BRILLIANT: Lyden du får ut av hodetelefonene dine fra HTC One Mini er det ingenting mini med. Den er nydelig. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BRILLIANT: Lyden du får ut av hodetelefonene dine fra HTC One Mini er det ingenting mini med. Den er nydelig. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

HTC One Mini

En nydelig telefon som snubler i akkurat det samme som storebroren.

En trend blant dagens mobilprodusenter er å gi ut flere versjoner av den samme mobilen. For eksempel har du Samsung Galaxy S4, S4 Mini, S4 Active og S4 Zoom.

LES OGSÅ:

HTC hiver seg nå etter, med sin "mini-versjon" av HTC One: HTC One Mini.

Her er de viktigste forskjellene mellom One og Mini:

 • One har en 1080p-skjerm på 4,7 tommer, One Mini en 720p-skjerm på 4,3 tommer.
 • One er 13,7 centimeter høy og 6,8 centimeter bred, One Mini er 13,2 centimeter høy og 6,3 centimeter bred.
 • One Mini er altså mindre, men spesielt mini er den ikke.
 • Også prisen har skrumpet inn, fra 4.800 for HTC One til 3.800 for HTC One Mini.
 • Med prisen fulgte spesifikasjonene etter, i form av blant annet 16 GB minne på Mini kontra 32 GB på One.
Hvorfor er HTC One Mini bare 0,4 tommer mindre enn HTC One?

Men man skal ikke dømme folk ut fra sin familie, og One Mini må helt alene utkjempe kampen mot en drøss andre mellomklasse-telefoner.

Fortsatt en god klump

"En av de peneste mobilene vi noen sinne har sett!" skrev vi i testen av HTC One. One Mini ser på produktbilder nærmest klin lik ut, men det er den ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mini har nemlig en blank, hvit plastkant rundt hele telefonen, som buer seg inn mot skjermen. Resultatet er at man mister den nydelige "glass møter metall"-følelsen fra HTC One, og sitter igjen med en "glass møter plast, og der er det litt metall"-følelse. Det høres sært ut, men poenget er at små detaljer fjerner premiumpreget storebror har. One Mini er fortsatt pen, spesielt i denne prisklassen, men du bør ikke tro den er like pen som One.

Se selv hvor pen One er: Test av HTC One

Når det gjelder størrelsen er One Mini merkbart mindre enn One, og kan passe bedre til de som ønsker seg litt mindre telefoner. Selv har vi ingenting i mot å fylle nevene med teknologi, men vi kan absolutt se at størrelsen til One Mini passer bedre for noen.

One Mini har spesielt én funksjon som i våre øyne ikke bør undervurdert: Doble fronthøyttalere. De får deg til å tenke: "Hvorfor i alle verdens navn og dager velger andre å sette høyttaleren sin bak telefonen?". Lyden blir nemlig høy, klar og i stereo, som gjør det ekstremt mye artigere å se på film eller høre på musikk rett ut av telefonen. De erstatter ikke dine eksterne høyttalere eller hodetelefoner, men det er absolutt et reelt alternativ. Bare husk å skru ned volumet når du sitter på do: Overraskende Instagram-videoer eller videoannonser blir nå ekstra pinlig.

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TOEGGET SVERD: På den ene siden vil man gjerne sitte slik å se på film med HTC One Mini. Høyttalerne og skjermen er en fryd. Men batteriet henger ikke med, så du blir ikke sittende særlig lenge. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Apropos video: Skjermen gjør en minst like god jobb som høyttalerne, så alle sanser blir tilfredsstilt. Den har ikke full HD, men 720p holder i massevis på 4,3 tommer. One Mini har flere piksler per tomme enn iPhone 5, bare så det er sagt.

Knappene på siden har ikke en spesielt elegant følelse, men gjør jobben. Tilbake- og hjemknappen nederst fungerer også fint, så lenge du husker å bruke hjemknappen som menyknapp ved å holde den inne. Da slipper du en irriterende stripe nederst på skjermen i apper som Facebook, som ennå ikke følger Androids standard om å ikke kreve fysisk menyknapp.

Android 4.2 og Sense 5.0

HTC One Mini kjører Android 4.2 med HTC sin Sense 5.0. Vi skrev opp og ned i mente om dette i vår HTC One-test, så vi anbefaler en titt der for å se hva Sense innebærer nå om dagen.

