faktisk har hatt det mye gøy med. For eksempel Hipstamatic-liknende retrofiltre og HDR-funksjon.

Du kan se bilder fra HTC One S i full oppløsning her, her og her. I bildeserien under ser du enda flere testbilder.

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Med filter (sånn i tilfelle det skulle være noen tvil). Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Med makromodus. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Med HDR. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Med HDR. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Med automatisk blitz. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Med HDR. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Video blir også bra, akkurat som hos storebroren HTC One X.

Du kan se en film fra HTC One S i full 1080p-oppløsning ved å åpne denne filen. Under ser du samme film, men nedskallert av våre systemer.

Lyd, telefoni, batteri

Alle HTC One-telefonene leveres med Beats Audio-merket, som skal bety bedre lyd i hodetelefonene dine. Og lyden er god, den. Absolutt på høyde med storebror.

Lyden under telefonsamtalen er helt normal, men dessverre har vi opplevd sporadiske problemer med dekningen når vi har brukt Spotify, noe som ikke var et problem med One X.

På ett punkt slår One S storebror ned i støvlene: Batteritid. Det faktum at One X tryglet etter laderen hver kveld var hovedgrunnen til at telefonen ikke fyllte alle øynene på terningen, men heldigvis er One S langt bedre. Vi har aldri hatt problemer med tomt batteri, selv på dager med mange timers bruk og musikkspilling. Batteriet er faktisk mindre enn hos One X, men det er også skjermen og oppløsningen, så her får man mer jus ut av det man har.

MENINGSLØS: HTC One S fremstår for oss som en heller meningsløs mobil. Den er god, men ikke like god som HTC One X. Prisen burde vært langt lavere. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MENINGSLØS: HTC One S fremstår for oss som en heller meningsløs mobil. Den er god, men ikke like god som HTC One X. Prisen burde vært langt lavere. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Batteritid har begynt å bli et stort problem på moderne telefoner, så all honnør til HTC One S for å levere såpass godt.

Hvorfor må vi fortsatt lade mobilen hver bidige natt? Vi har spurt HTC

Konklusjon

Vi sliter rett og slett med forstår vitsen med One S, med One X friskt i minnet.

 • Hadde den vært mye mindre, kunne vi anbefalt den til folk som ikke vil ha stor bul i lomma.
 • Hadde den vært mye billigere, kunne vi anbefalt den til folk som ikke har stor lommebok.
 • Hadde den hatt noen andre unike funksjoner, kunne vi anbefalt den på bakgrunn av dette.
Men One S er ikke mye mindre enn One X. One S er ikke mye billigere enn One X. Og One S har ingenting One X ikke har, med unntak av et bedre batteri. Men batteriet er ikke nok. Vi finner rett og slett ingen gode grunner til at du heller burde kjøpe One S enn One X. Vi finner for den saks skyld ingen gode grunner til at HTC One S i det hele tatt burde eksistere. For HTC har One V til de som ønsker en mindre og billigere modell, og den får vi forhåpentligvis inn til test snart.

For all del: HTC One S er en god Android-telefon. Men HTC har allerede kommet med en mye bedre Android-telefon, som ikke er særlig mye dyrere.

Så er du på jakt etter en ny toppmodell: Glem S-en, og velg X-en.

Testresultat

HTC One S

God ytelse, godt kamera, godt batteri.

Feil i programvaren, lite minne, sort versjon får fort riper, burde kostet mindre eller vært mindre.

Se alle våre tester