VELKJENT: Sense 5.0 på HTC One Mini er stort sett den samme som på One. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
VELKJENT: Sense 5.0 på HTC One Mini er stort sett den samme som på One. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Men her er en rask oppsummering av vår erfaring med One Mini:

 • One Mini har fått et oppdatert varslingssenter, som nå inkluderer snarveier til innstillinger på samme måte som "stock" Android 4.2. Disse fungerer kjempefint, og tar ikke plass fra selve varslene.
 • Sense 5.0 sin Blinkfeed liker vi fortsatt ikke spesielt godt. Den gir deg nyheter og oppdateringer fra blant Facebook og kalenderen, som kunne vært smart, men du har svært liten kontroll over hva som vises hvor og når. Denne testen ville du for eksempel aldri fått der, da den hverken støtter RSS eller har DinSide som et av samarbeidsnettstedene.
 • Små standardapper som klokka er smarte og pene, mens andre som kalenderen ikke slår oss som hverken spesielt smarte eller pene.
Alt i alt er Sense 5.0 et av de bedre Android-skallene der ute. Selv om vi personlig fortsatt foretrekker naken Android slik Google har designet det.

Hva er nytt i Android 4.3? Se vår video!

Flott ytelse

Sense har blitt steinstabilt. Ikke én eneste gang har vi opplevd noen form for krasj eller moduler som må lastes på nytt på hjemskjermen, så vær så god, HTC: En fjær i hatten til dere.

One Mini har den noe kjedelige spesifikasjonen "dobbelkjernet 1,4 GHz prosessor", men som vi har sagt om og om igjen: Ikke bry deg med tall. For ytelsen på Mini er det ingenting å si på. Nettlesere, apper, hjemskjermer og 3D-spill flyter uten problemer, og selv om det ikke alltid er som silke gjennom smeltet smør, er det mer enn godt nok.

AH: Å sykle til jobb med HTC One Mini er en glede når man får så mye lyd ut av en telefon i denne prisklassen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
AH: Å sykle til jobb med HTC One Mini er en glede når man får så mye lyd ut av en telefon i denne prisklassen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Også på ytelsestestene viser HTC One Mini at den både vil og kan: Unreal Citadel flyter like glatt som på toppmodellene HTC One, Sony Xperia Z og Samsung Galaxy S4. De kjører vel og merke i 1080p, med like mange bilder i sekundet som One Mini gjør med sine 720p, så jada: De er selvfølgelig kraftigere. Det viser seg også i andre tester, som Sunspider og Quadrant.

Men poenget er: One Mini yter bra, tross middelmådige spesifikasjoner.

Nydelig lyd, dårlig batteri

Vi har allerede skrytt av HTC One Mini sine doble fronthøyttalere. Men la oss også skryte litt av Mini sin hodetelefon-lyd. Den er kort og godt utsøkt, som den har vært på alle de siste HTC-telefonene. Du får mye lyd, og du får god lyd, med mer bass enn du noen sinne trodde du trengte.

Minnet på One Mini er i prinsippet 16 GB, og i praksis 10,55 GB. Dette er med vårt bruk helt greit, men for noen er det et skår i gleden at de ikke kan øke dette middelmådige tallet med ekstra minnekort.

Som telefon har HTC One Mini oppført seg flott. Den støtter dessuten 4G. Men vi slo det raskt av: Dekningen blir langt dårligere, og vi vil heller ha god 3G-dekning enn dårlig 4G-dekning. Dette er ikke HTC sin feil, og Mini gir deg altså muligheten om du skulle ønske den.

Les også: Nå er 4G-krigen igang i Norge!

TOEGGET SVERD: På den ene siden vil man gjerne sitte slik å se på film med HTC One Mini. Høyttalerne og skjermen er en fryd. Men batteriet henger ikke med, så du blir ikke sittende særlig lenge. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TOEGGET SVERD: På den ene siden vil man gjerne sitte slik å se på film med HTC One Mini. Høyttalerne og skjermen er en fryd. Men batteriet henger ikke med, så du blir ikke sittende særlig lenge. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Men så kommer den store nedturen: Batteriet. Vi klagde på batteriet til HTC One, og vi klager på det 1.800 mAh lille batteriet til HTC One Mini.

Vi har nemlig har ingen problemer med å bruke opp halvparten i løpet av arbeidsdagen, og får ofte advarsler om mindre enn 15 prosent igjen rundt 22.30. Med forsiktig bruk kommer vi oss gjennom dagen uten problemer, men med moderat til mye bruk må vi enten lade den på kvelden eller legge den fra oss. Og vi har som nevnt ikke hatt på 4G, som kan trekke enda mer strøm.

GREIT NOK: Kameraet på HTC One Mini er ikke imponerende, men gjør en grei jobb. Blitzen kan være til god hjelp, og gjør tidvis en fin jobb. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
GREIT NOK: Kameraet på HTC One Mini er ikke imponerende, men gjør en grei jobb. Blitzen kan være til god hjelp, og gjør tidvis en fin jobb. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Så vi gjentar oss gjerne: Dette er ikke godt nok, HTC. Dere er ikke alene i dagens mobilverden om å slite med dette, men hvorfor skal det være en unnskyldning, når flere faktisk får det til? I våre øyne er batteriet en svært viktigste faktor for en god brukeropplevelse, da du uten batteri ikke får noen brukeropplevelse i det hele tatt. Flere testere melder om akkurat samme problem, for eksempel TechRadar, Engadget og The Verge.

Slik kan man løse batteriproblemet: Motorola Razr Maxx hadde et batteri på 3.300 mAh og sylslank kropp (HTC One har 1.800 mAh)

Skuffende kamera

HTC hevder at One og One Mini stort sett har det samme kameraet. Men det er en overdrivelse, for bildene på One Mini blir markant dårligere enn hos storebroren.

Det er ikke de fire megapikslene (HTC kaller det "ultrapixels") vi har problemer med. Lav oppløsning har sine fordeler, og vi savner ikke gigabilder på mobilene våre. Det er bare det at bildene ikke blir spesielt gode. Utendørsbilder kan bli blasse og hudtoner sprenges og gjør folk gule i fjeset. I svakt lys presterer One Mini bedre enn andre mellomklassemobiler, men den imponerer ikke. Og resultatene får nesten alltid et grøtete preg, så med mindre du tar bildene ute i fullt dagslys blir det sjeldent skikkelig skarpt.

HTC One Mini har derfor et helt godkjent kamera. Ikke noe mer, ikke noe mindre.

Kamera-appen er heldigvis god, og gir deg massevis av muligheter, blant annet funksjonen kalt Zoe. Vi går dypere inn i Zoe i HTC One-testen, men kort fortalt liker vi den ikke. Den fyller opp telefonen og Dropbox-kontoen med haugevis av bilder vi ikke trenger. Andre funksjoner som filtrene, og konseptet med å ikke trenge å skifte mellom video- og fotomodus, liker vi derimot godt.

Her kan du se testbilder fra HTC One Mini:

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

HTC One Mini er ikke noen racer på video heller, men tar helt godkjente snutter i 720p eller 1080p. Eksponeringen er litt treg, panorering blir noe hakkete og autofokusen er alltid med på notene, men akkurat dét kan løses ved å bruke fingeren til fokusering mens du filmer.

Her er en testvideo fra HTC One Mini, filmet i 720p:

Noe for deg?

HTC One Mini likner storebror på både godt og vondt, slik det gjerne er med brødre. Designet, høyttalerne, lyden og ytelsen sitter som et skudd, mens batteriet er en skuffelse.

SÅNN GÅR DAGAN: 22:39 på kvelden, 14 prosent strøm på HTC One Mini. Dette synet så vi ikke sjeldent da vi testet telefonen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SÅNN GÅR DAGAN: 22:39 på kvelden, 14 prosent strøm på HTC One Mini. Dette synet så vi ikke sjeldent da vi testet telefonen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Når vi sliter med å komme oss gjennom dagen på én lading, sliter vi også med å gi One Mini noe mer enn hederlig omtale og et høyt terningkast. Vi klarer ikke å klistre "Anbefalt produkt"-stempel på den, av akkurat samme grunn som vi ikke gjorde det på storebror One. Og det er så utrolig synd: Å se på film med HTC One Mini er nemlig en sann glede, da skjermen og høyttalerne gjør en strålende jobb, men batteriet henger ikke med, og stikker svære grener i hjulene.

Er du på utkikk etter en Android-mobil som ikke fyller lommen og tømmer lommeboka, er HTC One Mini derfor et godt valg om du ikke har noe i mot å enten: A) Begrense bruken, eller B) Lade den i løpet av kvelden.

Har du noe i mot dette, og det tror vi de fleste har, finnes det bedre alternativer der ute. For eksempel LG Optimus G med sitt 2.100 mAh-store batteri og samme skjermstørrelse, fra 3.500 kroner. Eller den (stort sett) samme telefonen med "stock" Android, Google Nexus 4, til samme pris.

Enda flere alternativer: Alle DinSides mobiltester

Testresultat

HTC One Mini

Godt design, smarte høyttalere, flott ytelse, super lyd i hodetelefonene.

Svakt batteri, middelmådig kamera.

Se alle våre tester